Problematična 10. jedinica

Skandalozne brojke: Birački odbori i u Splitu nisu brojali preferencijalne glasove, DIP to ne zanima

Tihomir Ponoš

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

U priopćenju GONG-a se navodi da razlozi za to mogu biti nestručni i needucirani pojedini birački odbori ili namjerno krivotvorenje rezultata izbora što je kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina



ZAGREB   Rad biračkih odbora na izvanrednim parlamentarnim izborima pitanje je koje treba ozbiljno postaviti. Nije riječ samo o kandidatkinji Narodne koalicije Olgi Muratti koje je otkrila da na svom biračkom mjestu u Dubrovniku nije osvojila niti jedan preferencijalni glas, uključujući i svoj, a nakon njenog prigovora je Državno izborno povjerenstvo zaključilo da je oštećena za 107 glasova, nego i o nizu slučajeva sumnjivog prebrojavanja preferencijalnih glasova na tri biračka mjesta u Splitu.


Na biračkom mjestu 107 u Splitu, u Osnovnoj školi Split III, lista Narodne koalicije je pobijedila osvojivši 213 glasova, međutim prema podacima dostupnim na internetskoj stranici DIP-a izbori.hr niti jedan od 14 kandidata nije dobio niti jedan preferencijalni glas. To je svakako blago rečeno bizaran podatak ima li se na umu da je u Gradu Splitu 68,95 posto birača, koji su svoj glas dali Narodnoj koaliciji, iskoristilo pravo preferencijalnoga glasa.


Sumnjiva mjesta


Zanimljivo je da su na biračkom mjestu 107 kod svih ostalih lista koje su osvojile glasove iskazani i preferencijalni glasovi, sve do HSP 1861. koji je osvojio tri glasa, i sva tri birača su dala preferencijalni glas pojedinom kandidatu što je uredno iskazano. Svoj posao prema svemu sudeći nije obavio ni birački odbor na biračkom mjestu 59 u Splitu, u zgradi Stanouprave.




Na tom biralištu Narodna koalicija osvojila je 209 glasova, a preferencijalni glas dalo je 29 birača te koalicije, odnosno njih 13,88 posto što je 55 posto manje od prosjeka za Grad Split. HDZ je na tom biračkom mjestu osvojio 193 glasa, a pravo preferencijalnog glasa iskoristio je 151 birač. I u svim ostalim slučajevima uredno su (čini se) iskazani preferencijalni glasovi, pa tako znamo da je Anita Hrnkaš dobila jedini glas koji je na tom biračkom mjestu osvojila Hrvatska braniteljska pučka stranka.


Treće sumnjivo biračko mjesto je broj 78 u Osnovnoj školi Plokite, ali tamo je birački odbor, po svemu sudeći, postupao bez diskriminacije i uglavnom nikome nije iskazivao preferencijalne glasove. Dakle, Narodna koalicija osvojila je na tom biračkom mjestu 178 glasova, a pravo preferencijalnoga glasa iskoristilo je njih samo 19. Isto toliko, dakle 19 birača, iskoristilo je pravo preferencijalnog glasa u slučaju koalicije HDZ-HDS koja je osvojila 114 glasova.


Most je osvojio 56 glasova, a preferencijalnih je samo četiri što je svakako mnogo bolje nego u slučaju stranke Pametno koja je osvojila 32 glasa, ali niti jedan njen kandidat nije dobio preferencijalni glas. Takvo »prebrojavanje« preferencijalnih glasova nema utjecaja na broj osvojenih mandata po listama, ali može utjecati na raspored mandata unutar pojedine liste i moguće je da netko kome nisu pribrojeni preferencijalni glasovi zbog toga ne uđe u Sabor.



Biračko mjesto 107– Narodna koalicija  213 glasova – 0 preferencijalnihBiračko mjesto 59– Narodna koalicija  209 glasova – 29 preferencijalnihBiračko mjesto 78– Narodna koalicija  178 glasova – 19 preferencijalnih– HDZ-HDS 114 glasova – 19 preferencijalnih– Most  56 glasova – 4 preferencijalna– Pametno  32 glasa  – 0 preferencijalnih(ukupni postotak birača Narodne koalicije koji su u Splitu dali i preferencijalni glas: 68,95 posto)


Pokretanje nadzora


Državno izborno povjerenstvo pitali smo hoće li na tim biračkim mjestima pokrenuti nadzor. DIP nam je odgovorio da on »uvid u izborni materijal radi u  povodu prigovora koji su podnijeti zbog nepravilnosti u postupku izbora ili na objavljene rezultate izbora, ako ocijeni da navodi iz prigovora ukazuju na nepravilnost u postupku izbora«. Činjenica na koju je DIP-u ukazano, da je u Splitu 68,95 posto birača Narodne koalicije koristilo preferencijalni glas, a na biračkom mjestu 107 nitko, »mogla bi se ocjenjivati uvidom u izborni materijal samo u postupku odlučivanja o prigovoru«. DIP u ovom slučaju neće poduzeti ništa jer »ne nalazi opravdanim da se u povodu Vašeg upita vrši uvid u glasačke listiće na biračkim mjestima u Gradu Splitu«.


O načinu provedbe prijevremenih izbora u petak se priopćenjem oglasio i GONG.


– Zbog nezamislivih slučajeva nebrojenja preferencijskih glasova, neopravdano »izbrisanih« građana iz prebivališta i popisa birača te kupovine glasova, tj. promjene nacionalnosti pod pritiskom, GONG od buduće Vlade i Sabora traži hitno sređivanje izbornog zakonodavstva kako bi se zaustavio pad standarda provođenja izbora, povećao utjecaj birača u izbornom procesu i nastavila izgradnja povjerenja građana u izbore – priopćio je GONG koji se, uz ostalo, zalaže za reformu DIP-a i izborne administracije, ujednačavanje svih izbornih procedura za sve izbore kroz jedinstven izborni zakon. Za GONG je »vrhunac teških povreda izbornog procesa i mogućeg kaznenog djela« slučaj Muratti iz Dubrovnika, a »sličan slučaj dogodio se i na biračkom mjestu 107 u Splitu«. U priopćenju se navodi da razlozi za to mogu biti nestručni i needucirani pojedini birački odbori ili namjerno krivotvorenje rezultata izbora što je kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.