Saborska rasprava

Sponza najavio je da su nepovjerenje i netransparentnost razlozi zbog kojih će glasati za opoziv Vlade

Hina

Giovanni Sponza / Snimio M. Mijošek

Giovanni Sponza / Snimio M. Mijošek

Tijekom izlaganja Batinića SDP-ovci su puštali pjesmu Celine Dion iz filma Titanik, što je Gordan Maras (SDP) naknadno pojasnio time što je HNS ranije ovu Vladu nazivao "Titanik Vladom



ZAGREB U nastavku maratonske rasprave u Saboru o povjerenju Vladi u petak su oporbeni klubovi nabrajali razloge zbog kojih Vlada mora otići, dok su zastupnici vladajuće koalicije naglašavali da podržavaju Vladu jer je spasila tisuće radnih mjesta, dobavljače i spriječila stečaj Agrokora.


U ime Kluba zastupnika IDS/PGS/LRI Giovanni Sponza najavio je da su nepovjerenje i netransparentnost razlozi zbog kojih će glasati za opoziv Vlade. Naveo je da je u samo godinu dana nepovjerenje građana u Vladu dvostruko poraslo. Sponza je Vladi spočitnuo što nije ni započela, a kamoli završila ijednu reformu, od pravosudne, porezne preko kurikularne do decentralizacije.


Kritizirao je i Vladino nečinjenje zbog čega je došlo do jačanja radikalnih, konzervativnih snaga i raspirivanja ideoloških sukoba koji dovode do političkog trgovanja. Sponza je upozorio da se građani osjećaju nezaštićeno pred ultrakonzervativnim inicijativama te zaključio da Vlada koja nema povjerenje građana teško da može vladati.




Ivan Vilibor Sinčić u ime Kluba Živi zid/SNAGA ocijenio je da Vlada ne bi prstom mrdnula da banke nisu odbile Ivici Todoriću dati novac jer je prezadužen. Poručio je da nikada ne bi mogao podržati Vladu koja tolerira tolike nepravilnosti.


“Navest ću samo dio nepravilnosti – stjecanje Jamnice za sitan novac, kršenje radničkih prava, plaćanje bonovima, povoljni krediti HBOR-a bačeni u vjetar, pritisci na dobavljače da pristanu na odgodu plaćanja, jeftine koncesije nad zemljom i izvorima vode, nikada plaćena koncesija za Smokvicu, izvlačenje milijarde kuna za osobne potrebe, neplaćanje poreza, način stjecanja Kulmerovih dvora i druge imovine”, pobrojao je Sinčić.


Strahuje, kaže, da je stečaj Agrokora nešto što se neće moći izbjeći jer je dug prevelik te da će do njega doći nakon 15 mjeseci kada istekne ‘lex Agrokor’, a Plenkoviću je poručio da će odgovarati zbog štete koju je učinio domovini.


Branko Hrg: Ovo je prva Vlada koji su prestali gledati kroz prste Todoriću


Branko Hrg ispred Kluba zastupnika HDS/HSLS/HDSSB ustvrdio je da je svima jasno da su ovo prva Vlada i premijer koji su odlučili stati na loptu što se tiče Agrokora i prestali gledati kroz prste Ivici Todoriću. Poručio je da su zadovoljni s ‘lex Agrokorom’ jer su mali dobavljači podmireni, a zadovoljni su i veliki dobavljači. Optužio je SDP da štiti Todorića, da su njegovi odvjetnici u Saboru, štite ga i napadaju Vladu kao i on te da su s njim u dosluhu.


Kažimir Varda (Klub Stranke rada i solidarnosti, SMSH, Reformista i nezavisnih zastupnika) kazao je, pak, da je Vlada mogla reći, budući da je riječ o privatnoj tvrtki, neka vlasnik izgubi sve i neka mu ostanu “gaće na štapu”, no da se umjesto toga uplela kako bi stvorila pravni okvir i spasila tisuće radnih mjesta. Formulaciju SDP-a da je Vlada odabrala direktnu intervenciju ocijenio je opasnom. 


“Klonimo se teških riječi i riječi koje mogu dati taj argument u ruke onome tko izbjegava državno pravosuđe”, rekao je Varda.


Da nije bilo Zakona o izvanrednoj upravi, danas bismo zbrajali otkaze, ovrhe, ljude izbačene iz domova jer nisu mogli plaćati kredite, a umjesto toga imamo relativno stabilnu kompaniju, kazao je Vladimir Bilek u ime Kluba nacionalnih manjina i ustvrdio da zato podržavaju Vladu.


Stjepan Ćuraj u ime Kluba HNS-a istaknuo je kako je HNS bio protiv ‘lex Agrokora’, ali kako je taj zakon spriječio ono što je bilo tada neminovno i omogućio da se privatna tvrtka financira privatnim novcem.


Ćuraj: Građani ne smiju ni kune platiti za privatnu tvrtku


“Građani ne smiju ni kune platiti za privatnu tvrtku”, naglasio je Ćuraj, ali i istaknuo da je pitanje Agrokora daleko od riješenog. Milorad Batinić u nastavku je poručio da HNS podržava Vladu prvenstveno jer je Hrvatskoj potrebna stabilnost.


Tijekom izlaganja Batinića SDP-ovci su puštali pjesmu Celine Dion iz filma Titanik, što je Gordan Maras (SDP) naknadno pojasnio time što je HNS ranije ovu Vladu nazivao “Titanik Vladom”.


“Vi sjedite u Titanik Vladi. Vi ste poput scene iz Titanika, brod tone, a vi se držite kao Leonardo di Caprio za ogradu i držat ćete se dok vas more ne usisa. Najljepši brod, najluksuzniji, a to je za vas vlast “, kazao je Maras.


Ivan Pernar (Živi zid) optužio je HNS za demoagogiju i populizam kada govore da su spasili radna mjesta. “Pa tko je dozvolio da Todorić ne plati seljaka godinu dana? Pa HDZ skupa s SDP-om! HDZ ih je upropastio, kao i ostatak Hrvatske. Nije ih valjda Ivica Kičmanović upropastio, nego vi dame i gospodo “, poručio je Pernar.


Peđa Grbin tijekom rasprave naveo je zašto Vlada mora otići, te osim “lex Agrokora” nabrojao dugove u zdravstvu, dodjelu posla ministrice Gabrijele Žalac poznaniku bez javne nabave, dodjelu potpora OPG-ovima koje nisu na listi EU-a ministra Tomislava Tolušića, brata ministra državne imovine Gorana Marićem koji ulazi u upravu trgovačkog društva, sukob interesa ministrice Martine Dalić zbog INA-e, uzimanje za savjetnika Ladislava Ilčića ministrice Nine Obuljen Koržinek…


Nakon izlaganja klubova nastavljena je pojedinačna rasprava zastupnika.