Proračun

Što će biti s koalicijom? U HNS-u bi najradije Plenkoviću i Mariću dali još vremena da se predomisle, ali…

Dražen Ciglenečki

To je stav Vlade, a pojedini ministri mogu imati svoje pojedinačne stavove - kazao je ministar Aladrović, nakon sastanka s predstavnicima 11 sindikata javnih službi, odgovarajući na pitanje o ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak



ZAGREB – Pazi što si želiš, da ti se ne bi ostvarilo – stara je uzrečica, čija je kletva sada stigla do HNS-a.


Nakon što su zaprijetili da će napustiti vladajuću koaliciju, odnosno da neće podržati proračun za iduću godinu ako se u njemu ne nađu sredstva za povećanje koalificijenata za prosvjetare, te nakon što je HDZ odbio te zahtjeve, u redovima narodnjaka sada zapravo traže načine kako da premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću daju više prostora i vremena da se predomisle.


Iz stranke su jučer poručili da neće davati nikakve izjave, niti komentirati odnose u koaliciji jer žele premijeru omogućiti da na miru razmisli o svim zahtjevima i donese odluku. U zadnjim susretima i razgovorima šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka i premijera Plenkovića, HNS je izašao sa zahtjevom da se premijer susretne s predstavnicima sindikata, ali je on to odbio uz tvrdnje da plaće u prosvjeti, a pogotovo u samim sindikatima, nisu toliko male kako se prikazuju, i sada HNS-u ostaje samo da – čeka.




»Najveći problem je nedonošenje odluka, odnosno njihovo odlaganje. No, evo, mi ćemo Plenkoviću ponuditi još vremena da nađe izlaz iz ove situacije, čak mu predlažemo da sam objavi kompromisno rješenje na sjednici vlade ili slično. Proračun nije gotov, ovo je tek prvi nacrt i ima još vremena«, rekli su nam jučer u HNS-u.


S druge strane, poznato je da HDZ ne želi ovisiti samo o rukama zastupnika u klubu Milana Bandića, a ovaj pak ponavlja iz dana u dan »da ne bi bio Plenkoviću u koži jer će HNS korbačem trebati tjerati iz vlade«.