Granični spor

Slovenija je, tvrdi, u pravu: Dejan Židan osudio Europsku uniju zbog stava prema arbitraži

Hina

foto: wikimedia commons

foto: wikimedia commons

"Ni prošla ni ova slovenska vlada nisu desne vlade, a Europskom komisijom dominira EPP. Pravo je na strani Slovenije, a politička trgovina može ugroziti temelje EU-a", rekao Židan.



LJUBLJANA – Nizu dužnosnika nove slovenske vlade koji ovih dana kritiziraju Hrvatsku što nije provela arbitražnu presudu o granici, a Europsku komisiju jer nije podržala slovensku tužbu protiv Hrvatske, pridružio se i predsjednik parlamenta Dejan Židan, do sada najoštrijom kritikom na račun predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera.


“Juncker je postupio pogrešno i to zbog političke trgovine, a to može ugroziti temelje Europske unije, zato je dobro što sadašnji predsjednik Komisije odlazi”, kazao je Židan, komentirajući članak u njemačkom tjedniku Der Spiegelu, prema kojemu je Europska komisija nedavno ignorirala stajalište svoje pravne službe da je Slovenija glede arbitraže u pravu i da joj se Komisija trebala pridružiti u tužbi protiv Hrvatske zbog njezina neprovođenja.


Židan je predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD), stranke peterostranačke vlade Marjana Šareca, a smatra da su Juncker i Komisija “mešetarili” oko pitanja arbitraže zbog političkih obzira, s obzirom na dominaciju Europske pučke stranke (EPP) u ustanovama Europske unije i činjenicu da hrvatski premijer Andrej Plenković dolazi iz te političke obitelji.




“Ni prošla ni ova slovenska vlada nisu desne vlade, a Europskom komisijom dominira EPP. Pravo je na strani Slovenije, a politička trgovina može ugroziti temelje EU-a”, rekao Židan.


Budući da je ova Komisija iz političkih razloga odbila slovensko stajalište o neprovedbi arbitraže kao kršenju međunarodnog i europskog prava želim da na idućim izborima za Europski parlament pobijede ljudi kojima Europa nešto znači i koji su svjesni da Europe ne može biti bez pravnoga poretka, kazao je Židan.