Premijer primio sindikaliste

Sindikati školstva prihvatili razgovore s Vladom, odgođena odluka o štrajku, nastava počinje po planu

Ljerka Bratonja Martinović

Iako se s Markova trga orila i pjesma, "Himna generacije" i "Kad bi svi....", raspoloženje na koje smo naišli može se nazvati jedino - ogorčenjem / Snimio Darko JELINEK

Iako se s Markova trga orila i pjesma, "Himna generacije" i "Kad bi svi....", raspoloženje na koje smo naišli može se nazvati jedino - ogorčenjem / Snimio Darko JELINEK

'Imali smo priliku premijeru iznijeti argumente u nešto skraćenom obliku, a zaključak je da će se nastaviti dijalog i da će radne skupine u minstarstvima proučiti naše prijedloge. Prihvatili smo da zajednički sastanak bude za desetak dana, između 16. i 18. rujna, kad ćemo dobiti konačni stav Vlade o našim zahtjevima', izjavio je po izlasku iz Vlade Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola te dodao kako "nema potrebe najavljivati štrajk u trenutku dok razgovaramo, a ako razgovor ne završi kako očekujemo, tada ćemo najaviti štrajk"



ZAGREB Prosvjedom iznuđeni sastanak sindikalnih čelnika sindikata u obrazovanju s premijerom Andrejem Plenkovićem dao je  polovične rezultate i ublažio retoriku sindikata koji već danima mašu Vladi pred nosom najavom skorog štrajka.


Foto Darko JELINEK


Foto Darko JELINEK



– Imali smo priliku premijeru iznijeti argumente u nešto skraćenom obliku, a zaključak je da će se nastaviti dijalog i da će radne skupine u minstarstvima proučiti naše prijedloge. Prihvatili smo da zajednički sastanak bude za desetak dana, između 16. i 18. rujna, kad ćemo dobiti konačni stav Vlade o našim zahtjevima – izjavio je po izlasku iz Vlade Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola te dodao kako “nema potrebe najavljivati štrajk u trenutku dok razgovaramo, a ako razgovor ne završi kako očekujemo, tada ćemo najaviti štrajk”.




Čelnica Hrvatskog sindikata učitelja, Sanja Šprem, rekla je da su premijeru i Vladi “dali priliku da krenu u izračune i da konačno pokažu koliko je obrazovanje važno Hrvatskoj”.


Resorna ministrica Blaženka Divjak ponovila je nakon sastanka da nema kurikularne reforme bez pravednog sustava plaća. Traži da obrazovanje bude prioritet i da se nađe kvalitetno rješenje za učitelje kako bi učenici dobili najbolje obrazovanje. Ministar rada Josip Aladrović izrazio je zadovoljstvo sastankom, te zaključio kako će “u skladu s odgovornom politikom vidjeti kakve su mogućnosti i nakon toga odreagirati”.


Učitelji, profesori, tajnici, računovođe, kuhari, spremačice, domari i drugo osoblje osnovnih i srednjih škola, njih više od 1.500 iz svih krajeva Hrvatske, izviždali su prije sastanka u Banskim dvorima premijera Plenkovića i Vladu zbog njihovog odbijanja rasta plaća u školstvu. Prosvjetari su se okupili na Markovu trgu da kažu “dosta” sramotno niskim koeficijentima i pouče Vladu da ne može biti uspješna ako ne čuje zaposlene u obrazovanju.


Mi smo temelj ovog društva


– Dosta je bilo ponižavanja, odricanja, dosta smo bili solidarni. Obrazovanje je uvijek na prvom mjestu kad se treba kresati, a nikad nije prvo kad se treba dati! Želimo ostati u Hrvatskoj, ne tjerajte nas iz nje krivom politikom, napravite nešto da ostanemo i Hrvatsku učinimo boljom zemljom – poručila je s govornice, popraćena oduševljenim skandiranjem prosvjednika, predsjednica Hrvatskog sindikata učitelja, Sanja Šprem. “Mi smo temelj ovog društva, bez nas nema reformi ni napretka. Moja je poruka Vladi ista kao i 2014. godine: ako mislite da je obrazovanje skupo, čekajte da vidite koliko će koštati vaša glupost”, poručila je Šprem.


Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pozvao je okupljene na jedan veliki “Uaaaaaa” premijeru Plenkoviću i Vladi. Na prepunom Markovom trgu, poručio je kako bi prosvjednika bilo i više da ih više može doći, “ali Vlada ne voli da joj se fućka pod prozorima”, zaključio je.


– Ho-ćemo-štrajk! Ho-ćemo-štrajk! – skandirali su prosvjednici, a Mihalinec obećao da neće posustati dok ne postignu cilj – veće koeficijente za sve zaposlene u obrazovanju. Radi se samo o ispravljanju nepravde, podsjetio je Mihalinec, jer su u vrijeme Milanovićeve vlade zaposleni u školstvu ostali bez dodataka od tri, pet, sedam i devet posto. Na to je masa izviždala i Milanovićevu vladu.


– Država ima novca za to! Tko kaže da nema, laže! – optuživao je s pozornice Mihalinec. “Marić se hvali suficitom u proračunu. Za koga čuvate novce, za još neko posrnulo poduzeće, za nove privilegije koje osiguravaju glasove na izborima? Neka zapamti: i mi smo glasači! – ustvrdio je šef srednjoškolskog sindikata i zaključio: Sada je vrijeme za nas!


Prosvjed nije mogao proći bez spomena horizontalnog pristupa plaćama o kojem već tjednima govore premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić.


– Nemojte nas stavljati u horizontalu, mi smo vertikala ovog društva! Mi smo nositelji budućnosti! – poručio je Mihalinec.


Orile se pjesme ‘Himna generacije’ i ‘Kad bi svi…’ 


– Javi seeeee, javi seeeeee! – pozivala je masa s Markovog trga premijera i ministre u Vladi koji su u to vrijeme već završili redovnu sjednicu. “Premijer se ne bi smio bojati argumenata i istine. Kad prihvatite naše argumente, to će biti i vaša pobjeda, ako ih ne prihvatite, bit će to vaš poraz”, rekao je Mihalinec prije nego je ušao u zgradu Banskih dvora na susret s premijerom za koji je saznao – od novinara.


Iako se s Markova trga orila i pjesma, “Himna generacije” i “Kad bi svi….”, raspoloženje na koje smo naišli može se nazvati jedino – ogorčenjem.


– Davno su nam uzeli šest posto, a ne daju nam ništa. Odnos prema učiteljima nikad nije bio gori, obrazovanje nije cijenjeno, učitelji su potplaćeni. Navrat-nanos uvode nam reformu, “Školu za život”, kao da je dosad bila škola za smrt…. – ironična je vjeroučiteljica Margareta iz Zagreba. “Ministrica govori o tome kako se uvode nove metode učenja, a i sama onda priznaje da je srednja škola imala parlaonice. Pitam se tko to više štreba napamet, pa djeca znaju razmišljati svojom glavom – veli vjeroučiteljica kojoj se reforma čini pukom kozmetikom. Ipak, smatra da je čekaju nova zaduženja i da joj pripada veća plaća. Sada, sa 15 godina staža i visokom stručnom spremom ima plaću od 6.200 kuna, što je manje od državnog prosjeka, a bitno manje od prosjeka Grada Zagreba koji je 7.200 kuna.


– O čemu pričamo? Sami smo si krivi samo smo dozvolili da nas gaze – ljuti se vjeročiteljica Margareta i kaže kako se nada da će učitelji i profesori ući u štrajk.


Pred Banskim dvorima prosvjedovali su i prosvjetari iz Rijeke. Profesorica engleskog jezika i povijesti u osnovnoj školi, Maja Bačić, nezadovoljna je jer sa više od 10 godina radnog staža i zvanjem mentora sa svim dodacima koji joj pripadaju nema ni 7.000 kuna plaće.


– Čekaju nas nova zaduženja, opterećenja, o tome se ne govori. Škole nisu opremljene, ne možemo improvizirati, djeca su bitna – upozorila je prof. Bačić.


Prosvjednici su poručili kako svojim plaćama ne mogu pokriti osnovne životne potrebe ni održavanje kućanstva, niti kupiti jednosmjernu kartu do Irske. Nosili su transparente gdje je pisalo: “Svi ste vi imali učitelja”, “Kako da idemo naprijed kad stalno vučete natrag?”, “Od zemlje znanja do zemlje beznađa”, “Plače mi se s ovom plaćom”.