Nova platforma

Sindikati i civilne udruge stvorili zajednički front: “Ne damo naše” za obranu javnog dobra

Ladislav Tomičić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

U pozivu na transparentnost inicijativa »Ne damo naše« upozorava da su javne tvrtke  javno dobro, a ne politički plijen ili plijen korporativnih interesa



ZAGREB  »Iza sebe imamo uspješnu akciju – spasili smo autoceste, ali nećemo tu stati. Povezivat ćemo se i raditi sa sindikatima u svim sektorima. U pokušaju privatizacije zdravstva, recimo, tražit ćemo suradnju sa sindikatima iz zdravstva. Radit ćemo i preventivno, kao što smo napravili pozivom Vladi da izbjegne političko kadroviranje u javnim poduzećima i da na javnim natječajima izabere stručnjake«. Tako sindikalist Mijat Stanić iz Hrvatskih autocesta najavljuje budući rad platforme »Ne damo naše«, koja je nastala na temelju uspješne suradnje građanskih udruga i sindikata u borbi protiv takozvane monetizacije autocesta.  


– Kad smo dogovarali suradnju za referendum protiv koncesije, dogovarali smo se dva do tri mjeseca, a uvjet udruga bio je da radimo i na široj platformi. Naš sindikat od početka je uključen u borbu za javni interes, što smo dokazali otkrivajući kriminal u svom poduzeću. Zato smo zainteresirani i za ovu vrstu suradnje sa civilnim društvom, a u rad ćemo nastojati uključiti što više sindikata – kaže Stanić. U pozivu na transparentnost inicijativa »Ne damo naše« upozorila je da su javna poduzeća – javno dobro, a ne politički plijen ili plijen korporativnih interesa.


– Naše stajalište je da je kompletna državna imovina ujedno i imovina svih građana. Ukoliko dođe do bitnih promjena u upravljanju i gospodarenju – o tome bi trebalo pitati vlasnike. Gledajući svjetske primjere, poput Čilea gdje je sve privatizirano na zahtjev MMF-a, vidimo veliku i nadolazeću opasnost i svaki bi građanin te opasnosti morao biti svjestan, kaže Stanić.  Govoreći o problemu političkog kadroviranja u javnim poduzećima, naš sugovornik ističe da su u HAC-u posljedice takvog izbora osjetili na vlastitoj koži. 




– Nas su politički kadrovi opljačkali. Prema procjenama sindikata, šteta u Hrvatskim autocestama je oko deset milijardi kuna, a gotovo nitko na to nije odgovarao, kaže sindikalist.