Oprečna mišljenja

Što stoji iza Karamarkove najave povratka? Izvor iz HDZ-a: ‘Ne znam zašto, ali Plenković ga se panično boji’

Dražen Ciglenečki

Stanje u stranci i sve skupa motivira me da se vratim u politiku, ali pitanje je što će mi sljedeće izmisliti. A ti koji izmišljaju su u HDZ-u, jer očito se u stranci boje i računaju na moj povratak više nego ja, poručio je HDZ-u Tomislav Karamarko 



ZAGREB Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uvjeren je da ga netko iz njegove stranke želi diskreditirati i da je u tu svrhu u tjednik Nacional plasirao informacije o navodnim nekretninama koje on posjeduje, ali ih dok je bio državni dužnosnik nije prijavio u imovinsku karticu. Iz tog razlog Karamarko kalkulira s mogućnošću povratka u politiku i stranački život. Te su dvije činjenice neosporne, s obzirom da je Karamarko protekla dva dana sam o tome govorio. O svemu ostalom vezanom za Karamarka i HDZ može se tek nagađati.


Nacional je u utorak objavio da je Karamarko suvlasnik jedne vile u Zagrebu, o čemu nije izvijestio Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, uz naznaku da su dokumentaciju dobili od osobe koja je s tim upoznata »najmanje dvije godine, odnosno još od rujna 2015.«.


Sarkastičan ton 


Karamarko je vjerojatno upravo iz te rečenice iščitao da je ta osoba netko iz HDZ-a. Odmah je na Facebooku u sarkastičnom tonu demantirao da ima nekretnine skrivene od javnosti i dodao da je »u ovoj prozirnoj igri (a)nacionalne bojne cilj zapravo doznati sve o mojoj (ne)poznatoj političkoj ambiciji«. Potom je u izjavi za 24 sada otišao korak dalje i ustvrdio da ga »stanje u stranci i sve skupa motivira da se vrati u politiku, ali pitanje je što će mi sljedeće izmisliti«. A ti koji izmišljaju, poručio je Karamarko, su u HDZ-u, jer »očito se u stranci boje i računaju na moj povratak više nego ja«. »U HDZ-u puno nezadovoljnih ljudi komunicira sa mnom, u strahu su. Ja sam si za ovu godinu zacrtao završiti jedan projekt i osigurati egzistenciju djeci, a onda će biti vremena za sve i sve će se na vrijeme znati«, rekao je Karamarko za 24 sata i tako širom otvorio vrata za svoj politički comeback, nakon što je u ljeto 2016. napustio dužnost predsjednika HDZ-a zato što nije uspio osigurati parlamentarnu većinu koja bi kao premijera podržala Zdravka Marića.




Karamarko jučer nije odgovarao na naše telefonske pozive i sms poruke, a za Tportal je izjavio da mu politika trenutačno nije u fokus i da ove godine ima važnijeg posla, ali »kad je riječ o politici ipak vrijedi ona – nikad ne reci nikad«.


Zasad nije jasno plaši li to on samo vodstvo HDZ da bi se mogao politički aktivirati, kako bi ga se iz stranke prestalo kompromitirati, u što je uvjeren, ili mu je to realna opcija. Ima ozbiljnih indicija da je priča o navodnoj Karamarkovoj vili doista došla iz HDZ-a i da je papire o tome Nacionalu dostavio jedan danas blizak suradnik premijera Andreja Plenkovića. Dobar poznavatelj situacije u HDZ-u rekao nam je da je ta osoba još prije dvije godine istraživala ovaj slučaj. Karamarko bi, što se, znači, toga tiče mogao biti na pravom tragu. Ali, postavlja se pitanje zašto bi se vrh HDZ-a uopće bavio Karamarkom, koji godinu i pol dana praktično nije prisutan u javnosti i tek se povremeno oglasi nekom objavom na Facebooku, uglavnom o think tanku što ga je osnovao.


Nastavak sukoba


Naš sugovornik iz HDZ-ovog vodstva negira da je Karamarko predmet njihovog interesa.


– Ma, kakav Karamarko. Ne obraćamo pažnju na njega. Znamo u kojim je okolnostima otišao, da je HDZ nakon toga pobijedio i na parlamentarnim i lokalnim izborima i da su svi ekonomski pokazatelji u Hrvatskoj pozitivni. HDZ je stoga u punoj snazi i Karamarko, sve kad bi to i htio, ne može ništa napraviti u stranci. Karamarko govori da mu se javljaju nekakvi nezadovoljnici, što je moguće, ali pojedinci frustrirani zbog toga što nisu ispunili neke svoje ambicije ne odražavaju stanje u HDZ-u, rekao nam je istaknuti član predsjedništva HDZ-a. On procjenjuje da je, ako je zaista netko iz HDZ-a izvor za spomenuti tekst u Nacionalu, riječ o »obračunu unutar nekadašnje Karamarkove strukture«.


I više drugih HDZ-ovaca misli da je posrijedi nastavak sukoba Karamarka i zamjenika predsjednika stranke Milijana Brkića. Njih su dvojica 2012. preuzeli HDZ, ali su se definitivno razišli kad je 2016. propao pokušaj preslagivanja u Saboru nakon rušenja Vlade Tihomira Oreškovića.


Međutim, neki naši izvori tvrde da su baš Plenković i njemu bliski u HDZ-u »u paničnom strahu od Karamarka«.


– Nisam nikad uspio shvatiti zašto ga se toliko boje, ali iz razgovora s ljudima iz stranke koji su u svakodnevnom kontaktu s Plenkovićem saznao sam da ga se oni jako plaše – otkrio nam jedan naš sugovornik.