Zdravlje na prvom mjestu

Skrb države o onima koji barataju oružjem: Policajci na sistematskom pregledu – ako ima novaca

Jagoda Marić

Ilustracija

Ilustracija

Sistematski kontrolni zdravstveni pregledi sukladno raspoloživim proračunskim financijskim sredstvima provode se od 2007., odgovorili su nam iz MUP-a. Izvanredni pregledi se provode na temelju prijedloga nadležnog rukovoditelja, liječnika primarne zaštite ili voditelja obrazovnog programa



ZAGREB – Svaki put kad policijski službenici sudjeluju u nekom izgredu ili tragediji kakva se prošli tjedan dogodila u Novskoj, gdje je jedan od njih ubio bivšu suprugu, također policijsku službenicu, otvori se pitanje provjere njihove psihičke i tjelesne zdravstvene sposobnosti. Prema posebnom pravilniku policijski službenici trebali bi prolaziti sistematske preglede jednom u dvije, odnosno pet godina, što je posebice važno jer je riječ o ljudima koji na poslu nose oružje.


Pravilnik iz 2012. godine


Taj pravilnik iz 2012. godine propisuje da bi policijski službenici specijalne i interventne policije, protueksplozijske zaštite te oni koji rade na osiguranju štićenih osoba sistematske preglede trebali obaviti svake dvije godine, a ostali policijski službenici svakih pet godina.


No, iz odgovora koje smo dobili iz MUP-a nije jasno obavljaju li se ti sistematski pregledi prema zakonu i pravilnicima. MUP smo, naime, pitali drže li se strogo propisanih rokova i jesu li u prošloj godini svi policijski službenici koji su to trebali, prema propisanim rokovima, doista i obavili sistematski pregled.




– Osim sistematskih kontrolnih zdravstvenih pregleda koji se sukladno raspoloživim proračunskim financijskim sredstvima provode od 2007. godine, u MUP-u se sustavno provode zdravstveni pregledi koji prethode prijamu u službu policije kao i za školovanje za obavljanje poslova policijskog službenika, odgovorili su iz MUP-a. Njihov odgovor tako sugerira da se pregledi ne obavljaju onako kako je pravilnikom propisano, nego onako kako to MUP-u omogućava financijska situacija, a u malo kojem ministarstvu u Hrvatskoj je ona bajna.


Uz to iz MUP-a kažu da se provode izvanredni kontrolni zdravstveni pregledi policijskih službenika na temelju prijedloga nadležnog rukovoditelja ili nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite odnosno voditelja obrazovnog programa te je za sve policijske službenike koji su bili u potrebi obavljanja tih pregleda to učinjeno kako u ovoj tako i u prethodnim godinama. Tako izričiti nisu bili u odgovoru na pitanje jesu li redoviti pregled obavili oni koji su to morali u prošloj godini učiniti prema propisima, odnosno pravilnicima.


Uz napomenu da je bolja adresa za naš upit MUP, iz Sindikata policije Hrvatske na pitanje obavljaju li se pregledi doista onako kako propisuje zakon i to na području cijele Hrvatske ili se iz nekih razloga to čini rjeđe, odgovaraju da su »oduvijek problem bile financije i tehničke mogućnosti te nismo zadovoljni što se liječnički pregledi često ne uspijevaju izvršiti redovito«.


Trenutak, i okidač


– Ipak, u pogledu ove teme naglasili bismo kako se na liječničkim pregledima utvrđuju određeni parametri, ali liječnički pregled teško da može utvrditi nečiju namjeru ili sklonost za počinjenje nekog određenog djela. Liječničkim pregledom se utvrđuje psihofizičko zdravlje. Osoba može biti potpuno zdrava i psihički i fizički i svejedno počiniti bilo koje kazneno djelo, uključujući i ubojstvo. Ovisi o trenutku, okolnostima, okidaču i svemu ostalom – kažu u Sindikatu policije uz napomenu da je slučaj u Novskoj teška obiteljskoj tragediji, a da je sporedno to što su počinitelj i žrtva policajci.


Iako su u tom slučaju moguće u pravu, ostaje upitno skrbi li država, barem kroz redovite sistematske preglede, za zdravlje onih koji bi trebali brinuti o sigurnosti svih građana ili je to još jedan segment na kojem se štedi kad su javne usluge koje se plaćaju iz državnog proračuna u pitanju.