Povratak otpisanog

Što će biti s Todorićevim carstvom? Agrokor će u ruke novih vlasnika do kraja iduće godine

Jagoda Marić

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

S obzirom na to da je Visoki trgovački sud pravomoćno  potvrdio nagodbu, gubitak Agrokora za Ivicu  Todorića i njegovu obitelj je konačan



ZAGREB Kad je napuštao Hrvatsku prije više od godinu dana, Ivica Todorić otišao je u London kao vlasnik najveće kompanije u regiji, koja je poslovala u svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije i pokrivala oko 15 posto domaćega gospodarstva, što je utjecaj koji nigdje u Europskoj uniji nema nijedna tvrtka u vlasništvu jedne obitelji na gospodarstvo zemlje u kojoj posluje. Kad se godinu dana kasnije vratio u Hrvatsku, Todorić u Agrokoru nema više ništa, kompaniju su preuzeli njezini vjerovnici na ime duga, a pretežiti vlasnici Agrokora su inozemne, uglavnom ruske banke i američki investicijski fondovi.


Teško da bi, da je i ostao u Agrokoru, Todorić izbjegao takav rasplet jer je i bez donošenja lex Agrokor bilo logično da tvrtku koja je nelikvidna i kojoj više nitko nije spreman dati kredit, preuzmu njezini vjerovnici. S obzirom na to da je Visoki trgovački sud pravomoćno potvrdio nagodbu, gubitak Agrokora za Todorića i njegovu obitelj je konačan.


Pojeden kapital


Kompanija je u najbolja vremena imala i do 60 tisuća zaposlenih, a kad je Todorić priznao poraz i zatražio postupak izvanredne uprave, tvrtka je već izgubila nekoliko tisuća zaposlenih i izvanredna uprava je u travnju prošle godine tamo zatekla oko 52,5 tisuća zaposlenih. Godinu dana kasnije broj zaposlenih pao je na 50 tisuća. Koncern je, pokazale su naknadene revizije, imao 58 milijardi kuna duga, što je pojelo njegov kapital u potpunosti.




Iako izvješća izvanredne uprave koja se objavljuju svaki mjesec sugeriraju da se poslovanje pojedinačnih kompanija iz sustava Agrokora, posebice Konzuma koji je najvažniji kad je u pitanje likvidnost, popravlja u odnosu na prošlu godinu, tvrtka još uvijek nije dosegnula prihode koje je imala prije svoga kraha. Izvanredna uprava ipak ističe da su unatoč manjim prihodima u odnosu na one prije sloma, rezultati poslovanja, koji sugeriraju konsolidaciju koncerna bolji jer Agrokoru raste operativna dobit, odnosno dobit prije plaćanja kamata, amortizacija i poreza na dobit.


Novi vlasnici kompaniju će preuzeti do kraja polovice sljedeće godine, period do tada je period tranzicije u kojem se mora prenijeti vlasništvo, formirati novu strukturu nove tvrtke, ali vrijeme je to u kojem će vlasnici morati donijeti odluke o tome koje će kompanije nastaviti poslovati, a koje će prodavati ili gasiti, posebice ako je riječ o tvrtkama koje se ne bave ni maloprodajom, ni prehranom, ni poljoprivredom. Uz to, dio najvažnijih Agrokorovih tvrtki, poput Konzuma, Jamnice, ili Leda u međuvremenu je izgubio dio svog tržišta, iako su još uvijek prvaci u svojoj djelatnosti, i sadašnja uprava i novi vlasnici moraju već sada reagirati, osigurati ulaganja kako se taj gubitak ne bi nastavio.


Peruško vidi perspektivu


– Nakon što smo odradili nagodbu, Agrokor ima bazu da može konkurirati na tržištu od 15 milijuna ljudi. Kompanija apsolutno ima perspektivu, rekao je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor, na savjetovanju ekonomista u Opatiji, na panelu o reformama.


Peruško kaže da u Agrokoru završavaju proces financijskog restrukturiranja, većina dugova je otpisana, a očekuje se da će se u prvoj polovici iduće godine ići na refinanciranje postojećih po nižim kamatama jer kad bi ostali s cijenom kapitala koju imaju, to ne bi bilo održivo.


– Fokus je i na operativnom restrukturiranju kompanije, i to kroz tri vertikale: maloprodaja, proizvodnja hrane, poljoprivreda. Raniji način financiranja kroz dobavljače i stakeholdere nije dozvoljavao da se postiže sinergijski učinak, na čemu se sada radi, i tu leži 30 posto dobiti. Prije jedino lokomotive nismo proizvodili.


Bili smo u svemu što se na tržištu pojavilo, sada se ide na to da se fokus usmjeri tamo gdje leži vrijednost. Radit će se na tome da se izaberu dva ili tri tržišna podsegmenta u kojem će kompanija snažnije konkurirati na razini EU-a. Demografski problemi bolest su cijele regije, no Agrokor ima predispozicije da bude privlačan stručnom kadru – rekao je Peruško.