Oprezno u prometu

Snijeg zabijelio dobar dio Hrvatske. Sutra nas čeka sunce, ali i najhladnije jutro ove zime

Hina



Dobar dio Hrvatske danas je prekrio snježni pokrivač. Najviše ga je na Zavižanu (36 centimetara), na Plitvičkim Jezerima (24 centimetra) i u Gospiću (32 centimetra). Debeo snježni pokrivač je i u Slavoniji, gdje ga je ponegdje i 26 centimetara. U Gorskom kotaru je dosad palo dvadesetak centimetara snijega, a u Zagrebu svega 3 centimetra.


Iz HAK-a obavještavaju o problemima u prometu, ali njih nisu izazvale snježne padaline, već jaka bura. Malo prije su ukinuti zimski uvjeti na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2, no dionica Kikovica-Delnice zbog vjetra još je otvorena samo za osobna vozila. Ostale skupine vozila između čvorova Kikovica i Delnice prometuju obilazno starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) uz obaveznu zimsku opremu.


Kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama mogu prometovati do Dalmacije autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27), te obrnuto.




Snijeg pada u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, Baranji, dijelu Dalmacije, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez propisne zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije. Sve sudionike u prometu molimo za razumijevanje, kao i da poštuju upute prometne policije, navode u HAK-u.


web kamera


web kamera



U mnogim će krajevima snijeg padati i tijekom subote, uz stvaranje novog i podebljavanje postojećeg snježnog pokrivača, osobito u istočnim područjima Hrvatske, a na Jadranu će još ponegdje probleme stvarati jaka i olujna bura. Do večeri će se većinom razvedriti pa će nedjelja biti pretežno sunčana, ali nakon jutra u većini krajeva najhladnijeg, ne samo u ovome mjesecu, nego još od početka ožujka.


Prema kraju dana na kopnu novo jače naoblačenje sa zapada te će u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak opet biti snijega, osobito u gorskim predjelima. U utorak većinom suho, ponegdje i sa sunčanim razdobljima. Temperatura zraka u noćnim i jutarnjim satima mjestimice u nedjelju i ponedjeljak može biti niža od -10 °C. U nastavku tjedna većinom suho, ali relativno hladno, piše HRT.


Na Jadranu također nedjelja i od utorka većinom suho sunčano. U nedjelju navečer porast naoblake te će u ponedjeljak biti oblačno s povremenom kišom, a u noći od nedjelje na ponedjeljak može ponegdje biti susnježice pa i snijega. Nakon prolaznog slabljenja u nedjelju te ponovnog jačanja bure početkom novoga tjedna, a od srijede će vjetar biti uglavnom slab.