Zaštita i spašavanje?

(Sporno) stručno osposobljavanje: Traže pripravnika za voditelja smjene Centra 112 u Zagrebu

Ana Raić Knežević

Hoće li zbog nedovoljnog iskustva voditelja smjene biti problema u funkcioniranju centra? / Foto: S. DRECHSLER

Hoće li zbog nedovoljnog iskustva voditelja smjene biti problema u funkcioniranju centra? / Foto: S. DRECHSLER

Radi se o stručnom osposobljavanju za radno mjesto, a ne o samostalnom obavljanju zadaća, poručuju iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje



ZAGREB » Već za nekoliko dana djelatnike Županijskog centra 112 u Zagrebu tijekom smjene mogla bi voditi mlada osoba bez ikakvog iskustva. Kako će to izgledati? Kakve će biti reakcije djelatnika Centra? Hoće li postupanje biti žurno kakvo se i očekuje od njih ili će zbog nedovoljnog iskustva voditelja biti problema koji mogu imati dalekosežne posljedice? Pitanja su to što se postavljaju nakon što se na web-stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pojavila informacija kako je Država uprava za zaštitu i spašavanje odlučila na stručno osposobljavanje za rad bbez zasnivanja radno odnosa primiti voditelja dežurne smjene u Županijskom centru 112.


  Prema objavljenim uvjetima za prijam kandidatu je dovoljno da ima završen prediplomski sveučilišni studij ili stručni studij u trajanju od najmanje tri godine prirodnih, tehničkih ili društvenih znanosti, znanje engleskog ili njemačkog jezika, te da poznaje rad na računalu.


 


 Javni poziv




U nastavku oglasa za ovo radno mjesto navedeno je i kako kandidat ne smije imati radnog iskustva na odgovarajućim poslovima!?


  To je jedan od preduvjeta za stručno osposobljavanje, no je li i za radno mjesto voditelja dežurne smjene? U odgovoru na to pitanje iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje podsjećaju kako se Člankom 2. Uredbe o uvjetima i načinu izbora osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa propisuje da državno tijelo može primiti osobe bez radnog iskustva na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u skladu s Planom prijema osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.



Do sada nam je u oči upalo već nekoliko nelogičnosti kod raspisivanja oglasa za stručno osposobljavanje za rad kako u državnim tijelima, tako i u privatnim tvrtkama. Među ostalim nedavno je Agencija za zaštitu osobnih podataka otvorila radno mjesto glasnogovornika i to kroz stručno osposobljavanje za rad, iako je u uvjetima radnog mjesta bilo navedeno kreiranje politike odnosa s javnošću te državne institucije. I jedna lokalna radio postaja pod istim je uvjetima, dakle na stručno osposobljavanja za rad, tražila izvršnog urednika, drugu osobu po hijerarhiji u medijskoj kući. Je li u pitanju iskorištanje državnih financijskih sredstava i krajnje omalovažavanje radnog i životnog iskustva?



  – Budući da je ovo tijelo donijelo Plan prijema na koji su dobivene prethodne suglasnosti Ministarstva uprave i Ministarstva financija, Javni poziv objavljen je temeljem tog Plana, dodaje se u odgovoru i objašnjava kako se se osobe, koje se primaju na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, primaju se na radna mjesta na koja se mogu primiti vježbenici.


  – To su radna mjesta najniže složenosti poslova za koje se Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi i koeficijentima složenosti poslova kao stručni uvjet propisuje najmanje jedna godina radnog iskustva. I za ovo radno mjesto – voditelja dežurne smjene u županijskom centru 112 – propisuje se jedna godina radnog iskustva. Napominjemo da se radi o stručnom osposobljavanju za navedeno radno mjesto, a ne o samostalnom obavljanju zadaća koje su u opisu poslova radnog mjesta, poručuju iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.


 


 Stresni posao


– Iako sam kao građanin zabrinut zbog mogućnosti da mi se na 112 javi netko tko je tu na stručnom osposobljavanju, činjenica je da je u pitanju radno mjesto koje u ovom državnom tijelu nije rukovodeće, bez obzira što naziv to sugarira, rekao nam je Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.


  – Inače se, kada je DUZS u pitanju, trenutno provodi prijam službenika na neodređeno vrijeme koji se, međutim, ne može realizirati dok se ne riješe žalbe. Novi službenici ne mogu se rasporediti na radna mjesta unutar službe ni dok Odbor za državnu službu ne odluči o ovim žalbama, a bez toga se ne može olakšati stresni i odgovoran posao postojećim operaterima službe 112, koji su za to vrijeme izloženi povećanim radnim naporima u službi u kojoj prekomjerni umor i stres mogu izazvati ozbiljne posljedice, upozorava Kuhar.


  Odvjetnik Luka Lenić, koji je ranije u svojoj karijeri došao do načelnika zagrebačke prometne policije, opisuje kako se u policijskom sustavu do »voditelja smjene« dolazilo isključivo na osnovu dogodišnjeg iskustva, kao i stečene naobrazbe.


  – Sve je to bilo propisano Pavilnikom o unutarnjem redu koji je sadržavao i uvjete za radna mjesta. Zanimljivo bi bilo vidjeti na koji su način do sada u DUZS-u popunjavali ovo radno mjesto, ističe Lenić.