Oštro protiv

Sindikati protiv preporuka IFO instituta: ‘Smanjenje javnog duga ne smije preko leđa radnika’

Gabrijela Galić



ZAGREB   Nova Vlada imat će sindikate kao čvrstu opoziciju bude li slušala preporuke IFO instituta prema kojima bi se smanjenje javnog duga i deficita lomilo preko leđa radnika. Sindikati jedinstveno poručuju kako je radno zakonodavstvo dovoljno fleksibilizirano i nikakva daljna fleksibilizacija ne dolazi u obzir.


Rezanje plaća javnog sektora pa i otpuštanje, liberalizacija tržišta rada, mini poslovi, produljenje radnog tjedna u privatnom sektoru mjere su, kako veli Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, ekonomske škole koja dominira i koja se permanentno gura Hrvatskoj. Provođenjem tih ideja Hrvatska bi postala kompatibilna s njemačkim okruženjem i izgubila bi, veli Ribić, ekonomsku neovisnost.


– Taj sustav može funkcionirati u Njemačkoj. Kod nas je poguban i u kratkom roku bi istjerao ljude iz zemlje, povećao nejednakosti.To više nije neoliberalizam, to je ordoliberalizam, veli Ribić.Njemački institut kao da je čitao Zakon o radu prije njegovih zadnjih izmjena, veli Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata podjećajući kako su i radno vrijeme i oblici rada značajno fleksibilizirani.


– Sve je složeno tako da ide u prilog poslodavcu koji uređuje život radnika kako njemu odgovara, veli Sever dodajući kako bi produljenje radnog tjedna bio svojevrsan supstitut za loš rad menadžmenta.


Otpuštaje u javnom sektoru jednako kao i smanjnje plaća, a da nitko nije napravio kvalitetan program tog sustava, samo bi, kako veli Sever, srezalo ono malo potentnosti u tom sektoru. Naime, privatni sektor otpuštene radnike ne bi mogao prihvatiti što znači da će završiti na skrbi države, koja će istovremeno i izgubiti dio prihoda od doprinosa. Rezanje plaća, slično bi se odrazilo, a tu i element potrošnje koja bi se smanjivala.


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, rezignirano pita: »Što bi im još trebalo dati – da radnici mogu raditi za nula kuna i da im poslodavac otkaz može dati kad hoće«. I Novosel se pita zbog čega bi se opet trebali baviti istim stvarima i odgovara kako je radno zakonodavstvo dobrano fleksibilizirano i nije prepreka rastu gospodarstva.




– S obzirom da je Vlada nastala na 101 kompromisu, a situacija je takva da se treba odmah djelovati, sumnjam da su u stanju to provesti, veli Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata dodajući kako tri izmjene ZOR-a u kriznim vremenima nisu pomogle gospodarstvu, realnom sektoru.