Koronavirus

Stožer donio odluku o karanteni i izolaciji za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Hrvatski državljani i strani državljani s odobrenim boravkom u Republici Hrvatskoj, koji voze teretna vozila za hrvatskog poslodavca u međunarodnom transportu, nakon utovara ili istovara robe, mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući propisane mjere samoizolacije te na poziv poslodavca obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji



ZAGREB Hrvatski Stožer civilne zaštite donio je u četvrtak Odluku koja se tiče postupanja i primjenu karantene i kućne izolacije za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta za vrijeme proglašene epidemije koronavirus, a po kojoj odsad mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu.


Hrvatski državljani i strani državljani s odobrenim boravkom u Republici Hrvatskoj, koji voze teretna vozila za hrvatskog poslodavca u međunarodnom transportu, nakon utovara ili istovara robe, mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući propisane mjere samoizolacije te na poziv poslodavca obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji.


Primijete li vozači simptome bolesti, dužni su se telefonskim putem, radi dobivanja daljnjih uputa, odmah obratiti izabranom liječniku obiteljske medicine, navodi se u Odluci Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske..




Ako ti vozači nisu u mogućnosti, nakon utovara i istovara robe, boraviti u kućnoj izolaciji u vlastitom domu, mogu koristiti smještaj u karanteni/ samoizolaciji organiziranoj od strane poslodavca, a koja je prethodno potvrđena od nadležnih županijskih stožera civilne zaštite.


U slučaju da je boravak u karanteni/ samoizolaciji kraći od 24 sata, vozači teretnog vozila dužni su dnevni odmor provoditi u prostoru kabine svog vozila parkiranog na parkiralištu poslodavca.


Ako vozači teretnih vozila međunarodnog transporta nisu u mogućnosti, iz objektivnih razloga, koristiti opisani smještaj iz ove Odluke, mogu boraviti u prostoru karantene u organizaciji županijskih stožera Civilne zaštite.


U slučaju da je boravak u karanteni kraći od 24 sata, vozači teretnih vozila dužni su dnevni odmor provoditi u prostoru kabine svog vozila parkiranog na parkiralištu karantene. Odredbe iz ove točke odnose se i na vozače koji voze za strane prijevoznike, ističe se u Odluci.


Prilikom boravka u kućnoj izolaciji ili u karanteni/ samoizolaciji koju je organizirao poslodavac ili u karantetni koju su organizirali županijski stožeri Civilne zaštite, vozači su se dužni pridržavati mjera propisanih u samoizolaciji. Stožeri civilne zaštite, Ravnateljstvo policije i Državni inspektorat dužni su za provedbu i nadzor ove Odluke.


https://www.koronavirus.hr/odluka-o-postupanju-i-primjeni-karantene-i-kucne-izolacije-za-vozace-teretnih-vozila/318


Stupanjem na snagu ove Odluke, koju je potpisao načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prestaju važiti sve ranije dane upute o karanteni za vozače.Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Narodnim novinama, stoji u Odluci.