Objasnio želju za susretom

Srbijanski veteran o pozivu Klemmu u Novi Sad: ‘Mi najbolje znamo da rat ne donosi ništa dobro’

Dražen Ciglenečki

Josip Klemm nije nesklon otvaranju komunikacije s nekadašnjim ratnim protivnicima, dok Dražimir Jukić kaže da se o temi nestalih može razgovarati samo sa srpskim institucijama. Poziv na susret u Novom Sadu braniteljima je uputio Željko Vukelić, šef Udruženja učesnika ratova u bivšoj Jugoslaviji



Željko Vukelić, predsjednik novosadskog Udruženja Učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije ozbiljno je shvatio nedavni poziv Josipa Klemma i Dražimira Jukića predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da im organizira sastanak sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima »ostalih zainteresiranih strana«. Stoga je taj rođeni Karlovčanin, koji se kao pripadnik rezervnog sastava JNA početkom devedesetih borio u Hrvatskoj, poslao mailove na adrese Klemmove i Jukićeve braniteljske udruge i predložio im da, s obzirom da sebe smatra zainteresiranom stranom, dođu na sastanak u Novi Sad. 


– Pročitao sam što su Klemm i Jukić govorili u posljednje vrijeme, pronašao sam na web stranicama njihovih udruga mail adrese i jednostavno sam im tim putem uputio poziv za razgovor. Ima i na našoj i na vašoj strani onih koji će zbog ovog negodovati, ali bitno je krenuti.


Pomirenje i suživot


Za prvi put nije potrebno postavljati visoke ciljeve, dovoljno će biti ako se susretnemo i popričamo o tome što mi možemo učiniti. Ne treba ništa prejudicirati. Iz iskustva znam da su na obje strane najveći problem nestale osobe i ratni veterani mogu tu pomoći. Naravno, ima tema o kojima se vjerojatno nikad nećemo složiti, ali njih onda treba staviti na stranu, rekao nam je Vukelić, čije je udruženje s više od 10 tisuća članova najbrojnije na području Vojvodine.





Ovo nije prva ovakva inicijativa Željka Vukelića. Prije šest godina potaknuo je osnivanje Mirovne koalicije ratnih veterana s područja bivše Jugoslavije. U to su bili uključeni i neki branitelji iz Županje i Nuštra, kao i iz Bosne i Hercegovine, a jedan je sastanak, na kojem je bio i Vukelić, održan i u Županji. No, zbog razmjerno slabog odjeka u javnosti i izostanka podrške državnih institucija triju država, 2013. godine se Mirovna koalicija ugasila.



– Potreba za međusobnim razgovorom nije prestala. Siguran sam da se tiha većina ratnih veterana zalaže za pomirenje i suživot i ne želimo da nas se trpa u isti koš s onima koji su činili ratne zločine na svim stranama. Dugi niz godina živjeli smo u Jugoslaviji, kako se to tada zvalo, u bratstvu i jedinstvu i nije bilo nikakvih problema, a sada svako malo netko doputuje iz Hrvatske u Srbiju ili obratno i razbije im netko auto. A niti su svi Hrvati ustaše, niti su Srbi četnici. Upravo mi koji smo iskusili rat i znamo da on ne donosi ništa dobro možemo poslati poruku da se ljude ne smije hraniti mržnjom prema drugoj naciji. Uvjeren sam da ratni veterani svojoj djeci žele mirnu budućnost, a ne da razmišljaju hoće li sutra morati odjenuti vojnu uniformu, uzeti pušku i ratovati tko zna za što, ističe Vukelić.


Zasad su Klemm, koji vodi Udrugu specijalne policije, i Jukić, čelni čovjek Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi, različito reagirali. Klemm nije nesklon otvaranju komunikacije s nekadašnjim ratnim protivnicima.


– Do sastanka predstavnika hrvatskih branitelja i ratnih veterana iz Srbije u budućnosti će sigurno doći, a nakon što braniteljske udruge utvrde zajedničko stajalište o temama razgovora. A kako je veteranska scena i u Srbiji raznolika, u vremenu koje slijedi moramo i pronaći adekvatne sugovornike, izjavio je Klemm za Hinu.Dražimir Jukić je bitno suzdržaniji.

– Naš je zaključak da možemo sudjelovati samo na sastanku koji bi hrvatske institucije imale sa srpskim institucijama u vezi s nestalima u ratu. Drugo ne dolazi u obzir, kazao nam je Jukić.