Sastanak u Splitu

Srednjoeuropska inicijativa o proširenju EU-a i izbjeglicama: Austrija se povlači. Nismo joj više interesantni

Hina

Ivo Čagalj / PIXELL

Ivo Čagalj / PIXELL

"Austrija se povlači na jedan prijateljski način. Surađivat ćemo i dalje samo SEI trenutačno više nije njihov prioritet. Mi nastavljamo povezanost i suradnju s drugim državama. Uvjerenje i čvrstina s kojom su talijanski i mađarski ministar vanjskih poslova, ali i drugi ministri potvrdili da žele nastaviti ovu suradnju svakako je nešto što daje čvrsti dokaz da će se ova inicijativa nastaviti", kazao je Di Vietri.



SPLIT – Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Srednjoeuropske inicijative (SEI) pod nazivom “Srednjoeuropska inicijativa-buduća perspektiva”, u ponedjeljka se u splitskom hotelu Le Meridien Lav raspravljalo o proširenju Europske unije i o problemu migracija.


“Rezimirali smo kakvo je stanje u procesu proširenja, te smo pozdravili činjenicu da je EU nakon 15 godina po prvi puta na tu temu održala summit u Sofiji u Bugarskoj,” kazala je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nakon sastanka održanog u sklopu hrvatskog predsjedanja SEI-jem.


Po njenim riječima u sklopu ovogodišnjeg predsjedanja Hrvatske održat će se desetak događanja, konferencija i susreta. “Ovo predsjedanje Hrvatske SEI-jem je ‘predradnja’ predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a gdje će također glavna tema biti proširenje Europske unije,” rekla je Pejčinović Burić.Naglasila je kako su migracije drugo važno pitanje o kojem se raspravljalo na današnjem sastanku. “Zaključili smo kako je bitna suradnja među zemljama Srednjoeuropske inicijative jer se pitanje migracija ne može rješavati u onom trenutku kada ilegalni migranti dolaze na granice, nego je to pitanje mnogo većeg obima,” kazala je, dodajući da sada postoje nove rute migranata ali situacija nije kakva je bila 2015. godine.

“Važno je da postoji sporazum između EU-a i Turske koji daje dobre rezultate, a nakon 2015. godine uspostavljeni su i mnoga partnerstva sa zemljama posebice subsaharskog područja koja doprinose smanjenju broja ilegalnih migranata na granici Europske unije,” rekla je. Podsjetila je kako u sklopu EU postoji i zaklada za Afriku u kojoj sudjeluje i Hrvatska iz kojeg se sredstava usmjeravaju u zemlje gdje nastaju krize i ratovi kako bi se umanjile te krize i smanjio broj migranata koji kreću na put ka Europi. Po njenim riječima Europska unija priprema novi sporazum za cijelu Afriku i dio drugih nerazvijenih država kojim će se pomoći da iz njih ljudi ne kreću na “težak put.”




Kako je priopćeno iz MVEP-a, krajem godine u Zagrebu će se održati summit šefova vlada SEI-ja. Italija preuzima predsjedanje SEI-jem 2019. a na marginama sastanka u Splitu Pejčinović Burić bilateralno se sastala s novoimenovanim talijanskim ministrom vanjskih poslova Enzom Moaverom Milanesijem. Oboje ministara potvrdilo je spremnost za nastavak sustavnog dijaloga i razmjenu mišljenja o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, bilateralnog, europskog i globalnog značaja. Obje strane su naglasile značaj zadržavanja i osiguranja najviše razine zaštite prava nacionalnih manjina o čemu će se nastaviti i ekspertni razgovori, priopćeno je iz MVEP-a.


U inicijativi, čije je sjedište u Trstu, sudjeluju članice EU-a Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, zemlje koje žele ući u EU – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Moldova, Srbija i Ukrajina – te Bjelorusija.Pejčinović Burić je najavila kako će se sljedeće godine u sklopu talijanskog predsjedanja obilježiti i 30. godišnjica postojanja SEI-ja. Po njenim riječima od osnutka Srednjoeuropske inicijative u Europi su se dogodile “velike tektonske promjene”, te je nužno tu organizaciju prilagoditi, kako je rekla, “potrebama vremena”.

Potvrdila je kako je Austrija najavila svoje istupanje iz SEI-ja. “Austrija nas je izvijestila da će se sljedeće godine povući iz Srednjoeuropske inicijative. To je politika nove austrijske vlade koja je u reviziji svojih članstava odlučila kako članstvo Austrije u SEI-ju u ovom trenutku za njih nije prioritet,” kazala je Pejčinović Burić.


Glavni tajnik SEI-ja Giovanni Caracciolo di Vietri novinarima je izjavio kako nije iznenađen najavom Austrije o istupanju iz organizacije jer se, kako je rekao, stvari u Europi mijenjaju.


“Austrija se povlači na jedan prijateljski način. Surađivat ćemo i dalje samo SEI trenutačno više nije njihov prioritet. Mi nastavljamo povezanost i suradnju s drugim državama. Uvjerenje i čvrstina s kojom su talijanski i mađarski ministar vanjskih poslova, ali i drugi ministri potvrdili da žele nastaviti ovu suradnju svakako je nešto što daje čvrsti dokaz da će se ova inicijativa nastaviti”, kazao je Di Vietri.


Na upit kako će nova talijanska vlada utjecati na rješavanje migrantske krize, Di Vietri je rekao da je Italija “već platila visoku cijenu” te kako on smatra da je u vezi migrantske krize potrebno proširiti suradnju “na europsku razinu.”


“Europsku strategiju u vezi izbjeglica trebamo svi zajedno i morat ćemo ostvariti europsku suradnju a ne da Italija uvijek nosi najveći teret,” poručio je Di Vietri.


Ministri su nakon sastanka prihvatili zajedničku izjavu u kojoj su između ostaloga pozdravili napredak koji su članice SEI-ja koje nisu članice EU-a napravile ‘prema bliskijim odnosima s Unijom’. “Ministri ohrabruju zemlje SEI-ja koje nisu članice EU-a a to žele postati da naprave dodatne korake kako bi se ispunili traženi kriteriji u procesu pristupanja EU-u, kao i dodatno razvilo partnerstvo s EU-om”, stoji u izjavi.


Ministri naglašavaju važnost poštivanja pravne države, temeljnih prava i odgovornog upravljanja, vrijednosti koje su temeljne za demokraciju kao i ključan kriterij za proširenje EU-a i susjedsku politiku, navodi se između ostaloga u zajedničkoj izjavi.