Hrvatski medni dan

‘Slatki prijedlog’ ministarstva: Hajde da svakom prvašiću darujemo po jednu ‘teglu zdravlja’

Hina

foto: iStock

foto: iStock

Isto tako, Hrvatska poljoprivredna agencija provodit će, uz pomoć medija i priručnih materijala, aktivnosti informiranja učenika i roditelja s ciljem podizanja razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda.



ZAGREB – Djeca prvih razreda osnovnih škola od ove bi nastavne godine trebala učiti o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, a svako bi dijete u prosincu trebalo dobiti staklenku meda domaćeg proizvođača, navodi se u prijedlogu programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka.


Taj program, koji je u javnoj raspravi do sredine kolovoza, pomoći će, navodi Ministarstvo poljoprivrede, stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Za njegovu provedbu osigurat će se 2 milijuna kuna, od čega 1,2 milijuna kuna za mjeru “Školski medni dan”, a 800.000 kuna za mjeru “Promocija meda hrvatskih pčelinjaka”.


Školski medni dan bit će 7. prosinca, na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, kada će se učenicima prvih razreda osnovnih škola dijeliti med domaćih proizvođača zapakiran u “nacionalnu staklenku za med”, volumena 370 mililitara.




Med će nositi oznaku proizvođača i zaštićenu oznaku “Med hrvatskih pčelinjaka”, predviđa se u programu.


Isto tako, Hrvatska poljoprivredna agencija provodit će, uz pomoć medija i priručnih materijala, aktivnosti informiranja učenika i roditelja s ciljem podizanja razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda.


Organizirat će se i “Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka”, na kojem će se ukazivati na značaj provedbe spomenutog programa.


Osim toga, škole će u suradnji sa pčelarskim udrugama i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom organizirati i razna druga edukativna događanja kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji, te će uz med djeci biti podijeljena slikovnica edukativnog karaktera kao početna osnova za upoznavanje pčelarstva.


Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u provedbi te mjere te odluke o isplati odradit će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju osnivači škola koji su ujedno i odgovorni za popis škola koje će sudjelovati u mjeri, stoji u programu Ministarstva poljoprivrede koji je u javnoj raspravi do 15. kolovoza.


Ministarstvo nadležno za obrazovanje dostavit će Agenciji za plaćanja popis škola s brojem učenika na dan 30. rujna 2018.godine.


Agencija za plaćanja korisnicima će potpore koji su proračunski korisnici isplatiti potporu u obliku predujma u 100-postotnom iznosu. Neproračunskim korisnicima potpora će se isplatiti temeljem dostavljene dokumentacije o provedenoj mjeri.


Mjerom “Promocija meda hrvatskih pčelinjaka” financira se nabava alata za izradu nacionalne staklenke za med u maksimalnom iznosu od 800.000 kuna, a korisnik te mjere je Hrvatski pčelarski savez.


Hrvatski pčelarski savez podnosi zahtjev za financiranje nabave alata za izradu nacionalne staklenke za med Agenciji za plaćanja do 1. prosinca 2018. godine.