Cerar u Bidimpešti

Slovenski parlament prihvatio zakone važne za implementaciju arbitražne presude

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Ti se zakoni u određenoj mjeri već mogu provoditi ukoliko ne zadiru u suverena prava Hrvatske ili određene dijelove teritorija, o čemu se dvije države još moraju dogovoriti«, kazao je Cerar novinarima koji prate zasjedanje EU-a u Budimpešti



LJUBLJANA Slovenski parlament potvrdio je u ponedjeljak paket zakonskih izmjena koje slovenska vlada smatra važnim za implementaciju arbitražne presude kad dođe do njene provedbe, a usvajanje je iz Budimpešte, gdje boravi na sastanku lidera članica EU-a, komentirao i premijer Miro Cerar.


Za zakon o evidentiranju državne granice te izmjene zakona o morskom ribarstvu, zemljišnoj knjizi i pravima ljudi u pograničnom području glasovala je natpolovična većina zastupnika, suzdržali su se zastupnici demokršćanske Nove Slovenije (NSI), dok su raspravu i glasovanje opstruirali zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS), koji poteze Cerarove vlade u vezi s arbitražom smatraju pogrešnima i potencijalno štetnima za nacionalne interese i ističu da bez obostrane suglasnosti ne može doći do konkretnog rješenja.


Predsjednik parlamenta Milan Brglez, član stranke premijera Mire Cerara, kazao je da je donošenje zakonskih izmjena sa stajališta vlade bilo potrebno kao korak prema »konkretizaciji« provedbe arbitražne odluke na terenu i da se radi o mjerama koje Slovenija može donijeti samostalno, dok je za konačno određivanje granice i njenu demarkaciju potrebna suradnja s Hrvatskom.




Dok je stajalište Ljubljane da je presuda petorice arbitara obvezujuća za obje strane i da ju je treba provesti u praksu, Hrvatska ponavlja da je izašla iz kompromitiranog arbitražnog procesa i nudi razgovore o otvorenim bilateralnim pitanjima, među kojima je i pitanje granice.


Događanje u parlamentu komentirao je u Budimpešti, gdje se nalazi na zasjedanju lidera zemalja članica EU-a, slovenski premijer Miro Cerar, rekavši da je to vrlo važan potez u pravcu implementacije arbitražne presude.


»Ti se zakoni u određenoj mjeri već mogu provoditi ukoliko ne zadiru u suverena prava Hrvatske ili određene dijelove teritorija, o čemu se dvije države još moraju dogovoriti«, kazao je Cerar novinarima koji prate zasjedanje EU-a u Budimpešti.


Riječ je o ograničenjima koja se odnose na kopneni dio granice, dok je arbitražna presuda o granici na moru »vrlo jasna«, kazao je Cerar novinarima u Budimpešti, dodavši da to omogućava Sloveniji da u »punoj mjeri« počne provoditi svoju jurisdikciju na moru, nakon što krajem ove godine istekne rok za pripremu i implementaciju arbitraže.


Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Budimpešti, gdje boravi na summita šefova država i vlada članica EU-a, ponovio novinarima da diplomatske službe Hrvatske i Slovenije »pripremaju teren« za njegov susret s Cerarom u Zagrebu, za koji točan datum još nije dogovoren, ali nije želio komentirati donošenje paketa »implementacijskih« zakona u slovenskom parlamentu.


Predsjednik hrvatske vlade je ocijenio da je to interna slovenska stvar te istaknuo da do nikakvog rješenja o graničnom prijeporu u praksi ne može doći bez obostrane suglasnosti, prenijeli su u ponedjeljak popodne mediji u Sloveniji.


Istodobno, oni procjenjuju da je odlazak Cerara u Zagreb na sastanak s hrvatskim premijerom u kratkom roku teško očekivati, jer ga slovenski premijer uvjetuje hrvatskim priznanjem arbitražne presude, ali i zbog približavanja rokova za redovne parlamentarne izbore u Sloveniji, koji bi trebali biti sredinom iduće godine, na kojima će i politika u odnosima s Hrvatskom biti značajna predizborna temu u kojoj Cerar i njegovi koalicijski partneri nastoje pokazati »odlučnost«.