Reakcija

Socijaldemokratski forum žena SDP: Izjava Ines Stenja Linić je diskriminatorna

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Takva izjava u sebi sadrži stereotip da su isključivo mlade žene kada konzumiraju alkohol sklone i odgovorne za rizično seksualno ponašanje, istaknuli su iz Foruma žena SDP-a



ZAGREB Iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske u subotu su ocijenili diskriminatornom jučerašnju izjavu saborske zastupnice Ines Strenja Linić (Most) kako će djevojke koje od rane životne dobi konzumiraju alkohol sigurno doživjeti neželjene trudnoće.


Ne sporeći kako je konzumacija alkohola kod mladih jedan od velikih i mnogih problema koji pogađaju mlade u Hrvatskoj, apostrofiranje djevojaka u takvom kontekstu smatramo diskriminatornim. Takva izjava u sebi sadrži stereotip da su isključivo mlade žene kada konzumiraju alkohol sklone i odgovorne za rizično seksualno ponašanje, istaknuli su iz Foruma žena SDP-a.


Podsjetili su kako su nedavno također reagirali na diskriminatoran iskaz odnosno objavu seksističkih plakata u zagrebačkom javnom prijevozu, gdje se mlade žene na isti način stavilo u kontekst seksualne objektivizacije.




Nakon toga plakati su uklonjeni, a odgovornost za sadržaj plakata pokušala se prevaliti na učenike koji su ih kreirali u sklopu srednjoškolskog projekta.


Iz Foruma žena SDP-a napomenuli su i kako su tada upozorili upravo na to da su odrasli oni koji svojim ponašanjem i izjavama u javnom prostoru trebaju mladima pružiti pozitivne primjere kako ustrajati na iskorjenjivanju seksizma, rodnih stereotipa i diskriminacije. Također, kako nadležni u sustavu odgoja i obrazovanja trebaju intenzivno raditi na uvođenju kurikuluma građanskog i zdravstvenog odgoja, a političari i političarke biti svjesni odgovornosti svoga položaja te činjenice da svojim djelovanjem mogu doprinijeti u promicanju pozitivnih vrijednosti.


»Djeci je svakako potrebna hitna, kvalitetna i znanstveno utemeljena, sveobuhvatna i sustavna edukacija o značaju rodne ravnopravnosti, o zaštiti zdravlja, seksualnosti, ovisnostima…Sudeći po učestalosti neprimjerenih izjava koje dolaze od osoba na važnim i odgovornim položajima koji u mnogočemu utječu na formiranje javnog mnijenja, očito je da bi takva vrsta edukacije dobro došla i velikom broju odraslih«, poručili su iz Foruma žena SDP-a.


O problemu alkoholizma Mostova saborska zastupnica Ines Stenja Linić govorila je u Hrvatskom saboru u sklopu Izvješća o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2019. te upozorila na više od 200 tisuća osoba koje imaju problem s alkoholom radi kojih pati tri puta više onih koji su članovi njihovih obitelji.


Tada je između ostalog izjavila: »Mladi koji krenu u alkohol, koji s 15-16 godina počnu svakodnevno uzimati alkohol, to su mladi koji će napustiti školu, koji će krenuti prema kriminalu, to su mlade djevojke koje će sigurno doživjeti neželjene trudnoće«, rekla je.