Prijedlog MUP-a

Što sve donosi novi, oštriji Zakon o navijačima: Za kapuljaču ili fantomku do 30 dana u zatvor

Jagoda Marić

Prekršaj postaje i pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, sportaše i druge osobe



ZAGREB – Svima koji na sportska natjecanja dolaze odjeveni u odjeću namijenjenu prikrivanju osobnog identiteta, primjerice u majici s kapuljačom i ušivenom fantomkom prijeti prekršajna prijava i novčana kazna od dvije tisuće do 15 tisuća kuna. Opcija je i kazna zatvora u trajanju do 30 dana.


Predlaže to Ministarstvo unutarnjih poslova u svojim izmjenama zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kojim bi posjedovanje odjevnih predmeta, čija je osnovana namjena prikrivanje identiteta, postalo prekršaj za koji se može izreći i novčana kazna i kazna zatvora. Ista kazna prijeti i onima koji se odbiju podvrgnuti testiranju na alkohol i droge na sportskom natjecanju.


Zaštitne mjere


Prema prijedlogu koji je objavljen na mrežnim stranicama Vlade u sklopu javnog savjetovanja prekršaj postaje i pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, sportaše i druge osobe. Za takav prekršaj počinitelju prijeti još veća kazna i to ona od pet do 25 tisuća kuna, ili kazna zatvora u trajanju od 30 do 60 dana. Isto slijedi i onima koji unište ili oštete sportski objekt, prijevozno sredstvo ili drugu imovinu.




Ako se zakon usvoji u ovom obliku koji je MUP predložio, to znači da se za bilo koji od ovih prekršaja osim novčane ili zatvorske kazne mogu izreći i zaštitne mjere, a to je zabrana prisustvovanja sportskim natjecanjima na najmanje godinu dana, obveza javljanja u policiju ili čak boravak u policiji te zabrana odlaska na utakmice hrvatske reprezentacije s obvezom javljanja na policiju i predajom putne isprave.


Najgora je to kazna za navijače, pa će, ako novi zakon prođe i ako se bude strogo primjenjivao, ozbiljno razmišljati hoće li odbiti testiranje na alkohol ili će doći na stadion s maramom ili šalom na licu.


Da se država sprema jače kažnjavati nerede ili poticanje na nerede MUP je najavio još u lipnju prošle godine, kada su na javnom savjetovanju objavili obrazac prethodne procjene, no zanimljivo je da je zakonski prijedlog objavljen samo nekoliko dana nakon odigravanja utakmice Hrvatska – Mađarska u Splitu, gdje policija doista ništa nije prepustila slučaju i taj je grad nekoliko dana bio pod svojevrsnom policijskom »opsadom«.


Otežano postupanje


U objašnjenju prijedloga, MUP navodi da je, prateći problematiku nereda na sportskim natjecanjima, uočio potrebu za nadopunom odredbi kad su u pitanju određeni oblici ponašanja koji trenutno nisu okarakterizirani kao protupravni. Takve vrste ponašanja, navodi se u obrazloženju zakona, dovode do narušavanja javnog reda i mira ne samo na sportskim objektima i tijekom održavanja sportskih natjecanja već i na pravcima putovanja prije i nakon samog sportskog natjecanja. Dodaju i da se isti oblici ponašanja od strane hrvatskih navijača događaju u inozemstvu.


Zbog nemogućnosti procesuiranja počinitelja stvara se dojam, žali se MUP, da nadležna tijela ne poduzimaju adekvatne mjere usprkos općenitom smanjenju broja protupravnih ponašanja i manjem broju incidenata vezanih uz sportska natjecanja. Tako je prema njihovom mišljenju otežano i postupanje policije, nacionalnih sportskih saveza, klubova, organizatora sportskih natjecanja i sudova za uspješnu borbu protiv nasilja na natjecanjima.


– U posljednje vrijeme, pored negativnih konotacija koje narušavanje javnog reda i mira na sportskim natjecanjima ima u javnosti, ista i na međunarodnom planu štete ugledu Republike Hrvatske, otkriva MUP još jedan važan motiv za prijedlog zakonskih izmjena. Uvjereni su da će se proširenjem djela koja postaju prekršaj prevladati poteškoće nastale tijekom primjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima koje su onemogućavale policiju u kvalitetnom provođenju kriminalističkih istraživanja kaznenih djela i prekršaja vezanih za sportska natjecanja, ali su i ograničavala sudove i pravosudna tijela u kvalitetnom provođenju kaznenih i prekršajnih postupaka, izricanja zakonom predviđenih sankcija i njihovo kvalitetno provođenje.


Veća sigurnost


Iz MUP-a procjenjuju da će promjene zakona povećati sigurnost na sportskim natjecanjima ali stvoriti osjećaj sigurnosti kod ostalih gledatelja, koji ne čine nered. Vjeruju da će isključenje počinitelja novih protupravnih ponašanja sa sportskih natjecanja dovesti do smanjenja angažiranja policije na provedbi mjera osiguranja, što će smanjiti proračunske troškove.


I za kraj ponavljaju da je cilj smanjivanje negativnog dojma u javnosti i medijima »koji se veže uz protupravna ponašanja na sportskim natjecanjima, koja kod me narodnih natjecanja štete i me narodnom ugledu Republike Hrvatske«.