Nema kraja prepirkama

Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u Schengen? Miro Cerar poslao oštru poruku Zagrebu

Hina

Miro Cerar i Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ

Miro Cerar i Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ

Cerar je rekao da njegova vlada inzistira na tome da je odbijanje primjene arbitražne presude kršenje vladavine prava te da takve države ne mogu biti u Schengenu



Slovenski premijer Miro Cerar, na kraju sastanka na vrhu SEECP-a na kojem je sudjelovao i hrvatski šef vlade Andrej Plenković, nije isključio mogućnost blokade hrvatskog ulaska u Schengen ako Zagreb ne pristane na provedbu arbitražne odluke.


Cerar je reagirao na izjavu predsjednika hrvatske vlade da Slovenija najavama tužbi protiv Hrvatske oko bilateralnog graničnog pitanja i spora oko prenesene štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci nije izabrala pravi put, te da za rješenje tih pitanja nisu dobre ni blokade poput mogućeg ometanja ulaska Hrvatske u područje bez kontrole unutarnjih granica.


Plenković je također rekao da će Hrvatska ispuniti tehničke uvjete za Schengen i da bi i u interesu Slovenije trebalo biti da se to što prije dogodi jer bi tako i ona lakše kontrolirala nezakonite migracijske trendove bez žice na granici s Hrvatskom.




»Od velike je važnosti da Slovenija na sve te predmete reagira na pravni način. Dođe li do medijacije ili odgovarajućih dogovora u vezi s arbitražom putem Europske komisije, počet će nov proces u smislu približavanja rješenja. No, ako ne bude odgovarajućih reakcija, tada će Slovenija u oba slučaja morati pravno djelovati«, kazao je Cerar.


On je rekao da njegova vlada inzistira na tome da je odbijanje primjene arbitražne presude kršenje vladavine prava te da takve države ne mogu biti u Schengenu.


Slovenski je premijer u izjavi slovenskim novinarima na Brdu kod Kranja na kraju sastanka na vrhu država uključenih u regionalnu inicijativu Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) naglasio da je i u slučaju spora oko arbitraže kao i u slučaju presuda hrvatskih sudova na štetu Ljubljanske banke od strane Hrvatske došlo do povrede međunarodnih ugovora i vladavine prava.


»Radi se o kršenju međusobnih dogovora i povrede prava od strane Hrvatske«, kazao je Cerar, dodavši da će se Slovenija tomu suprotstaviti pravnim postupcima koje je započela u oba slučaja.


»Država koja ne poštuje vladavinu prava predstavlja loš uzor za EU i države zapadnog Balkana, a ne poštovati vladavinu prava znači otežavati funkcioniranje Schengena. Slovenija zato mora djelovati pravnim sredstvima«, kazao je Cerar.


U svom pismu Europskoj komisiji u kojemu je najavila podizanje tužbe protiv Hrvatske ako ne pristane na provedbu arbitražnog rješenja za granicu Slovenija je prema navodima medija navela da joj Hrvatsko odbijanje priznanja arbitražne granice na moru otežava provođenje šengenskih pravila, provođenje europske ribolovne politike i nekih drugih europskih direktiva.