Neuvjerljivi demantij

Što bi Marić mogao raditi u Adrisu? Izvor iz HDZ-a: ‘Ne bi me čudilo da razmišlja o rezervnoj opciji’

Jagoda Marić

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Bez obzira na njegov demantij odlaska iz Vlade, dio HDZ-ovca strahuje da će u Saboru oporba sasvim sigurno potegnuti i to pitanje, jer neće najbolje izgledati, što god bila istina, ako ministar financija koji je došao iz Agrokora nakon dvije godine ode u drugu veliku kompaniju Adris



Neslužbena informacija da bi Marić mogao napustiti Ministarstvo financija zatekla je brojne HDZ-ovce s kojima smo razgovarali o toj mogućnosti, ali velika većina iznenađena je »tajmingom« ali ne i mogućnošću da Marić ode u privatni sektor.


Podsjećaju da je Marić postao ministar, iako nije član HDZ-a i da ga u jednom dijelu te stranke nikada nisu doživljavali kao svog, te da onda nikoga ne bi trebalo čuditi ni da u jednom trenutku, ako ima šansu za bolje plaćeni posao, napusti Vladu i »skine s vrata stalna propitivanja svoje uloge u Agrokoru«. Marić je dio HDZ-ove administracije bio i do 2012. godine, ali je tada bio državni tajnik u Ministarstvu financija, nakon čega je proveo četiri godine u Agrokoru, i ni na jednoj od tih pozicija nije morao objašnjavati svoje poteze, pa i privatne sastanke, kao što je to sada dužan činiti kao ministar financija.


To bi, pojašnjavaju naši sugovornici iz HDZ-a, mogao biti motiv za razmišljanje o odlasku iz Vlade. Sadašnji trenutak za objavu takve neslužbene informacije, ako postoji bilo kakva mogućnost da ode, dodaju naši izvori, najgori je za premijera Andreja Plenkovića jer Marić pred Saborom mora braniti porezne zakone i rebalans ovogodišnjeg proračuna i proračun za 2019. godinu.




Bez obzira na njegov demantij odlaska iz Vlade, dio HDZ-ovca strahuje da će u Saboru oporba sasvim sigurno potegnuti i to pitanje, jer neće najbolje izgledati, što god bila istina, ako ministar financija koji je došao iz Agrokora nakon dvije godine ode u drugu veliku kompaniju Adris, a da se Povjerenstvo za odlučivanju o sukobu interesa još uvijek bavi time što je u ime Vlade razgovarao s Todorićem na sastancima, o kojima je progovorio sam Todorić, koji se trenutno nalazi u Remetincu.


Dio HDZ-ovaca koji nije sklon Mariću priznaje da nije loše odradio posao ministra financija, ali i to da ga najveći dio stranačkih ljudi neće ni u jednoj situaciji braniti više od onoga što mora, jer je on za njih ministar bez stranačke baze. Iako spada, kako nam je jedan sugovornik rekao, u Plenkovićevu kvotu, napominju da je i slučaj potpredsjednice Martine Dalić pokazao da premijer ni tako odane ministre koji ništa nisu radili bez njegova znanja ne brani do kraja.


Ističu da je Marić sve to gledao iz prve ruke i da se sigurno uvjerio da se u politici stvaraju savezništva po potrebi i da je pitanje bi li Plenković sada postupio isto, kao prije godinu i pol kad je razvrgnuo koaliciju s Mostom baš na pitanju Marićevog opoziva, ako bi dio koalicijskih partnera, kako je to bilo u slučaju Martine Dalić, propitivao Marićevu ulogu u Vladi. Plenković se tada očito želio riješiti Mosta, a sa sadašnjim partnerima mu dobro ide. Saveznike u samom HDZ ministar financija nema ili ih ima vrlo malo i nisu osobito utjecajni.


– Kad sve to stavite na stol, ja se uopće ne bih čudio da Marić razmišlja o rezervnoj opciji, on, za razliku od brojnih drugih ministara, ima i izvan politike, napominje nam jedan HDZ-ovac koji dodaje da već sada najmanje desetak HDZ-ovaca razmišlja kako su baš oni pravi kandidati za tu dužnost, a drugi pak analiziraju koga bi eventualno mogli preporučiti premijeru Plenkoviću.


No, što bi zapravo Marić mogao raditi u Adrisu ili bilo kojoj drugoj kompaniji s obzirom na to da je trenutno dužnosnik a da aktualna pravila iz Zakona o Sprječavanju sukoba interesa stavljaju ograničenja pred dužnosnike i godinu dana nakon prestanka obnašanja dužnosti. Prema tim pravilima Marić ne bi mogao, pojasnili su nam u Povjerenstvu biti ni član uprave ni nadzornog odbora neke kompanije sljedećih godinu dana, nego tek savjetnik.


Više u tiskanom izdanju Novog lista…