Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod"

Stipić o izboru ministra Barišića: Lakše je naći iglu u plastu sijena nego HDZ-ovca iz 2000-tih koji nije imao neku aferu

Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Želimo se baviti problemima, bavljenje aferama neće nas nikuda odvesti, rekao je Stipić



Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod” Željko Stipić rekao je na konferenciji za novinare u Splitu da ministra obrazovanja Pavu Barišića već od ponedjeljka čeka rješavanje teških problema jer su izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju već na stolu, a posebno je izdvojio pitanja izbora ravnatelja i rada komisija za zbrinjavanje tehnološkig viška.


Hoće li i dalje radnici odlučivati o ravnateljima ili će se to raditi kuloarski i hoće li konačno netko početi kontrolirati rad komisija za zbrinjavanje tehnoloških viškova, pitao je Stipić.


Sindikat Preporod se inače protivi prijedlogu ravnateljskih udruga da se napusti rješenje kojim je osigurano izravno odlučivanje radnika pri izboru ravnatelja, a najavljivao je i da će aktualizirati svoj zahtjev za sudjelovanjem i predstavnika manjinskog sindikata u radu spomenutih komisija.




Ravnateljske udruge, rekao je danas Stipić, nastoje proširiti svoje ovlasti u pogledu zapošljavanja. Traže zapošljavanje bez suglasnosti školskog odbora do 60 umjesto 15 dana, te iniciraju i značajnu promjenu radno-pravnog statusa nakon isteka mandata, pa se novi ministar mora izjasniti o tome. Kazao je i da su upitni mandati ravnatelja jer su do početka sljedeće godine svi trebali biti licencirani.


“Nigdje u školstvu nema toliko nepotizma, netransparentnosti i malverzacija koliko upravo u radu komisija za zbrinjavanje tehnoloških viškova u nekim županijama. Novi ministar u ovoj situaciji ne može stajati po strani već će to morati presjeći u pogledu oba prijedloga i u smislu ograničavanja uloge ravnatelja, ali i nadzora rada komisija”, izjavio je Stipić.


Kvalitetniji odgojno-obrazovni sustav može se graditi na demokratičnosti u upravljanju školskim ustanovama, te izjednačenosti u pogledu ostvarivanja prava na zapošljavanje, poručio je.


Istaknuo je kako novi ministar i zbog svoje upućenosti u funkcioniranje sustava nema pravo na suzdržanost o tim otvorenim pitanjima, te da će stav zaposlenih u školama prema novom ministru ovisiti i o njegovim prvim potezima.


Upitan da komentira navodne afere novog ministra kazao je da se za njih znalo i dodao da je “lakše naći iglu u plastu sijena nego HDZ-ovca iz 2000-tih koji nije imao neku aferu”. Želimo se baviti problemima, bavljenje aferama neće nas nikuda odvesti, rekao je.


Stipić drži da je unatoč tome što je poodmakao posao na izmjenama zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, novog ministra dočekao najteži dio posla.