Korist za kupce

Smanjenje bankarskih naknada za plaćanje karticama donosi i niže cijene u dućanima?

Jagoda Marić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

HGK vjeruje da to može biti poticaj za oporavak maloprodaje te poručuje kako je politika cijena i marži stvar svakog trgovca, ali da vjeruju da će se kao i do sada voditi politikom usmjerenom svojim potrošačima



ZAGREB Smanjenje naknada što ih trgovci plaćaju bankama u slučaju kad potrošači robu plaćaju karticama trebalo bi lančano dovesti do smanjenja cijena u maloprodaji, reakcija je većine banaka na naš upit kakav bi trebao biti utjecaj Uredbe Europske unije kojima se međubankarske naknade smanjuju na 0,2, odnosno 0,3 posto u nacionalnom ali i prekograničnom poslovanju. Vlada je nedavno usvojila uredbu kojom se, između ostaloga, propisuju i kazne za one koji ne poštuju ta pravila, ali i postupci izvansudskog rješavanja sporova.


Lančana reakcija


Mjera ograničavanja visine međubankovnih kartičnih naknada usmjerene su ka smanjenju naknada koju trgovci plaćaju prihvatitelju kartica (banke, kartične organizacije) s kojim imaju poslovnu suradnju na području prihvata kartica te se očekuje da će primjena nižih naknada moći utjecati na korekcije maloprodajnih cijena kupcima, odgovaraju iz Zagrebačke banke, što je samo je jedan od odgovora u istom tonu što smo ih dobili iz bankarskog sektora.Tako iz Spliske banke podsjećaju da je EU ovom odredbom željela ujednačiti međubankarske naknade na razini Unije, te osigurati transparentnost poslovanja svih aktera, a sve u cilju da trgovci u konačnici snize cijene svojih proizvoda za krajnje kupce. I u Hypo banci smatraju da bi smanjenje naknada prema trgovcima trebalo lančano utjecati i na cijenu proizvoda koje građani kupuju.

Iz PBZ-a napominju da se novi iznos međubankarskih naknada primjenjuje već od 9. prosinca prošle godine, te da je posljedica smanjenje prihoda izdavatelja kartica, odnosno banaka i kartičarskih kuća. No, o brojkama ne govore.


Slično pojašnjavaju iz Erste banke. No, ni oni ne daju procjenu do kolikog će smanjenja prihoda banaka doći, odnosno koliko će se smanjiti troškovi trgovcima.


Plaća se i gotovinom




Iz Ministarstva financija podsjećaju da je mišljenje Europske komisije »da bi odredbe o ograničavanju visine međubankovne naknade u konačnici mogle posredno utjecati na smanjenje maloprodajnih cijena roba i usluga i s te osnove, do određenih prednosti za potrošače«.


No, kako je uredba na snazi od 9. prosinca, a potrošači još nisu osjetili te prednosti, kako se čini ni u Uniji ni u Hrvatskoj, u Hrvatskoj gospodarskoj komori smo pitali je li moguće da se nešto takvo ipak u končanici dogodi.


– Ukupan promet u trgovini nije isključivo kartičarski, već se dio ostvaruje plaćanjem u gotovini pa predloženi zakonodavni okvir može biti poticaj za opravak industrije maloprodaje u Hrvatskoj koja je važan dio ukupnog gospodarstva, odgavaraju iz HGK na naš upit hoće li se možda kupci osjetiti korist od te akcije Europske komisije. Iz Gospodarske komore još poručuju da je »politika cijena i marži stvar pojedinačne poslovne politike svakog trgovca, ali da vjeruju da će se kao i do sada voditi politikom usmjerenom svojim potrošačima«.