Turistički radnici optimistični

Slovenci najprije napunili predsezonu, pa otvaraju špicu

Alenka Juričić Bukarica

Slovenci bi već ovaj vikend mogli na more, a 2014. je najbolja predsezona sa slovenskog tržišta  zadnjih godina  jer  prvi put imamo više od 200.000 dolazaka Slovenaca u prvih pet mjeseci. Stižu i Austrijanci 



RIJEKA S krajem školske godine, ovog vikenda očekuje se prvi veći val turista prema Jadranu. Ovogodišnje otvaranje špice, specifično je po tome što je tek sada zavladala nogometna groznica zbog Svjetskog nogometnog prvenstva, a od lipnja se mnogo očekuje, s obzirom da bi zbog blagdana Duhova i predstojećeg Tijelova, trebao popraviti manjkove iz svibnja. Na more bi, pa makar i na vikend trebali Slovenci, koje Mundijal ne brine previše, s obzirom da se nisu plasirali. Prema riječima Gorana Blažića, nastavak turističke godine trebao bi nastaviti lijepe predsezonske rezultate s ovog tržišta. Naime, riječ je o najboljoj predsezoni sa slovenskog tržišta unatrag nekoliko godina.


Očekivani buking


– Ovo je najbolja predsezona sa slovenskog tržišta zadnjih godina po broju dolazaka i broju noćenja jer  prvi puta imamo više od 200.000 dolazaka u prvih pet mjeseci. I najave za glavnu sezonu su odlične pa najmanje očekujem ponavljanje lanjske rekordne sezone s oko 1,2 milijuna dolazaka i 7,6 milijuna noćenja. Školske ferije počinju sljedeći tjedan pa se može očekivati prvi veliki dolazak. Kao što smo i predviđali, zbog rasporeda prvomajskih praznika, povećanje se osjeća pa su u svibnju ostvareni izvanredni rezultati. Posjetilo nas je više od 87.000 slovenskih gostiju koji su imali više od 333.000 noćenja što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za 15 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima. U kumulativu za pet mjeseci posjetilo nas je oko 203.000 Slovenaca sa oko 620.000 noćenja što je povećanje za 12 posto u dolascima te 5 posto u noćenjima. Izvrsnu predsezonu sa slovenskog tržišta imao je Kvarner sa čak 45 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja u prvih pet mjeseci, kazao je direktor predstavništva HTZ-a u Ljubljani te dodao kako se buking za glavnu sezonu kreće u okviru očekivanog. 



Austrijanci bi put Jadrana ovog vikenda mogli krenuti u većem broju zbog blagdana Tijelova, ali i zbog činjenice da je u Beču ovih dana temperatura dosezala čak do 37 stupnjeva. Ranko Vlatković, direktor predstavništva HTZ-a u Beču, kazao je kako je u  pet mjeseci s austrijskog tržišta ostvareno tek oko 1 i pol posto manje dolazaka.




– To je izvrsno ostvarenje ako se zna da upravo u lipnju imamo dva velika crkvena blagdana. Vjerujem smo da ćemo u lipnju ostvariti odličan rezultat i da ćemo u glavnu sezonu ući s pozitivnim predznakom što je izuzetno važno. Sve naznake ukazuju da će oba praznika,  Duhovo i Tijelovo biti odlični jer na to ukazuje veliki interes individualne publike, a u najavama su i grupni aranžmani. Samo za ilustraciju, tvrtka DocLX, koja se bavi organizacijom programa za mlađe uzraste, u Istru će u lipnju dovesti više od 10.000 mladih ljudi. Što se tiče školskih ferija, one u Austriji započinju početkom srpnja i tu je situacija redovna, kazao je Vlatković. Dodao je kako Svjetsko prvenstvo neće utjecati na dolaske austrijskih gostiju jer se ova zemlja također nije plasirala. A i jedna je anketa pokazala kako bi samo 7 posto Austrijanaca zbog nogometa odgodilo svoj godišnji odmor. 



