Komisija ostaje po strani

Slovenski premijer razočaran stajalištem EK o tužbi Slovenije protiv Hrvatske

Hina

Reuters

Reuters

»Jako me zabrinjava šutnja Europske komisije jer ona takvim postavljanjem ne izvršava svoje dužnosti čuvara europskih ugovora, što je opasan presedan za budućnost Europske unije«, kazao je Cerar



LJUBLJANA Slovenski premijer Miro Cerar u ponedjeljak je kazao da će njegova vlada u četvrtak službeno donijeti odluku o pokretanju tužbe protiv Hrvatske koja odbija provedbu arbitražne presude o granici, te izrazio razočarenje stajalištem Europske komisije da se ne miješa u spor dviju država.


»Vlada će u četvrtak donijeti odluku o tužbi protiv Hrvatske zbog njenog nepoštivanja prava Europske unije, vezano za neprovođenje arbitražne presude«, kazao je Cerar u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA.


Dodao je da je njegova vladajuća koalicija jedinstvena u stajalištu da se pokrene tužba, a o odluci će već u srijedu sazvati čelnike svih stranaka koje su dobile mjesta u novom parlamentu, te ih obavijestiti o podnošenju tužbe pred sudom EU-a u Luxembourgu.




Cerar je izrazio razočarenje izostankom reakcije Europske komisije na najavu slovenske tužbe, što znači da će Slovenija u tužbu zbog navodnog kršenja europskog i međunarodnog prava ići sama.


Europska komisija objavila je u ponedjeljak kako je odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora, da se neće očitovati na slovenski podnesak da Hrvatska krši pravo Europske unije neprovođenjem arbitražne odluke koju ne priznaje te rekla da dvije članice EU-a trebaju naći rješenje za spor u prijateljskom duhu, a da je Komisija spremna pomoći u tome.


»Jako me zabrinjava šutnja Europske komisije jer ona takvim postavljanjem ne izvršava svoje dužnosti čuvara europskih ugovora, što je opasan presedan za budućnost Europske unije«, kazao je Cerar.


»To nisu jednostavne stvari jer se radi o pitanjima koje se tiču Schengenskog prostora. U ovom je slučaju politika na žalost prevladala nad pravom. Europska komisija stoji ili pada upravo na načelu vladavine prava«, kazao je Cerar.


Cerar, čija vlada do izbora nove obavlja tekuće poslove, je najavio da će tužbu protiv Hrvatske Slovenija uložiti najkasnije do sredine idućeg mjeseca, nakon što se napravi odgovarajući prijevod tužbe koja je već pripremljena u ministarstvu vanjskih poslova, u suradnji kako je rekao domaćih i stranih pravnih eksperata.


»Očekujem da će Sud EU-a tu tužbu razmatrati sa svom ozbiljnošću, te da će presudom konstatirati da Hrvatska mora odmah provesti arbitražnu presudu«, kazao je Cerar.


Predsjednik Suda EU-a, čiji je sjedište u Luxembourgu, Koen Lenaerts u travnju ove godine izrazio je sumnju u pravni put koji je izabrala Slovenija.


Lenaerts je rekao da bi bilo primjerenije da se granični prijepor riješi na drugi način, tako da obje države sporazumno pred sud EU-a iznesu taj slučaj, što je predviđeno člankom 273.


Govoreći o odnosu Europske komisije prema najavi slovenske tužbe i proceduri koja se očekivala u Komisiji od strane Slovenije, Cerar je kazao da je europska povjerenica za promet Violeta Bulc, koja dolazi iz njegove stranke, ustrajala na tome da Komisija »obavi svoju dužnost« i prihvaćanjem odgovarajućeg pravnog mišljenja stručnjaka »osudi hrvatsko kršenje prava EU-a«.


»No, očito je prevladala politička argumentacija drugih članova Komisije koji raspolažu većim utjecajem«, kazao je Cerar.