Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Borba protiv nasilja prema ženama

Socijaldemokratski forum žena: 'Ako je već HDZ stranka ženomrzaca i nasilnika, hrvatsko društvo takvim nikada ne smije postati'

Snimio Sergej DRECHSLER / Nla rhiva
Snimio Sergej DRECHSLER / Nla rhiva
Autor:
Objavljeno: 23. studeni 2017. u 13:50 2017-11-23T13:50:18+01:00

Forum je stoga priopćio da  će se boriti, protiv HDZ-ove vizije društva u kojemu žene imaju šutjeti i trpjeti  “jer je to interna stvar”.  Najavljuje borbu za očuvanje dosegnutih i unaprjeđenje prava žena u Hrvatskoj svim sredstvima i na sve načine

Uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama - 25. studenoga, kojim globalno započinje kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama”, završavajući se Međunarodnim danom ljudskih prava, 10. prosinca, Socijaldemokratski forum žena upozorava: rodno uvjetovano nasilje - nasilje prema ženama i nasilje u obitelji zahtijeva jedinstvenu društvenu osudu, oštru sankciju i glasnu i jasnu poruku - nema opravdanja!

"To se odnosi i na nasilnike i ženomrsce i u javnome i političkome životu, koji nastupaju s pozicija moći, a prolaze nekažnjeno. Štoviše! Tako predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković štiti nasilnika u vlastitoj stranci. Predsjednik Vlade i HDZ-a ne želi nasilnika udaljiti iz političkog života nego poručuje - ‘to je naša (HDZ-ova) interna stvar’.   Štiti i podupire požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, kojega supruga tereti za nasilje u obitelji. Tako predsjednik Vlade i HDZ-a ženama žrtvama nasilja u obitelji i javnosti poručuje - ženomrsci i nasilnici i dalje će u Hrvatskoj prolaziti nekažnjeno, i dalje će biti ugledni građani, jer sam ja tako odlučio i jer je to HDZ-ova politika. Tako je odlučila Vlada i HDZ-ova parlamentarna većina, budući da ni mjesecima nakon najave, u Hrvatskome saboru još nije ratificirana Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i u obitelji (Istanbulska konvencija)" , priopćio je Socijaldemokratski forum žena SDP-a.

Zatražena hitna ratifikacija Istanbulske konvencije

"Žene žrtve rodno zasnovanog nasilja i nasilja u obitelji od Vlade i HDZ-a dobile su jasnu poruku - ‘to je vaša interna stvar’. Protiv takvog uzurpiranja političke i društvene moći Socijaldemokratski forum žena glasno ustaje i ovoga 25. studenoga, tražeći hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Obećanje Vlade i HDZ-a je kako će se to dogoditi do kraja 2017. godine", poručuju iz Socijaldemokratskog foruma žena.

Socijaldemokratski forum žena ujendo pručuje da je rodno uvjetovana diskriminacija, nasilje prema ženama i obiteljsko nasilje hrvatska su svakodnevica.

Forum najavio borbu

"Žene su u Hrvatskoj većina nezaposlenih, slabije su plaćene, teško dobivaju posao i to u najvećoj mjeri na određeno, diskriminirane smo i na tržištu rada, seksualno nas uznemiravaju i omalovažavaju. Ovakvim benevolentnim porukama politički moćnih muškaraca koji dominiraju javnim prostorom i odlučuju o životima žena - jer ih je u Hrvatskome saboru čak 81%, žene u Hrvatskoj dodatno se marginalizira, utišava i vrijeđa.  Ako je HDZ stranka ženomrzaca i nasilnika, ne znači i da hrvatsko društvo takvim mora postati", poručuju iz Socijaldemokratskog foruma žena.

Forum je stoga priopćio da  će se boriti, protiv HDZ-ove vizije društva u kojemu žene imaju šutjeti i trpjeti  “jer je to interna stvar”.  Najavljuje borbu za očuvanje dosegnutih i unaprjeđenje prava žena u Hrvatskoj svim sredstvima i na sve načine.

Moćnim hrvatskim zastupnicima i političarima na svim razinama forum poručuje: "Počnite poštivati zakone koji žene štite, a ne koji im štete. Za početak ratificirajte Istanbulsku konvenciju."

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.