Mirovinska reforma

Sindikati odgovaraju Vladi: Nema pregovora, samo referendum

Hina

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL



Čelnici sindikalnih središnjica poručili su u četvrtak Vladi da više nema prostora za pregovore o mirovinskoj reformi jer su građani svojim potpisima izrazili želju za referendumom, što u istoj mjeri obvezuje sindikate i vlast.


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ističe kako su sindikati bili spremni na sve oblike razgovora do kraja prošle godine, dok mirovinski zakon nije izglasan tijesnom većinom u Hrvatskom saboru.


»Pokušali smo u zadnjih dvadesetak dana prije usvajanja zakona učiniti sve da razgovaramo sa svim klubova zastupnika, poslali smo im prijedloge amandmana, no nitko iz vladajuće koalicije nije želio o tome tada ozbiljno razgovarati, a posebno premijer Andrej Plenković koji sada navodno poručuje da bi želio pregovarati«, rekao je Novosel Hini.




Plenković je tada pregovarao isključivo sa svojim koalicijskim partnerima, koji su mu u tom trenutku jedini bili važni kako bi imao 76 ruku u Saboru, dok sindikate i hrvatske građane nije shvaćao ozbiljno.


»Sad kada su sindikati omogućili građanima da daju svoj potpis, ne za rušenje reforme nego za promjenu četiri uvjeta u postojećem mirovinskom zakonu i kada je preko 700.000 građana dalo svoj potpis, pozivati sindikate na pregovore je krajnje licemjerno«, ocijenio je Novosel.


Ustvrdio je da sindikati, nakon što sljedeći tjedan predaju potpise u Hrvatski sabor, mogu razgovarati isključivo o terminu raspisivanja referenduma, jer građani imaju pravo odlučiti kakav mirovinski zakon žele imati u budućnosti.


Nakon provedbe referenduma, kazao je Novosel, sindikati mogu razgovarati o nizu drugih otvorenih pitanja u mirovinskom zakonu, poput povlaštenih mirovina i opravdanosti drugog stupa, koja nisu mogla biti obuhvaćena referendumskim pitanjem.


Sever: Vrijeme za pregovore je prošlo, vrijeme je za referendum


Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručuje da je vrijeme za pregovore prošlo, vrijeme je za referendum.


Dogovor se mogao postići lani, prije nego što su sindikati krenuli u prikupljanje potpisa, ali Vlada taj dogovor nije htjela već je podcijenila sindikate, smatra Sever, uzdajući se u to da neće skupiti dovoljan broj potpisa ili čak da neće ni prikupljati potpise.


»To je sad u rukama naroda koji nam je dao potpise za referendum i to obvezuje kako nas tako i vlast, mi više oko toga ne možemo pregovarati«, rekao je Sever naglasivši kako su građani svojim potpisima dali potporu referendumu, što su im govorili i prilikom potpisivanja.


Idućeg tjedna sindikati očekuju da ih, u skladu s dogovorom, primi na razgovor predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, nakon što se vrati sa službenog puta u Japanu. Tom prigodom sindikati će predati potpise, najavio je Sever.


Ustvrdio kako su prikupili više nego dovoljno potpisa pa se ne boje kontrole, ali ni eventualne odluke Ustavnog suda o neustavnosti referendumskog pitanja.


S obzirom da je Ustavni sud dosad više puta odlučio kako nema potrebe za referendumom, pa bi možda i sada mogao ići u tom pravcu, kaže Sever, treba istaknuti poruku građana – oni su potpisali za referendum i ne očekuju da Ustavni sud tu nešto promjeni.