Rekonstrukcija borbe

Spektakularni prizori: U omiškoj gradskoj luci uprizorena gusarska bitka iz 13. stoljeća

Hina

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Foto: Nikola Vilic / CROPIX



OMIŠ – Rekonstruirana gusarska bitka iz 13. stoljeća, u kojoj su borbu vodili omiški gusari predvođeni knezom Malduhom Kačićem s Mlečanima predvođenim zapovjednikom flote Akoncijem, uprizorena je u utorak navečer u gradskoj luci u Omišu gdje je spektakularne prizore ove pomorske bitke u kojoj su omiški gusari pobjedili Mlečane promatralo oko deset tisuća posjetitelja među kojima je bilo i mnoštvo turista.


Među brojnom publikom bili su i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Predrag Stipanović i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić. Već devetu godinu za redom u omiškoj gradskoj luci tako oživljava gusarska bitka iz 13. stoljeća čije je uprizorenje prenošeno i preko video zida. U uprizorenju bitke sudjelovalo je oko stotinu članova povijesne skupine »Omiških gusara« te »Dubrovačkih trombunjera«, »Kliških uskoka« i viteškog društva »Kumpanija« iz Blata na Korčuli.


Organizator te rekonstruirane gusarske bitke Joško Stella je izjavio kako se tom, već tradicionalnom, manifestacijom želi, osim turističke promocije, potaknuti i poduzetništvo na omiškom području, pa tako u Omišu postoji gusarska konoba, a mogu se kušati i gusarske krafne.




Stella je rekao da u rekonstrukciji gusarske bitke sudjeluje i replika broda omiška strijela, odnosno sagitta i objasnio kako su omiške strijele ili sagitte nekada bili najbrži brodovi na Jadranskom moru, te da se replika toga broda koristi i u turističke svrhe.


Najavio je kako će iduće godine deseta jubilarna rekonstrukcija gusarske bitke u omiškoj gradskoj luci biti pomno pripremljena kako bi bila što spektakularnija.


U uprizorenoj pomorskoj bitki u u omišku gradsku luku uplovio je veliki mletački jedrenjak, a napali su ga gusari s malim brodica. Tijekom napada sijevale su sablje, čuli su se pucnji kubura i gusarskih topova, a omiški gusari pod vodstvom kneza Malduha Kačića pobijedili su brojčano nadomoćnijeg mletačkog neprijatelja. Zarobljeni zapovjednik Mlečana Akoncije spasio je pak svoj život otkupninom, odnosno predajući Omišanima škrinju s blagom, te se obvezao da će ubuduće zlatnicima plaćati prolaz Bračkim kanalom.


Uprizorenje ove pomorske bitke bilo je praćeno izravnim prijenosom voditelja preko razglasa na hrvatskom i engleskom jeziku uz poruke kako su Mlečani, koji su poraženi u ovoj bitki, prošli kao i svaki okupator na Hrvatsku.