Vremenska prognoza

Stižu nove oborine i olujno jugo: ‘Teško će proći 24 sata bez kiše’

P. N.

Arhiva NL

Arhiva NL



Vrijeće će danas ipak biti povoljnije nego tijekom vikenda. A još povoljnije od onoga, koje nas čeka sutra, kada će ponovno biti često obilnije kiše, uz koju je ponegdje moguće proglašenje redovnih mjera obrana od poplava, osobito u Gorskome kotaru, Lici i dijelu središnje Hrvatske. Zanimljivo je spomenuti i kako će se poglavito na Jadranu i područjima uz njega i u novome tjednu nastaviti “običaj” iz prvog desetodnevlja studenoga – te i dalje u nekim mjestima neće proći više od 24 sata bez kiše.


Nevolje će nekima stvarati i ponovno jačanje juga, koje će u utorak i srijedu, te vjerojatno ponovno od petka – na većini Jadrana često biti jako, gdjegod i olujno, a na sjevernom je Jadranu, osobito podno Velebita, moguća podjednako jaka bura i istočnjak. A temperatura zraka će nakon nekoliko dana malo nižih vrijednosti – oko prosječnih za doba godine – ponovno biti zamjetnije viša od prosjeka, posebice u drugom dijelu novoga tjedna, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 


Ponedjeljak će u istočnim hrvatskim krajevima početi s maglom i niskim oblacima, a nastavit će se djelomice sunčanim vremenom. Jutarnja temperatura od 3 do 6 °C, a najviša dnevna oko 11 °C. Krećete li ujutro na put u središnjoj Hrvatskoj – valja računati na vidljivost smanjenu zbog magle i niskih oblaka. Od sredine dana moguća su sunčana razdoblja, uz uglavnom bez oborina. Jutro hladnije nego u nedjeljju, a dnevna temperatura oko 10 °C.




Na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno, a povremeno će biti i kiše. Kiša je moguća i u gorju, ponajprije u Gorskom kotaru. Zapuhat će umjereno jugo. Ujutro je u gorskim krajevima ponegdje moguć slab mraz. Najviša dnevna temperatura u gorju od 7 do 10 °C, na Jadranu oko 15 °C. U Dalmaciji promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Uz obalu i na otocima moguća je kiša ili poneki pljusak, dok će u unutrašnjosti biti uglavnom suho. Zapuhat će umjereno do jako jugo, a more će biti umjereno valovito, prema otvorenom i valovito. Poslijepodnevna temperatura između 15 i 18 °C.


Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenljivu naoblaku te mogućnost za povremenu kišu ili poneki pljusak. Zapuhat će umjereno jugo.”


U nastavku tjedna na kopnu je teško izdvojiti dan kada kiše neće biti barem ponegdje u unutrašnjosti. U utorak i srijedu ona će biti obilnija u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a zatim ipak rjeđa i slabija. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, ali bi prema kraju tjedna ponovno moglo biti toplije. 


Na Jadranu će u sljedeća dva dana biti česte kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a oborine će biti uglavnom obilne. Uz to će puhati jako i olujno jugo, na sjevernom dijelu i istočnjak i bura, pa su zbog nepovoljnih vremenskih prilika mogući problemi u pomorskom prometu, ali i bujične poplave. U četvrtak su obilne oborine i dalje moguće na jugu.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.