Zakonske izmjene

Što se sve mijenja od Nove godine? Ovih deset stvari itekako će utjecati na vaš standard

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Od Nove godine na snagu stupaju brojne zakonske izmjene koje će utjecati na poslovanje poduzetnika i standard hrvatskih građana.


Tportal je izdvojio deset promjena koje donose najveće financijske učinke poduzetnicima i građanima. Najviše novosti donosi četvrti krug porezne reforme, a koji rasterećuje porezne obveznike za 2,4 milijarde kuna.


Roditeljima je u 2020. osiguran i dugo najavljivani rast rodiljnih naknada, a zadovoljni donekle mogu biti i radnici na minimalcu.


Povećanje osobnog odbitka za simboličan rast plaća


U sklopu promjena u oporezivanju dohotka povećanje osobnog poreznog odbitka većini zaposlenih donijet će simboličan rast plaće, a značajniju povišicu osjetit će na svom džepu mladi jer dobivaju dodatne porezne olakšice. Osnovni porezni odbitak povećava se s 3800 na 4000 kuna, što će na plaći osjetiti svi koji plaćaju porez na dohodak.




Umanjivanjem porezne osnovice za 200 kuna zaposlenima koji se nalaze u ‘poreznim škarama’ plaća će porasti za pedesetak kuna.


Porezno rasterećenje mladih do 30 godina


Ozbiljniju povišicu mogu očekivati mlađi od 30 godina kojima se umanjuje obveza poreza na dohodak. Mladi do 25 godina u potpunosti se oslobađaju plaćanja poreza na dohodak, a onima od 25 do 30 godina obveza se umanjuje za 50 posto.


Procjenjuje se da će korist od nove porezne olakšice imati oko 260.000 zaposlenih u dobi do 30 godina. Premda ova mjera stupa na snagu 1. siječnja 2020., stvarnu povišicu mladi će na svojim računima vidjeti tek sredinom 2021. i povratom poreza na temelju godišnje porezne prijave.


Proširenje neoporezivih primitaka za učenike


Novine u sustavu poreza na dohodak odnose se i na proširenje primitaka koji ne ulaze u cenzus od 15.000 kuna za uzdržavanog člana. Od početka iduće godine u taj cenzus neće ulaziti naknade učenicima dualnog obrazovanja i nagrade učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja pa će njihovi roditelji moći koristiti uvećani osobni odbitak.


To je važno za roditelje učenika koji imaju uzdržavane članove obitelji. Naime time se sprečava situacija da zbog nekoliko stotina kuna roditelji izgube pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanog člana.


Nove neoporezive isplate


Nakon rujanskog kruga poreznih rasterećenja, kojima su poslodavcima proširene mogućnosti nagrađivanja zaposlenih nizom novih neoporezivih isplata (topli obrok, stanovanje, vrtić i dr.), od 1. siječnja uvode se još dvije mogućnosti za ‘bildanje’ plaća bez plaćanja poreza.


U neoporezive primitke ulaze i premije dodatnog i dopunskog osiguranja koje poslodavac uplaćuje u korist svojeg radnika do propisanog iznosa.


Na snagu stupaju i dugo najavljivane CRO kartice, na koje će poslodavci svojim radnicima moći neoporezivo uplaćivati do 2500 kuna godišnje. Kartica će se moći koristiti isključivo za plaćanje ugostiteljskih i turističkih usluga smještaja. Kako je riječ o strogo namjenskoj potrošnji, ostaje upitna njihova svrhovitost s obzirom na to da nisu predviđene nikakve subvencije na cijene usluga.


Rast minimalne plaće


Zaposlenima na minimalcu zagarantiran je rast plaće od 8,3 posto.


U 2020. mjesečna bruto minimalna plaća povećava se s 3750 na 4062,51 kunu dok u neto iznosu raste s 3000 na 3250 kuna.


Niži PDV na hranu u ugostiteljstvu


Iako je u trećem krugu porezne reforme bilo predviđeno to da opća stopa PDV-a od početka 2020. godine bude smanjena s 25 na 24 posto, Vlada je odustala od toga pa će tako i nadalje opća stopa PDV-a iznositi 25 posto.


No od početka iduće godine snižena je stopa PDV-a za dio ugostiteljskih usluga. Tako će se za usluge pripremanja i usluživanje jela i slastica obračunavati snižena stopa PDV-a od 13 posto dok će se na sva pića i dalje primjenjivati stopa PDV-a od 25 posto.


Novost u sustavu PDV-a je i povećanje praga za primjenu postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama s tri na 7,5 milijuna kuna.


Pomiče se prag za porez na dobit


Prag ostvarenih prihoda za plaćanje poreza na dobit po sniženoj stopi od 12 posto povećava se s tri na 7,5 milijuna kuna. Promjena se odnosi na dobit ostvarenu u 2020. godini dok je za 2019. godinu i dalje važeći prag od tri milijuna kuna prihoda.


Promjena gore navedenog iznosa praga primjenjivat će se i za mogućnost plaćanja poreza na dobit po novčanom načelu, kao i za prag od kojeg obrtnici postaju obveznici plaćanja poreza na dobit.


Viši porez na zašećerena pića


Izmjenama Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića, uvodi se novi model oporezivanja bezalkoholnih pića i dodatno oporezivanje energetskih napitaka.


Naime do sada je praksa bila da se posebni porez na bezalkoholna pića plaćao u fiksnom iznosu – 40 kuna na sto litara, dok će se po novome plaćati ovisno o udjelu šećera u bezalkoholnom piću.


Stručno osposobljavanje odlazi u povijest


U idućoj godini ukida se stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, mjera za poticanje zapošljavanja mladih uvedena davne 2010. godine. Zamišljena kao poticaj za stjecanje prvog radnog iskustva, ova je mjera često zloupotrebljavana od poslodavaca. U končanici nije dovela do rasta zaposlenosti, a imala je negativan utjecaj na plaće.


Ubuduće će se u davanju potpora za zapošljavanje staviti naglasak na mjeru pripravništva, a koja će omogućiti mladima zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu. Umjesto novčane pomoći koju su primali u SOR-u, u pripravništvu će mladi zaposlenici primati plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te imati materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora.


Rastu rodiljne naknade


Ključna demografska mjera Vlade za iduću godinu je povećanje rodiljnih naknada. Iznos rodiljnih naknada za zaposlene i samozaposlene roditelje trenutno je limitiran na 3991 kunu, odnosno 120 posto proračunske osnovice mjesečno, dok bi od 1. travnja 2020. trebao iznositi 5654 kune, odnosno 170 proračunske osnovice.


Prema najavljenim izmjenama koje su još u zakonskoj proceduri, naknada za prvi dio, tzv. rodiljni dopust, više neće biti limitirana, a naknada za roditeljski dopust, koji traje od šestog mjeseca djetetovog života, i dalje je ograničena na maksimalno 5564 kune, piše tportal.