Radnička prava

Sindikati upozoravaju: Rad do iznemoglosti neće oporaviti mirovinski sustav, a mladi će otići u inozemstvo

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Svako odugovlačenje odlaska u mirovinu je neodrživo i kroz nekoliko godina stvorit će se kritična masa osoba s više od 50 godina koje će bit problem s čestim i dugim bolovanjima i invalidnošću."



ZAGREB – U organizaciji Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) u srijedu je na zagrebačkom Trgu sv. Marka, ispred Vlade i Sabora, održan skup kojim NHS upozorava na neprihvatljivost produljenja radnog vijeka do 67. godine životu i dodatnu penalizaciju prijevremenog umirovljenja.


Skup pod nazivom “Rad do iznemoglosti neće oporaviti mirovinski sustav ili Hrvatska 2030 i neke: mladi u inozemstvu, a preostali rade do iznemoglosti“ organizira se kako bi se poslalo javno upozorenje zbog najavljenih izmjena u mirovinskom sustavu koje u radniku i umirovljeniku vide samo trošak na kojemu žele uštedjeti, a zbog čega štetu neće trpjeti samo radnici, nego cijelo društvo, poručio je predsjednik NHS-a Sever.


Istaknuo je da će se na te izmjene Vlada obvezati u Nacionalnom programu reformi, koji treba usvojiti na sjednici 26. travnja i Europskoj komisiji dostaviti do kraja travnja ove godine i, ocijenio je Sever, jasno je u kojem smjeru to sve ide.




Produljenje radnog vijeka prema preporukama Svjetske banke, Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda nije primjenjiv na hrvatske uvjete, a naše su se vlade na to obavezale ne pitajući građane i radnike na koje se to odnosi, jer se smatraju vlastodršcima, a ne u službi naroda. Oni sjede u udobnim foteljama i voze se u skupim klimatiziranim autima, a za njihove plaće radnici zarađuju, rekao je na skupu predsjednik NHS-a.


Naveo je primjer da su djelatnici Hitne medicinske pomoći nekada imali beneficirani radni staža, a sada ga više nemaju, upitavši kako će to izgledati kada netko sa 67 godina bude išao na 5. kat bez dizala pružati medicinsku pomoć, noseći svu opremu, dok i sam jedva hoda. Kako će se netko u toj dobi penjati po skelama, upitao je Sever, stojeći iza pomagala za kretanje namijenjenih starijim osobama.


Podsjetio je da je to započelo još za Milanovićeve vlade, Oreškovićeva se na to nadovezala, a Plenkovićeva nastavila.


Predsjednik NHS-a Sever je naglasio kako je rad do 67. godine u Hrvatskoj neodrživ i s obzirom na prosječnu životnu dob hrvatskih građana koja je kraća nego u EU.


Tvrdnje kako će tehnološka modernizacija uvelike olakšati rad na takvim poslovima ne stoji, jer je Hrvatska tehnološki zaostala zemlja, poslodavci štede na zaštiti na radu i uvođenju modernih tehnologija, dodao je.


Sever je ocijenio kako je također nedopustiva i dodatna penalizacija za prijevremeni odlazak u mirovinu, jer bi nakon odrađenog punog staža radnika samo 10 godina mogao uživati u mirovini.


Mladi su to odavno prepoznali, u Hrvatskoj ne vide budućnost i odlaze u inozemstvo, što je rezultat pogrešnih politika bivših i sadašnje vlade, a problem neće riješiti ni uvoz radne snage, ustvrdio je.


Stoga tražimo povećanje plaća, penalizaciju poslodavaca koji radnike tjeraju u prijevremenu mirovinu, poručio je predsjednik NHS-a.


Upozorio je da u Hrvatskoj postoji velik broj oblika nesigurnog rada, te kako je za jesen najavljena daljnja fleksibilizacija rada na štetu radnika.


Na skupu – medicinske sestre HMP, pirotehničari, vatrogasci …


Na skupu su bili i radnici koji rade na poslovima s beneficiranim stažem i na nekim drugim poslovima, a noseći naziv svojeg radnog mjesta.


Viša medicinska sestra u Hitnoj medicinskoj pomoći (HMP) Zagrebačke županije Jadranka Škunca (54) rekla je kako s godinama rad postaje sve teži, uz nepriznavanje statusa službene osobe budući su nerijetko napadni i fizički tijekom obavljanja posla. Svako odugovlačenje odlaska u mirovinu je neodrživo i kroz nekoliko godina stvorit će se kritična masa osoba s više od 50 godina koje će bit problem s čestim i dugim bolovanjima i invalidnošću, dodala je.


Pirotehničar Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Domagoj Plemenčić rekao je kako je pirotehničarima s godinama sve teže obavljati taj posao te da imaju česte liječničke preglede nakon kojih, ako ne zadovolje, više ne mogu raditi taj posao i prijeti im odlazak u prijevremenu mirovinu, a koja im se namjerava još dodatno penalizirati.


Vatrogasac Miroslav Vrbinić također ima česte liječničke preglede, na kojima se ne može proći s visokim krvnim tlakom ili dijabetesom, čestim oboljenjima uzrokovanima stresom. Dok ne riješite zdravstveni problem ne možete doći na radno mjesto, a posljedično slijedi otkaz, rekao je Vrbinić. Dodao je kako su državi dobri dok su zdravi,a poslije više nitko za njih ne pita i u tome je problem.