Nakon ultimatuma - akcija

Specijalci uklonili šatore AHSP-a pored spomenika u Donjem Srbu; Samo Keleminec zadržan u pritvoru

Hina

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od osmorice privedenih članova Autohtone Hrvatske stranka prava (AHSP) u Donjem Srbu, policija je, nakon obavijesnog razgovora, pustila sve, osim predsjednika A-HSP Dražena Keleminca



DONJI SRB Specijalna policija, potpomognuta velikim brojem pripadnika temeljne policije, započela je u 7 sati i 25 minuta postupak »oslobađanja javne površine uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu od osoba i stvari«, a izjavu o provedenoj akciji novinari će dobiti naknadno, rekao je Hini na mjestu događaja glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan.


 Budući da je policija u vrlo širokom prostoru postavila svoj tzv. »perimetar«, sigurnosni prostor označen trakom, novinari nekoliko nacionalnih i lokalnih medija mogli su samo sa stotinjak metara udaljenosti promatrati događaj u kojem je nekoliko predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) pasivno pružalo otpor, dok ih je policija odvodila.


Pasivni otpor


Odvođenju je prethodila zamolba načelnika Policijske postaje Donji Srb da se mirno raziđu i oslobode prostor od osoba i stvari kako ne bi trebalo primijeniti silu. Na to je, kako je Hina čula preko mobitela, Keleminec rekao: »Ne trebaju vam pendreci; mi ćemo pružati samo pasivan otpor, ne bismo mi na našu hrvatsku policiju«.




Akcija prisilnog spuštanja s uzvisine oko spomenika do obližnje policijske postaje trajala je oko pola sata te se na malom prostoru našlo petnaestak terenskih policijskih vozila pa su okupljeni novinari zaključili su da je policija bila pripravna za veću potporu pripadnicima jučer zabranjenog javnog skupa, koja je međutim potpuno izostala.


Predsjednik stranke Keleminec pozivao je preko medija sve Hrvatice i Hrvate da danas dođu i svojom nazočnošću pruže potporu u namjeri da ostanu na tom prostoru, s jasnim ciljem da spriječe pripadnike Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca da tradicionalno proslave Dan ustanka naroda Like 27. srpnja, no njegovom se pozivu nitko nije odazvao.


U trenutku kada je Keleminec ulazio u policijsku postaju na obavijesni razgovor glasno je prosvjedovao da je ovo način da »se omogući četnicima da i dalje slave«.


Privođenja


Od osmorice privedenih članova Autohtone Hrvatske stranka prava (AHSP) u Donjem Srbu, policija je, nakon obavijesnog razgovora, pustila sve, osim predsjednika AHSP Dražena Keleminca te je uklonila oba šatora ispred antifašističkog spomenika.


Protiv njih će policija redovitim putem pokrenuti prekršajni postupak, a Keleminec će tijekom dana, uz prekršajni nalog, biti doveden na prekršajni sud u Gračacu zbog remećenja javnog reda i mira i kršenja zakona o javnom okupljanju.


Oko podneva su oba šatora, koji su uz antifašistički spomenik bili postavljeni kao dio zabranjenog javnog okupljanja, policija je uklonila i organizatorima privremeno oduzela, kao »dokaz o prekršajnom postupku«, rekao je Hini glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.


Osim A-HSP, početkom srpnja su i Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista prijavili isti prostor za javno okupljanje. SNV i SAB to čine tradicionalno 27. srpnja, za proslavu Dana ustanka Like.


Na pitanje je li i od njih zatraženo da pribave dozvolu vlasnika zemljišta, kao što se to tražilo od A-HSP-a, Žodan je odgovorio kako se danas provodi jedan postupak odnosno sprječava nastavak zabranjenog javnog okupljanja A HSP-a i da u to ne treba miješati drugi postupak pa tek treba vidjeti hoće li se i od organizatora antifašističke proslave također tražiti da pribave dozvolu vlasnika zemljišta i hoće li se održati tradicionalna proslava 27. srpnja, koja je već nekoliko godina praćena tzv. kontraskupovima, tj. prosvjedima više desnih stranaka i braniteljskih udruga.