Problem plaća u školstvu

Sindikati prosvjete najavili referendum, Divjak poboljšanu ponudu Vlade

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

"Danas i sutra u svim osnovnim i srednjoškolskim ustanovama provodi se referendum o ponudi Vlade koja je bila istaknuta na sastanku prošlog utorka. Pozivamo sve zaposlene, sve članove našeg i drugih sindikata i sve one koji su sudjelovali u štrajku da se izjasne i gromoglasno odbiju ovakvu ponudu Vlade", poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec



ZAGREB Čelnici sindikata prosvjete poručili su u srijedu da počinju provedbu referenduma među članstvom o tome hoće li prihvatiti zadnju ponudu Vlade, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da će im popodne na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava biti predstavljena poboljšana ponuda. 


“Danas i sutra u svim osnovnim i srednjoškolskim ustanovama provodi se referendum o ponudi Vlade koja je bila istaknuta na sastanku prošlog utorka. Pozivamo sve zaposlene, sve članove našeg i drugih sindikata i sve one koji su sudjelovali u štrajku da se izjasne i gromoglasno odbiju ovakvu ponudu Vlade”, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je pak uoči užeg kabineta Vlade da će danas sindikatima biti predstavljena ponuda koja je unaprijeđena u odnosu na prethodnu, no nije željela otkriti njezine detalje.




“Ja sam još jedanput razgovarala i s premijerom i nadležnim ministrima rada i financija da vidimo što se još može unaprijediti u ponudi Vlade. Mi ćemo danas još raditi na toj ponudi, ona će biti na Ministarstvu rada predana sindikatima. Ta ponuda je unaprijeđena u odnosu na prethodnu”, kazala je Divjak.


Ministrica nije željela otkrivati detalje unaprijeđene ponude jer je, kaže, pristojno da ona bude prvo predstavljena sindikatima. Ako bude dobra ponuda sindikati će sutra organizirati izjašnjavanje Mihalinec je na konferenciji za novinare na Markovu trgu rekao da sindikati ne znaju što će im Vlada danas ponuditi, a ako to bude “neka dramatična ponuda zbog koje bi prestali štrajkati”, mogu brzo promijeniti pitanje na referendumskom listiću i sutra organizirati izjašnjavanje o toj ponudi.


Dodao je kako će saborskim zastupnicima danas i sutra podijeliti pismo u kojem sindikati traže da zastupnici ne prihvate državni proračun u kojem nema dodatnih sredstava za zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja.


Pritom se specifično obratio klubovima zastupnika HNS-a i stranke Milana Bandića, koji su “bombastično najavljivali da neće glasati za proračun ako u njemu nema dodatnih sredstava za učitelje”.


“Apeliramo na njih da glasaju prema svojoj savjesti i da ne pristanu na ono na što su njihovi čelnici pristali radi očuvanja fotelja”, kazao je Mihalinec.


Dodao je kako će na sastanku s Vladom inzistirati na nastavku pregovora, čak i ako ne dobiju ponudu koja bi zadovoljavala njihove zahtjeve. Danas se štrajka u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, u četvrtak će se štrajk održati u osnovnim i srednjim školama Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije, a u petak u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Gradu Zagrebu.