Na talijanskom se tržištu, pak u glavnoj sezoni očekuje ponavljanje lanjskih rezultata, ali i moguć rast u posezoni. Ove godine se u plasman Hrvatske uključio jedan od velikih talijanskih touroperatora Eden Viaggi koji Hrvatsku nije prodavao nekoliko godina. Predsezona je, kao i kod Slovenaca, donijela velik pozitivan skok s ovog tržišta. Naime, do kraja svibnja Hrvatsku je posjetila gotovo petina Talijana više nego lani, a ostvaremo je 26 posto više noćenja. Lipanj bi, prema riječima Darija Matoševića, direktora predstavništva HTZ-a u Milanu, trebao biti bez većih iznenađenja.


– Pored državnog praznika koji je bio 2. lipnja, tijekom ovog mjeseca u Italiji nema drugih neradnih dana koji bi se mogli povezati u »most« koji je preduvjet masovnijih turističkih pokreta prije glavnih odmora. Budući da je talijansko tržište uglavnom »individualno«, očekivanja se mogu samo procijeniti, a ona su optimistična za Hrvatsku. Iako je Italija još daleko od izlaska iz krize, interes individualaca za naše destinacije je značajan i iznad prošle godine u istom razdoblju. Organizirani dio turističkog prometa, koji se odvija preko touroperatora trenutno je na nivou prošle godine, kazao je Matošević te naveo kako bi o kraja godine talijansko tržište moglo upisati manji porast. Što se tiče nogometa, istaknuo je kako nema posebnih naznaka da bi Mundial mogao pomaknuti dolazak turista.


Njemačka u minusu 


Njemačka, najveće hrvatsko emitivno tržište, tijekom predsezone je imalo minuse. Mato Radić, direktor redstavništva HTZ-a u Frankfurtu, kazao nam je kako trenutno svi najvažniji veliki turoperatori na tržištu javljaju o rastu bukinga za cijelu godinu, a osobito za mjesec lipanj.


– Njemački automobilski klub ADAC najavljuje velike gužve na autoputevima prema jugu s obzirom na to da su 10. lipnja počeli školski praznici u Bavarskoj i Baden– Württembergu i traju do 21. lipnja. Radi se o, za Hrvatsku, najvažnijim pokrajinama iz koje nam stiže oko 50 posto svih njemačkih gostiju. Iako na prvi pogled u svibnju bilježimo pad u broju dolazaka i noćenja, moramo upozoriti na činjenicu da je ovakav rezultat očekivan i najavljivan. Rezultat se mora gledati u kontekstu raspodjele blagdana i školskih praznika, koji ove godine padaju kasno.Tako nama dvije najvažnije pokrajine, Bavarska i Baden-Württemberg, ove godine ulaze u školske praznike povodom blagdana Duhova 10. lipnja i traju do 21. lipnja.


Prošle godine ovi su praznici padali u svibnju, jednako kao i 2012. godine.  Sličnu situaciju, odnosno raspored blagdana, u nama dvije najvažnije pokrajne imali smo i u 2011., s kasnim Uskrsom i proljetnim praznicima s početkom 14. lipnja s trajanjem do 25. lipnja. U apsolutnim brojkama u 2011. u lipnju smo ostvarili više dolazaka nego kumulativno prvih pet mjeseci. Računamo da će se ova situacija, zbog prije navedenih razloga, ponoviti i u ovoj godini, te ćemo s 30. lipnja nadoknaditi ovaj naizgled pad i ostvariti rezultate na razini prošlogodišnjih, ako ne i lagani rast, najavio je Radić. Što se tiče Svjetskog nogometnog prvenstva, kazao je kako su u ovom razdoblju rezervacije u odnosu na lani – u plusu. Inače, ove godine u pet najvećih saveznih država, ljetne školske ferije počinju gotovo istovremeno, tek 7. srpnja, a završavaju 15. rujna, što je, primjerice, slučaj s Bavarskom. To znači da su ljetni praznici koncentrirani na samo 71 dan, kažu u HTZ-u, s time da se najviše ferija poklapa u razdoblju od 31. srpnja do 19. kolovoza, kada se može očekivati i najviše njemačkih turista. 


Što se tiče konkurencije, standardno dobro se prodaje Španjolska, ali prodaja ide dobro i za Grčku, Tunis i Maroko. Glavni gubitnik sezone je Egipat.