Obilježen dan sjećanja

Sjećanje na Varivode i Gošić: Dan kad su Hrvati ubijali srpske civile

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

U selima Varivodama i Gošiću održane su komemoracije i služeni parastosi za 16 srpskih civila ubijenih nakon vojno-redarstvene akcije Oluje. Riječ je o civilima, uglavnom starije životne dobi, koji su ubijeni krajem kolovoza i rujna 1995.



VARIVODE/GOŠIĆ – U selima Varivodama i Gošiću održane su komemoracije i služeni parastosi za 16 srpskih civila ubijenih nakon vojno-redarstvene akcije Oluje. Riječ je o civilima, uglavnom starije životne dobi, koji su ubijeni krajem kolovoza i rujna 1995.


Kako je priopćilo Srpsko narodno vijeće, osim mnogih srpskih političara iz Hrvatske, s predsjednikom SDSS-a Vojislavom Stanimirovićem na čelu, na komemoracijama je bio i glavni konzul veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj Nenad Maričić, a u ime predsjednice Republike vijenac je položio njezin izaslanik Nikica Valentić.


Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja nestalih i poginulih lica s područja bivše Jugoslavije Dragan Pjevač rekao je nakon parastosa u Varivodama da su »ubijeni hicima iz vatrenog oružja na svojemu kućnom pragu, a nad nevinim žrtvama nije bilo obdukcije, nije bilo balističkog vještačenja i nije pronađena municija«. Žrtve su posute krečom i bačene u masovnu grobnicu u Kninu. Učinjeno je sve da se zločin sakrije, a zločinci nikada ne pronađu i osude, rekao je Pjevač. »S pozicije žrtve, koja sam i sam, smatram da država Hrvatska i država Srbija ne mogu, ne žele i neće da riješe pitanje pravde za žrtve. Zločinci su, uglavnom, još na slobodi«, istaknuo je.




Obiteljima žrtava i okupljenima novoizabrani saborski zastupnik Boris Milošević je rekao da je zajednička zadaća svih, i kao društva i kao predstavnika državne vlasti, da grade društvo tolerancije, razumijevanja, dijaloga i otvorenosti, uzajamnog poštovanja i pomirenja.


»Iako i danas čujemo povike i prijetnje s mjesta s kojih to ne bismo trebali čuti, opet čujemo i prijetnje pendrecima i izjavama da posao nije dovršen. Mi okupljeni ovdje ne tražimo osvetu ni priznanje da je jedna žrtva vrednija od druge. Tražimo samo pravdu. Tražimo poruku da nitko ne može ušetati u selo i ubiti nevine ljude. Tražimo solidarnost s obiteljima žrtava jer žrtve nemaju nacionalnost, ali mi tražimo i suosjećanje sa žrtvama srpske nacionalnosti. Država je to do danas propustila učiniti na pravi način, a mi ne smijemo propustiti to tražiti od države niti država smije odustati«, rekao je Milošević.


Nakon parastosa i poruka u Varivoda, okupljeni su se uputili u selo Gošić, gdje je 28. kolovoza1995. ubijeno sedam osoba srpske nacionalnosti.


Na skupu su govorile šibensko-kninska dožupanica Anja Šimpraga i Marica Šeatović u ime Udruženja porodica ubijenih i nestalih »Protiv zaborava«.


Šeatović je istaknula važnost očuvanja sjećanja na nevine civilne žrtve rata te je od hrvatske Vlade i Republike Srbije zatražila da konačno s riječi pređu na djela jer sve civilne žrtve zaslužuju da budu označene imenom i prezimenom i da se njima ne manipulira.


Na komemoracijama u Varivodama i Gošiću bili su i saborski zastupnik Mile Horvat, općinski čelnici Kistanja, Biskupije i Ervenika te vukovarsko-srijemski dožupan Đorđe Ćurčić. Kako se navodi na kraju priopćenja SNV-a, ovogodišnje obilježavanje nosi poruku mira i opraštanja, ali i potrebe za pravdom za sve nevine žrtva rata na području Hrvatske i bivše Jugoslavije.