Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
O razvojnim mogućnostima

Štern: Hrvatska svjetski prvak u neiskorištavanju potencijala energetike

Štern: Hrvatska svjetski prvak u neiskorištavanju potencijala energetike
Štern: Hrvatska svjetski prvak u neiskorištavanju potencijala energetike
Autor:
Objavljeno: 2. ožujak 2015. u 16:01 2015-03-02T16:01:32+01:00

Štern smatra da Hrvatska ne koristi u dovoljnoj mjeri energetsku, ali i prometnu, posebno cestovnu infrastrukturu, kako bi iskoristila svoj položaj rubne zemlje Europske unije i susjednim zemljama ponudila mogućnost pristupa energetskim izvorima i prometnog povezivanja

ZAGREB – Hrvatska je možda svjetski prvak u neiskorištavanju gospodarskih potencijala energetike koja nudi velike razvojne mogućnosti, kazao je energetski stručnjak i bivši ministar gospodarstva Davor Štern na konferenciji »Hrvatska i EU – razvojna politika 2015. – 2020.«, koja se u ponedjeljak održala u organizaciji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Štern smatra da Hrvatska ne koristi u dovoljnoj mjeri energetsku, ali i prometnu, posebno cestovnu infrastrukturu, kako bi iskoristila svoj položaj rubne zemlje Europske unije i susjednim zemljama ponudila mogućnost pristupa energetskim izvorima i prometnog povezivanja.

Tako, primjerice, smatra da autocestu što prije treba dovesti do granice s Crnom Gorom kako bi preko Albanije i dalje na istok bio omogućen kvalitetni cestovni spoj Grčke, Turske i drugih zemalja sa središnjom Europom. Tek tada bi, drži Štern, hrvatska autocestovna mreža dobila pun prometni i ekonomski smisao.

Uz autocestu treba položiti plinovod, drži on, i to od Dugopolja dalje prema istoku, a valjalo bi razmisliti i o polaganju podmorskog dalekovoda između Trogira i talijanke jadranske obale.

Hrvatska, bi, tvrdi Štern, takvim infrastrukturnim zahvatima mogla postati sjecište europskih tranzitnih pravaca.

Kao i drugi govornici na panelu o energetici unutar konferencije, primjerice voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević spomenuo je LNG terminal na Krku kao projekt od europskog značaja.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo Darko Horvat upozorava da uvoz ne smije biti hrvatska energetska strategija pri čemu upozorava da se u Hrvatskoj zapostavlja gradnja novih energetskih objekata.

Horvat je protiv privatizacije HEP-a inicijalnom javnom ponudom jer, kako je rekao, ne valja prodavati ono što je davno amortizirano, nego građanima i drugim investitorima ponuditi partnerstvo u gradnji novih objekata. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.