Učinkovitost

Skuplje, ali se isplati: LED žarulja uštedi 26 kuna više nego “obična” štedna

Gabrijela Galić

LED žarulja troši šest puta manje novca i energije od klasične, iz prodaje izbačene žarulje / Foto D. KOVAČEVIĆ

LED žarulja troši šest puta manje novca i energije od klasične, iz prodaje izbačene žarulje / Foto D. KOVAČEVIĆ

LED žarulje za korisnika su malo skuplje, ali ta se investicija vraća kroz godišnju uštedu energije, ističe Ilija Rkman iz Udruge Potrošač. U pet godina cijena LED žarulje pala je za osamdesetak posto



ZAGREB – Halogene žarulje, koje se koriste kao zamjena za zabranjene klasične žarulje sa žarnom niti, od početka rujna polako nestaju s polica trgovina u članicama Europske unije. U prodaji će se nalaziti dok se ne iscrpe proizvođačke zalihe. Potrošače se tako potiče da se okrenu energetski učinkovitijoj alternativi, odnosno LED žarulji. Iako je ta vrsta rasvjete još uvijek skuplja, i potrošačke udruge ističu kako je u proteklih pet godina cijena LED žarulja na tržištu pala za 80-tak posto.


No, iako su još vijek mmogim korisnicima naizgled preskupe, sva istraživanja pokazuju kako je ona energetski učinkovitija te ostvaruje 80 do 90 posto uštede, za razliku od halogene žarulje koja ostvaruje 20 posto uštede. Nekoliko godina unazad u EU odbačene klasične žarulje sa žarnom niti, pak, većinu svoje energije – 90 posto – pretvarale su u toplinu, a svega 10 posto u svjetlost.


Smanjivanje potrošnje


Halogena rasvjeta, međutim, neće preko noći nestati s tržišta. Od početka rujna ove godine stupila je zabrana za halogene reflektore, dok za dvije godine, od 2018. godine, na snagu stupa zabrana i za višesmjerne halogenke, poput onih u obliku svijeće ili tradicionalnog oblika žarulje. To je zapravo kompromisno rješenje, kako bi se proizvođačima LED rasvjete dalo vremene da dodatno unaprijede proizvod.




Europska komisija još je 2009. godine usvojila strategiju namijenjenu smanjivanju potrošnje energije koja se koristi za rasvjetu. Cilj je smanjenje od nekih 19 posto u odnosu na ukupnu potrošnju energije. Jedna od faza tog procese je i povlačenje halogenki iz prodaje, koje je za sve tipove halogenih žarulja trebalo nastupiti ovog rujna.



Ista rasvjetna snaga rasvjetnih tijela:


– žarulja sa žarnom niti (60 W) 48 kune


– halogenka 34 kune


–LED žarulja 8 kune



No, sama Komisija lani je predlagala dvogodišnju odgodu te odluke nakon provedene analize koja je, među ostalim, pokazala da su LED žarulje još uvijek preskupe, da je svjetlost koju proizvode prehladna, a problematična je bila i mogućnost reguliranja razine svjetlosti na koju su se kupci odavno navikli. No, Danska agencija za energiju, na osnovu analize koju je izradila, ustvrdila je da bi dvogodišnji moratorij za zabranu halogene rasvjete Europu zadržao u mraku.


Naime, to bi naštetilo poduzećima koja su se već prilagodila najavljenoj zabrani te bi ugrozilo buduće okolišno zakonodavstvo. Osim toga, Danci su u studiji ustvrdili kako je netočno da se intezitet LED rasvjete ne može prigušivati jer 75 posto LED žarulja ima tu mogućnost. Tako su dvije faze povlačenja halogene rasvjete, kako bi dalo još vremena za unapređenje LED rasvjete i daljnje snižavanje cijena, kompromisno rješenje.


Domaćinstvo, prelaskom na energetski učinkovitije žarulje, dugoročno može ostvariti značajne uštede. Naravno, tko će koliku potrošnju imati, ovisi i o navikama potrošača. Jedna od njih je, primjerice, gašenje rasvjete u prostoriji u kojoj se ne boravi.



Led žarulja od 10 wata, prema podacima s intertnetskih stranica trgovaca rasvjetnim tijelima, može se naći za 18 kuna, ali i za 30 ili više kuna ako se kupuje poznatija robna marka. Halogena žarulja pod 42 wata, pak, može se kupiti za 15 do 28 kuna. Naravno, što je snaga žarulje, bilo LED ili halogene veća, to je i cijena viša. Koliko stoji klasična žarulja sa žarnom niti nije poznato, jer ih više u Hrvatskoj nema u prodaji. Dok su bile u prodaji koštale su od 3 do 4 kune.



Da je LED rasvjeta najbolji čuvar kućnog proračuna, pokazuje i izračun Marka Bišćana s Energetskog insituta »Hrvoje Požar«. Pri tom izračunu u obzir je uzeto godišnje vrijeme rada žarulje, a prosjeku korištenja žarulje u kućanstvima u Hrvatskoj je 800 sati, kao i prosječna cijena električne energije. Ona iznosi kunu po kilowatsatu (kWh) što je, napominje Bišćan, prosjek dobiven temeljem potrošnje u višem i nižem tarifnom razdoblju te svih jedničnih cijena i pripadajućih poreza i odgovara podacima Eurostata o prosječnoj cijeni kWh za kućanstva u Hrvatskoj.


Manje novca i energije


Kućanstvo samo na jednoj žarulji sa žarnom niti snage 60 wata na godišnjoj razini utroši 48 kWh, što u kunama znači trošak od 48 kuna. Odgovarajuća halogenka snage 42 wata na godišnjoj razini utroši 34 kWh, što je trošak od 34 kune. Istodobno, LED žarulja od 10 wata, što je ekvivalent snazi žarulje iz stare škole i halogenki, godišnje potroši svega osam kWh, odnosno 800 sati rada te žarulje iz novčanika izbija osam kuna. Dakle, ona troši šest puta manje novca i energije od klasične, iz prodaje izbačene žarulje, odnosno nešto više od četiri puta manje od halogene žarulje koja se postupno izbacuje iz upotrebe. A životni vijek joj je daleko duži i od klasične žarulje i od halogenke, prema podacima potrošačkih udruga, i do 50 puta.


»LED žarulje za korisnika su malo skuplje, ali ta se investicija vraća kroz uštedu energije« – ističe Ilija Rkman, iz Udruge Potrošač koja se kao i druge udruge potrošača u Europi zalaže za tu vrstu rasvjete ciljem podizanja energetske efikasnosti. Pritom Rkman navodi primjer jednog malog poduzetnika koji je za osvjetljavanje manjeg pogona koristio visokotlačne živine svjetiljke. Prije no što je prešao na LED rasvjetu, koristio je žarulje od 250 wata i dnevno je trošio 80,6 kWh, što ga je koštalo 75 kuna dnevno. Prešao je na LED rasvjetu snage 62 wata, dnevna ptrošnja struje pala mu je na 12 kWh, a trošak u kunama na 11,23 kune dnevno. »Na godišnjoj razini ostvario je uštedu od 15 tisuća kuna« – veli Ilija Rkman.