Vratio se

Stier: ‘Podržavam prosvjede protiv Istanbulske konvencije’

Hina

»Mi apsolutno poštujemo poziciju Hrvatske biskupske konferencije, ali i Svete stolice, no važno je da mi sami definiramo naše političke platforme, to ćemo učiniti tako što znamo što je društveni nauk Crkve i kršćanska doktrina«



Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier u petak je novinarima u Saboru izjavio da je za borbu protiv nasilja nad ženama, no ne može podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.


»Moji su stavovi vrlo jasni, svi se moramo založiti za borbu protiv nasilja nad ženama, a mi kršćanski demokrati to činimo na način da tražimo formulacije koje su u skladu s prirodnim zakonom, zato ne možemo podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, ali možemo i moramo podržati borbu protiv nasilja nad ženama«, istaknuo je Stier.


Svatko treba glasovati po savjesti


Naravno, dodaje, ima tu i liberala, socijalista koji imaju drugi svjetonazor, koji su također za borbu protiv nasilja nad ženama, ali podržavaju Istanbulsku konvenciju. Ima kršćanskih demokrata u HDZ-u, ali i izvan HDZ-a, i liberala također ima u HDZ-u, jer je HDZ široka stranka, kazao je.




»Trebamo s međusobnim uvažavanjem voditi ovu raspravu. Kao zastupnik u Europskom parlamentu sudjelovao sam u raspravi unutar naše delegacije hrvatskih zastupnika u Europskoj pučkoj stranci i tada je bilo jasno da ima različitih stavova, ali svakome je omogućeno da glasa po svojoj savjesti. Tako sam i ja tada glasovao, protiv onih amandmana koji su tražili ratifikaciju Istanbulske konvencije«, rekao je Stier.


Ne vidim razloga zašto bi zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru imao manje slobode od zastupnika u Europskom parlamentu, prema tome, mislim da svatko treba glasovati po svojoj savjesti. Ja ću to učiniti, mislim da je to inače dobro za razvoj hrvatske demokracije, kaže Stier.


Pojasnio je da je za njega »prirodni zakon« naravni zakoni ili naravni poredak, poštivanje bioloških činjenica. »U pismu koje sam poslao kolegama sam naveo da nije problem da se negdje koristi riječ rod, to je hrvatska riječ koja je nastala puno prije ove konvencije, pitanje je kad se značenje nekih riječi stavlja različito ili čak u kontradikciji s biološkim činjenicama«, kazao je.


Naravno, postoji i škola mišljenja koja ne priznaje prirodni zakon, no klasični način razmišljanja koje je kršćanstvo prihvatilo, pa i kršćanski demokrati na taj način razmišljaju, smatra da zakoni koje donosimo u parlamentima moraju biti u skladu s prirodnim zakonima, obrazložio je Stier.


Zbog protivljenja stajalištu koje zagovara predsjednik stranke Stier ne očekuje sankcije, niti smjenu s dužnosti političkog tajnika HDZ-a. »Ne vidim razloga da HDZ i dalje ne bude inkluzivna politička stranka koja njeguje širinu koja postoji u stranci i za koju mislim da je pozitivna za HDZ«, poručio je.


U HDZ-u neće biti razdora


Smatra da tema Istanbulske konvencije svjetonazorski dijeli građane, pa i članstvo HDZ-a, ali ne misli da će u stranci biti razdora. »Bitno je da mi sačuvamo prostor pluralizma unutarstranačke demokracije, bitno je da unutar HDZ-a postoji kršćansko-demokratska dimenzija, to je bitno i za HDZ i za kršćansku demokraciju«, ističe.Kršćanski demokrati se u tom pitanju razlikuju od liberala i socijalista, ali su privrženi vrijednostima zapadne demokracije. Ako maknete ili marginalizirate kršćanske demokrate iz jake stranke kao što je HDZ, druge će političke snage preuzeti zastave kršćanstva i druge identitetske zastave, upozorio je.

Mišljenja je da u HDZ-u, unatoč različitim mišljenjima, mogu zajedno nastaviti dalje. »I u Europskom parlamentu smo različito glasovali, to je dio širine koju HDZ ima, zbog povijesti kako se HDZ stvarao, i bitno je da se stoga ne nameće da postoji samo jedan mogući pristup, moramo imati tu širinu i reći da smo svi za borbu protiv nasilja nad ženama«, napomenuo je.


Upitan je li tko iz HDZ-a razgovarao s Crkvom, Stier je kazao da je dijalog s Crkvom uvijek dobar i poželjan, a što se tiče konkretnih političkih formulacija, svatko ima svoju savjest. »Mi apsolutno poštujemo poziciju Hrvatske biskupske konferencije, ali i Svete stolice, no važno je da mi sami definiramo naše političke platforme, to ćemo učiniti tako što znamo što je društveni nauk Crkve i kršćanska doktrina«. Potvrdio je i da podržava najavljene prosvjede protiv Istanbulske konvencije.