Traže referendum

Što se dogodilo? Protivnici Istanbulske prije 12 dana nisu imali dovoljno potpisa. Sada tvrde da imaju

Jasmin Klarić

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Ne, nismo skupljali potpise nakon isteka roka, još smo tada rekli da knjižice još uvijek pristižu jer nismo dobili sve knjižice u tom trenutku. Nakon toga smo ponovno išli sve brojati, poručili su danas



Više od šest tisuća potpisa pojavilo se odjednom petnaest dana nakon što je završeno prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, a dvanaest nakon tiskovne konferencije na kojoj su organizatori objavili kako imaju 371.281 potpis. Potonja brojka ne bi bila dovoljna za raspisivanje referenduma, dok nova, maloprije objavljena (377.635) jest, jer je za oko dvije tisuće potpisa iznad limita od deset posto birača.


Kako kažu, razlika od 6.354 potpisa nastala je tako da su im knjižice s potpisima naknadno pristigle iz udaljenijih krajeva Hrvatske. Kako je tiskovna konferencija na kojoj je objavljeno da imaju manji potpisa od limita održana tri dana nakon završetka prikupljanja potpisa, to bi značilo da je 6.354 potpisa putovalo “iz udaljenijih krajeva Hrvatske” po četiri i više dana.


Unatoč tome, Željko Sačić je kazao kako su podnijeli podnesak Ustavnom sudu kojim traže da im se broj potrebnih potpisa umanji na 350 tisuća, jer su onemogućeni u skupljanju potpisa u Rijeci, Gradcu, Puli i Sisku, ili da im se u tim gradovima da dodatnih 15 dana za skupljanje potpisa.




Organizatori su subotnju Povorku ponosa usporedili s komunizmom, a gej slikovnice sa srpom i čekićem, te poručili da se transparentom protiv ustaške šahovnice “ugrožavaju temeljne hrvatske vrijednosti”. Zaključeno je kako Hrvatska propada zbog mentalnih komunista i boljševika poput onih koji su u gradovima kojima su na čelu zabranili prikupljanje potpisa, a da su se oni koji su dali potpis za referendum uključili u borbu protiv onih kojima smeta hrvatska država.