Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2
Sutra: 8° 8° 2
27. siječnja 2020.
Burno u Sloveniji

Slovenci ipak upliću vojsku u arbitražu

Karl Erjavec, Foto: S. DRECHSLER
Karl Erjavec, Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2017. u 17:39 2017-09-12T17:39:00+02:00

Rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim je legitimna, kazao je Žan Mahnič iz Slovenske demokratske stranke novinarima

Zatvorena sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za pitanja obrane o spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici, koju je zakazao predsjednik toga odbora iz redova opozicije, ipak će se održati, unatoč apelu premijera Mire Cerara da se ona otkaže jer »potpuno neprimjerena» tema šalje krive signale o Sloveniji koja po riječima svog premijera želi do primjene arbitražne odluke doći »na miran način» odnosno političkim sredstvima.

Da sjednicu neće otkazati potvrdio je u utorak predsjednik odbora Žan Mahnič iz Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsjednik bivši premijer Janez Janša.

Odgovarajući na poziv premijera da otkaže sjednicu zakazanu za četvrtak poslijepodne, Mahnič je na konferenciji za novinare kazao da to nije očekivao od premijera koji je stručnjak za ustavno pravo i zna da je zakonodavna grana vlasti nezavisna i odvojena od izvršne.

Mahnič je kazao da se čudi Cerarovom pozivu i zato jer je u jeku migracijske krize u zakon o obrani baš na inzistiranje Cerara unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska.

»Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim legitimna«, kazao je Mahnič novinarima.

Za otkazivanje sjednice koja bi trebala biti zatvorena za javnost i na koju je Mahnič pozvao ministricu obrane, šefove tajnih službi, te predstavnike generalštaba, u utorak su se ponovo zauzeli premijer Cerar i više članova njegove vlade, te stranački dužnosnici vladajuće koalicije.

Cerar je ponovio kako je zabrinut da takvi sastanci i spominjanje vojnog rješenja šalju »krive signale« međunarodnoj zajednici o poziciji Slovenije u arbitražnom sporu s Hrvatskom.

Da će sjednicu bojkotirati već su najavili članovi odbora iz više stranaka, a posebno iz Stranke modernog centra koju vodi premijer Cerar, javljaju slovenski mediji.

Iz ureda predsjednika Boruta Pahora je u vezi s kontroverznim sastankom poručeno kako predsjednik stalno ističe da arbitražnu presudu treba primijeniti na miran način, onako kako je bio zaključen i arbitražni sporazum, u vrijeme kad je on vodio vladu, no da ne može utjecati na otkazivanje parlamentarne sjednice jer su parlamentarni odbori posebna i nezavisna tijela.

Erjavec za »odlučnu« politiku prema Hrvatskoj, sumnja u smisao sastanka dvaju premijera

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak da je došlo vrijeme za odlučnu slovensku vanjsku politiku prema Hrvatskoj, te da se čudi oporbenim političarima koji ga osobno kritiziraju zbog navodnog pomanjkanja diplomatskog takta iako su i sami za primjenu arbitražnog sporazuma o granici. 

»Vrijeme je za odlučnu vanjsku politiku i ne znam zašto neke moje izjave uzbuđuju određeni dio slovenske politike«, kazao je Erjavec novinarima nakon sastanka glavnog odbora svoje Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), na kojemu je dogovoreno da ona ostaje u koaliciji s premijerom Mirom Cerarom, pa će u srijedu glasovati protiv prijedloga oporbe da se smijeni ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc, protiv koje je zbog stanja u zdravstvu opozicija uložila interpelaciju.

Govoreći o odnosima Slovenije i Hrvatske u svjetlu unutarnjih političkih polemika u Sloveniji, Erjavec je kazao da je začuđen što je oporba na prošlotjednom sastanku državnog vrha s jedne strane podržala Cerarove planove o implementaciji arbitražne presude i policijskoj pratnji za slovenske ribare, a istodobno ga kritizira kao ministra vanjskih poslova u toj vladi zbog kako kažu nepotrebnog diplomatskog zaoštravanja s Hrvatskom i netaktičnih, nediplomatskih izjava.

»Govore da svoja stajališta moram izražavati s više diplomatske spretnosti, ali to smo činili proteklih 26 godina i vidimo kamo smo stigli«, kazao je Erjavec u izjavi novinarima, izražavajući frustraciju što je granično pitanje do danas ostalo neriješeno.

»Mislim da je došlo vrijeme za odlučnu vanjsku politiku. Naša odluka da zaustavimo postupak uključenja Hrvatske u OECD bila je ispravna. Onaj tko ne poštuje međunarodno pravo i odluke sudova ne ispunjava uvjete za OECD. To nije stvar diplomacije, to je pitanje činjenica«, kazao je Erjavec.

Priznao je da od početka nije podržavao pokušaj dijaloga premijera Cerara s hrvatskim premijerom, smatrajući da on neće dati rezultata i dovesti do zajedničke implementacije presude arbitara jer Hrvatska smatra da je arbitraža ne obvezuje, te upozoravao da bi Slovenija na tom planu morala samostalno poduzeti potrebne korake.

Kako su prenijeli slovenski mediji, Erjavec nije zanijekao neslužbene informacije da drugog sastanka Cerara s Plenkovićem o kojemu su pregovarali njihovi suradnici neće biti.

»Mislim da je i prvi sastanak našeg premijera s hrvatskim premijerom bio greška. Plenković nije iskren sugovornik«, kazao je slovenski ministar.

Kako je kazao, hrvatski premijer je nedavno ribare iz Umaga i Savudrije pozvao da i dalje ribare kao i dosada, na cijeloj polovici Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, makar je arbitraža Sloveniji dodijelila većinu tih voda.

To je po Erjavčevim riječima bio »nediplomatski« potez hrvatskog premijera koji svjedoči o njegovoj »neiskrenosti« u razgovorima sa Slovenijom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.