Elizabeta Mađarević

Skandalozna diplomatkinja povučena iz veleposlanstva u Berlinu, predloženo da joj se da otkaz

Portal Novilist.hr

Foto Facebook, NL

Foto Facebook, NL

U fokus javnosti Mađarević je došla svojim Faceobok objavama o bijeloj Europi, LGBT zajednici i izbjeglicama



Elizabeta Mađarević suspendirana je i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu, a Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz, javlja Jutarnji list. 


Ovakva preporuka dolazi jer je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Facebooku i komentirala poteze njemačke kancelarke Angele Merkel.


U fokus javnosti Mađarević je došla svojim Facebook objavama o bijeloj Europi, LGBT zajednici i izbjeglicama.


Ogriješila se o zakone




Time se ogriješila o zakone i Etički kodeks koji obvezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inozemstvu.


No odluku o sankciji treba u postupku potvrditi disciplinski sud. To je, kako za sada neslužbeno doznaje Jutarnji list, rezime afere s Elizabetom Mađarević.


Podsjetimo, Index je otkrio kako je Mađarević na svom Facebook pro 8. kolovoza uz tri fotografije s ljetovanja napisala sljedeće riječi:


“Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani kako je bilo samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebao biti dobar oglas za ljetovanja. Čovjek bi pomislio da to više nije moguće, ali na svu sreću je.”


No, i prije ovog komentara, pisali su mediji, na društvenim je mrežama, ali i u autorskim kolumnama iznosila rasističke, ksenofobne i homofobne sadržaje te da je u svojim objavama prozivala njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.


Ima svoje stavove


Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu na te je napise reagirala izjavom u kojoj je rekla da nije “niti dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost”.


– Imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama, rekla je najprije Mađarević.


Kasnije je za časopis Fenix ustvrdila da joj je Facebook profil hakiran, a da krajnji cilj napada nije ona, već Vlada i novi ministar vanjskih poslova, koji je ranije bio veleposlanik u Berlinu.


– Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima slijedim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu. Na godišnjem sam odmoru izvan Hrvatske i ništa mi drugo osim tužbe protiv onih koji o meni šire neistine ne pada sada na pamet.


Karijerni sam diplomat, što znači da služim hrvatskoj Vladi i državi u svojem službenom djelovanju, rekla je za Fenix.


Krajnje neprihvatljivo


Premijer Plenković ustvrdio je da su objave i naknadne tvrdnje Elizabete Mađarević “krajnje neprihvatljive”. Osudi objava Mađarević pridružila se i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je rekla da su “izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive”.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova “oštro se ogradilo od stajališta koje je na društvenim mrežama objavila njihova djelatnica Elizabeta Mađarević”.


– S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima, priopćili su iz MVEP-a.