Grmoja optužuje

Službenicima MVEP-a zabranjene objave na društvenim mrežama bez pristanka ministrice?

P. N.



“Prije pola godine je ministrica Pejčinović Burić potpisala pravilnik o unutarnjem redu MVEP-a u kojemu je zaposlenicima naređeno da traže pristanak za svaki javni nastup, čak i objave na društvenim mrežama” – optužio je danas u Saboru Mostov Nikola Grmoja, navodeći da ministrica već mjesecima ograničava pravo na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva, a istodobno želi mjesto glavne tajnice Vijeća Europe koja nadzire zaštitu tih prava.


– Ministrica nije promašila loptu, nego državu. Takve je pravilnike mogla potpisivati u SR Hrvatskoj, prenosi N1 riječi Nikole Grmoje.


On je zatražio od Vlade da poništi kandidaturu ministrice Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe jer se radi o “osobi kojoj 29 godina nije dovoljno da shvati da građani u Hrvatskoj imaju pravo na slobodu izražavanja”, a zatražio je i da se “ponovno uspostavi ustavno-pravni poredak u MVEP-u”.




“Naučili smo kako je to opasno”, rekao je Grmoja podsjećajući kako je vlada Adolfa Hitlera podzakonskim aktima ograničila pravo na izražavanje iz Weimarskog ustava, a “potom u propast odvela njemački narod”.


Grmoja je rekao je kako podhitno treba suzbiti zastrašujući fenomen povratka totalitarnih metoda upravljanja. Zbog toga je prozvao i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Njemu je uručio Konvenciju o ljudskim pravima kako bi s njenim sadržajem upoznao premijera Andreja Plenkovića, ministricu vanjskih poslova i premijerovog savjetnika Roberta Kopala.