Nasilje u obitelji i politika

Slučaj Tomašević: Ili Plenković ne misli ozbiljno ili požeško-slavonski HDZ ignorira premijera

Dražen Ciglenečki

Ostaje, unatoč optužbama – Alojz Tomašević  / snimio I. GALOVIC/ PIXSELL

Ostaje, unatoč optužbama – Alojz Tomašević / snimio I. GALOVIC/ PIXSELL

Da je HDZ s partnerima odbio proračun, Vlada bi morala imenovati povjerenika u Požeško-slavonskoj županiji i raspisati izbore i za župana i za predstavničko tijelo, ali to se nije dogodilo



Ili premijer Andrej Plenković ne misli ozbiljno kad javno govori da bi Alojz Tomašević, zbog nasilja u obitelji, trebao otići s mjesta požeškog župana, ili pak HDZ Požeško-slavonske županije ignorira predsjednika stranke.


To su jedina dva moguća zaključka koja se nameću nakon što je Županijska skupština Požeško-slavonske županije, u kojoj HDZ-ova koalicija ima dominantnu većinu, u utorak prihvatila Tomaševićev prijedlog proračuna za iduću godinu. Bilo je to faktično glasovanje o povjerenju županu i njega je podržao 21 vijećnik, a samo ih je osam bilo protiv Tomaševića. »Ostaje nam županija i naš župan Lojza«, naslov je slavljeničkog teksta na lokalnom portalu 034 bliskom HDZ-u.


Da je HDZ s partnerima odbio predloženi proračun, Vlada bi morala imenovati povjerenika u Požeško-slavonskoj županiji i raspisati izbore i za župana i za predstavničko tijelo, budući da takozvani lex šerif još nije usvojen u Saboru. Ali to se, eto, nije dogodilo. HDZ u ovoj županiji trenutačno nema predsjednika, nakon što je Franjo Lucić podnio ostavku zbog sumnje da je pokušao podmititi novinara Dragu Hedla, a povjerenik je Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice. On se jučer nije javljao, ali nam je Lucić, koji je županijski vijećnik, objasnio zašto HDZ nije rušio Tomaševića koji ostavku ne namjerava podnijeti. Lucić tvrdi da Plenković niti ne inzistira da Tomašević mora odmah napustiti dužnost župana.




– U našoj je županiji sve normalno i ide svojim tijekom. Predsjednik Plenković rekao je samo da Tomašević treba podnijeti ostavku ako se pokaže da je on kriv. Tomaševića nitko iz pravosudnih institucija nije još ništa pitao, nema protiv njega optužnice, a kamoli da je proglašen krivim. Prema tome, sve u svoje vrijeme, rekao nam je jučer Lucić.


Prije desetak dana, Plenković je u Budimpešti doista izjavio da Tomašević neće moći ostati župan »ukoliko se točnim pokaže sve ovo što je izašlo u javnost«. Međutim, potom je predsjednik Vlade nedvosmisleno poručio da od Tomaševića očekuje preuzimanje odgovornosti i da »u dogledno vrijeme shvati da u ovakvim okolnostima nije realno da obnaša dužnost župana«. Isti dan glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković prilikom gostovanja na Hrvatskom radiju također nije ostavio nikakvu dvojbu. »Poruka predsjednika Vlade i HDZ-a vrlo je jasno artikulirana, on očekuje da se župan Tomašević povuče. Smatramo da, nakon svjedočanstva njegove supruge, dolazi vrijeme kad će župan morati donijeti za njega tešku, ali jedino prihvatljivu odluku«, naglasio je Jandroković.


Ali, Tomašević se ponaša u skladu sa svojom najavom s početka listopada da će »časnu dužnost na koju je izabran i dalje obnašati odgovorno, savjesno i predano«, a HDZ u Požeško-slavonskoj županiji to mu ne osporava. Kako se može neslužbeno doznati, HDZ-ov povjerenik Glavić i nije previše zainteresiran za sređivanje stanja u toj stranačkoj organizaciji, te je taj posao prepustio Središnjici. Ključni čovjek još je uvijek navodno saborski zastupnik Lucić koji s Tomaševićem donosi sve važne odluke u požeško-slavonskom HDZ-u. To se, kako nam je ispričao jedan od prisutnih Požežana, na simboličan način moglo vidjeti prije nekoliko dana na otvaranju dječjeg vrtića u gradu. Pored biskupa Antuna Škvorčevića, koji je blagoslovio vrtić i izrekao prigodnu molitvu, sjedili su Tomašović i Lucić, a ne HDZ-ov gradonačelnik Darko Puljašić i Glavić, koji je predsjednik Gradskog vijeća. Ta fotografija objavljena je na spomenutom portalu 034.