Nezadovoljni sin

Stjepan Tuđman napustio HDZ: To više nije moja stranka. Tamo su politički oportunisti

Dražen Ciglenečki

snimio Tomislav Miletić

snimio Tomislav Miletić

U vrijeme Franje Tuđmana, HDZ je uvijek imao i svoje desno krilo, a sada ga nema. S obzirom na to da je HDZ danas nekakva lijeva stranka, ja tu svjetonazorski više nisam pripadao

Stjepan Tuđman, sin osnivača HDZ-a Franje Tuđmana, već je dulje bio nezadovoljan političkim smjerom te stranke. Ipak, čekao je unutarstranačke izbore, na kojima je podržao Opciju za promjene, misleći da je moguće da se nešto promijeni. No, Andrej Plenković i njegov tim Odvažno za Hrvatsku uvjerljivo su pobijedili na izborima i Stjepanu Tuđmanu je to bio povod za odlazak iz HDZ-a.– Nikad nisam pripadao niti jednoj drugoj stranci, a kamoli Partiji. Zato mi nije bilo lako napustiti HDZ, ali dvije godine sam nekako bio na vagi, nadajući se da bi na ovim izborima moglo doći do preokreta. Kada je, međutim, kako je rekao novoizabrani zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, članstvo potvrdilo da Andrej Plenković vodi stranku u ispravnom smjeru i da to sada svi moraju poštovati, nisam više imao izbora. Ja, naime, ne odobravam i još manje poštujem smjer sadašnjeg HDZ-a i jedino je onda logično bilo da se iščlanim.

Bez desnog krila




Budući da je vaš otac osnovao HDZ, vjerojatno ste kvalificirani reći je li Plenković u pravu kada tvrdi da je ta stranka danas točno tamo, na desnom centru, gdje ju je Franjo Tuđman ostavio.


– Ma dajte, molim vas. Ovo nema nikakve veze s Tuđmanovim HDZ-om. U vrijeme Franje Tuđmana, HDZ je uvijek je imao i svoje desno krilo, a sada ga nema. Okljaštrili su ga prvo Ivo Sanader i zatim Andrej Plenković, a bez desnog krila HDZ-a nije se moglo krenuti u stvaranje samostalne hrvatske države. S obzirom na to da je HDZ danas nekakva lijeva stranka, ja tu svjetonazorski naprosto više nisam pripadao. Nisam se uklapao u ovaj HDZ.


Ali, članovi HDZ-a mogli su slobodno izabrati i to su učinili.


– Točno, makar preko 100 tisuća članova nije sudjelovalo na izborima. Svi ti koji nisu izašli na izbore krivi su, odnosno zaslužni za rezultat preme kojem 80 posto HDZ-ovaca podržava politiku Andreja Plenkovića. Meni to, ponavljam, govori da je stranka ostala bez desnog krila, pod kojim podrazumijevam onu državotvornu liniju.Moglo bi se, temeljem izbornih rezultata, zaključiti da članovima HDZ-a niti ne treba to desno krilo.– Ha, nitko od članova HDZ-a s kojima se ja družim i razgovaram nije zadovoljan.

Pa tko je onda glasovao za Plenkovića i njegove kandidate za najviše dužnosti u HDZ-u?


– Vjerojatno oni kojima je s HDZ-om dobro, koji od stranke imaju koristi.


Politički oportunisti


Želite li reći da u HDZ-u danas prevladavaju politički oportunisti?


– A što bi se drugo moglo zaključiti? Ako u HDZ-u nema puno onih kojima su svjetonazor i politički ideali primarni, onda dobijete rezultate izbora kakvi jesu. Ali, ja s njima više ne želim dalje. Jedno meni pričaju, a drukčije glasuju.


Potpisali ste kandidaturu Mire Kovača za predsjednika HDZ-a.


– Zato što sam htio promjene u HDZ-u, misleći da ima nade za stranku. Kovač je pristojan čovjek, kao i Ivan Penava ili Davor Ivo Stier. No, kakav bi Kovač bio predsjednik, mogao bih vam, da je pobijedio, reći za šest mjeseci. Današnji političari, nažalost, nisu kao moj otac, pa da ono što si zacrtaju dosljedno, čak i kruto provode. Ispalo je, međutim, tako kako je ispalo, članstvo se izjasnilo da je zadovoljno postojećim stanjem i nećemo doznati kakav bi Kovač bio predsjednik HDZ-a.


Kakva je budućnost stranke u kojoj, kako vi tvrdite, članovi u većini misle samo ne sebe?


– Jasno je da HDZ pada, pokazali su to i europski i predsjednički izbori. Teško je vjerovati da se za HDZ mogu vratiti dani ponosa i slave, da će se stranka ponovno naći na pobjedničkom kolosijeku. Doduše, mediji i lijevi komentatori jako podržavaju Plenkovića, kao što su svojedobno i Sanadera, pa HDZ možda uspije privući birače lijeve orijentacije.