Čin dobre volje

Što je točno donio Vučić u Hrvatsku? Ovi bi dokumenti nekom mogli donijeti konačni mir

Hina

Aleksandar Vučić predao je Kolindi Grabar Kitarović važne dokumente  / Snimio Denis LOVROVIĆ

Aleksandar Vučić predao je Kolindi Grabar Kitarović važne dokumente / Snimio Denis LOVROVIĆ

Dugačak popis nestalih mogao bi se bar djelomično skratiti nakon što je srbijansko izaslanstvo donijelo u Zagreb podatke o tri osobe za kojima se traga duže od dva desetljeća



ZAGREB Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić donio je u ponedjeljak u Hrvatsku podatke o troje nestalih hrvatskih državljana i dokumente iz Dvora na Uni opljačkane 1995., kao čin dobre volje Beograda za poboljšanje odnosa između dviju država opterećenih teškim naslijeđem rata 1990-tih godina.


Vučić je u ponedjeljak stigao u dugoočekivani i nekoliko puta odgađani posjet Hrvatskoj, gdje su ga dočekali prosvjedi veteranskih udruga i udovica hrvatskih vojnika zbog njegove uloge u poticanju lokalnih Srba na pobunu protiv hrvatskih vlasti.


Vučić je poručio da je u Hrvatsku došao razgovarati o budućnosti i čestitao hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na hrabrosti što ga je pozvala u Zagreb unatoč atmosferi koja je u glavnom gradu stvarana proteklih dana protiv njegova posjeta.




»Uvjeren sam da će ljudi u budućnosti moći razumjeti sve naše političke poteze«, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Grabar-Kitarović.


Ona je rekla kako bi joj bilo draže da se njihov susret u Zagrebu održao u drugačijim okolnostima i društvenoj klimi. »Nakon verbalnog rata odlučila sam to prekinuti i pozvati Vučića da održimo susret što je moguće prije«, izjavila je predsjednica.


Zbog odnose Hrvatske i Srbije »bremenitih poviješću« oni se ne mogu nazvati prijateljskima, smatra šefica države. »Ali naša je obveza kao izravno izabranih predsjednika nalaziti se, razgovarati, nalaziti dodirne točke, rješavati ono što nas razdvaja i pronalaziti i put u budućnost«, istaknula je.


Dvoje predsjednika je najprije u četiri oka, a potom s izaslanstvima, više od dva sata razgovaralo je na Pantovčaku o otkrivanju sudbine 1945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, suradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i neriješenoj granici


Dugačak popis nestalih mogao bi se bar djelomično skratiti nakon što je srbijansko izaslanstvo donijelo u Zagreb podatke o tri osobe za kojima se traga duže od dva desetljeća.


Vučić nije otkrio identitet i nacionalnost žrtava ni gdje su stradali, ali je istaknuo da će na tom planu uskoro biti još pomaka.


»Ne mogu obećati da ćemo sve riješiti, jer bi to značilo da nešto krijemo, ali sam uvjeren da ćemo uz veliki trud i rad napraviti pomake«, odgovorio je na pitanje je li spreman predati i dokumente iz vukovarske bolnice i ratnih logora u Srbiji.


»Neću govoriti o tome što sve mi očekujemo iz Lore. Sve što može pomoći pronalaženju nestalih, sve ćemo pronaći i pomoći«, naglasio je.


Grabar-Kitarović je rekla da rješavanje sudbine nestalih zahtjeva posebnu odgovornost na obje strane. »Tu ima dosta problema, prošlo je puno godina od rata, ali hrabre me ta odgovornost koju smo pokazali i spremnost predsjednika Vučića da izravno razgovara s predstavnicima udruga što ću i ja učiniti, i s onima iz Hrvatske i iz Srbije«, rekla je predsjednica.


Vučić je u Zagreb donio i matične knjige iz općine Dvor, otuđene tijekom akcije Oluja 1995. Zbog toga su svi stanovnici morali provesti naknadne upise u knjige, pa će povratak olakšati cijeli postupak.


Iz Hrvatske je tijekom rata opljačkano 30.000 predmeta i dokumenata, a za povrat, većinom iz Srbije, ostalo je još oko 1000, doznaje se predsjedničinom uredu.