Skandalozni istup

Skandalozni proustaški istup Ante Đapića: ‘Današnja Hrvatska se ne smije sramiti i odricati NDH’

Hina

Foto D. Javorović / PIXSELL

Foto D. Javorović / PIXSELL

Umjesto da se hrvatska politika ispričava i osuđuje hrvatsko nasilništvo prema njihovim zahtjevima, trebala bi trajno i zauvijek osuditi »srpsko nasilje, barbarizam, agresivnost i civilizacijsku malignost«, kao i antifašizam



Predsjednik stranke DESNO Anto Đapić ocijenio je u petak kako Hrvatska ne bi smjela dopustiti srpsko i antifašističko arbitriranje o hrvatskoj povijesti i nacionalnom identitetu, uključujući i NDH.


Govoreći o nedavnom incidentu u kojem su kod Knina napadnuti pripadnici srpske nacionalne manjine, Đapić je na konferenciji za novinare rekao da je i prije nego što je lokalna policija mogla bilo što ustvrditi o okolnostima toga događaja Milorad Pupovac sa »svojom velikosrpskom falangom» krenuo u uspoređivanje današnje Hrvatske s NDH i fašizacijom.


Današnja Hrvatska ne smije pristajati na srpsko potenciranje hrvatske državnosti isključivo uz nastanak NDH, rekao je Đapić i ustvrdio kako je NDH bila i »izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda i vid državnosti u tadašnjim okolnostima, čega se današnja Hrvatska nikako ne smije ni sramiti, ni odricati, ni pristajati na antifašističke i srpske ocjene«.




Umjesto da se hrvatska politika ispričava i osuđuje hrvatsko nasilništvo prema njihovim zahtjevima, trebala bi trajno i zauvijek osuditi »srpsko nasilje, barbarizam, agresivnost i civilizacijsku malignost«, kao i antifašizam.


Treba osuditi i spriječiti politiku i ponašanje Milorada Pupovca, političko srbovanje u Hrvatskoj, iskorijeniti njihovu političku i ogranizacijsku strukturu, a antifašistima dati mjesto koje im pripada, sramno mjesto u hrvatskoj nacionalnoj memoriji, daleko od države, državnog proračuna, državnom osudom zločinačke paradigme na kojoj djeluju, ustvrdio je Đapić.


»Sramotno je pročitati vijest da u jeku velikospske histerije zbog navodne srpske ugroženosti nakon Knina, zbog običnog verbalnog sukoba oko parkirnog mjesta s etničkim Srbinom hrvatski čovjek bude pritvoren, dok Hrvatskom slobodno šeta tisuće silovatelja, koljača i zločinaca svih vrsta, nedodiriljivih i zaštićenih samo zato što su Srbi«, rekao je Đapić.


Optužio je vlast da time »ohrabruje četnikovanje i srbovanje po Hrvatskoj, što sigurno vodi eskalaciji problema«, pa on ne sumnja da će doći do »eskalacije i stihijskog samoorganiziranja naroda, što vodi ka nesagledivim posljedicama«.