Sindikalni prosvjed protiv izmjena ZOR-a

Sindikati: Vlast je izdala radnike; HUP: Protivimo se ucjenama

Hina

Mladen Novosel i NHS Krešimir Sever doveli su prosvjednu povorku sastavljenu od sindikalnih povjerenika pred zgradu Ministarstva gdje glasnim zviždanjem izražavaju nezadovoljstvo predloženim izmjenama ZOR-a kojima se uvodi daljnja fleksibilizacija radnih odnosa i smanjuju radnička prava



ZAGREB - Čelnici i sindikalni povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) s današnjeg su prosvjeda ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) poručili da neće trgovati s radničkim pravima, te zaprijetili vlasti koju su optužili da je izdala radnike da će, ako ne posluša sindikalne poruke, Markov trg “za nas biti mali, ali će biti premali i za njih”.


Pod parolom “Zar opet robovi? Ne!” oko šest stotina prosvjednika je pred zgradom Ministarstva glasnim zviždanjem izrazilo nezadovoljstvo predloženim izmjenama ZOR-a kojima se, po njihovu mišljenju, uvodi daljnja fleksibilizacija radnih odnosa i smanjuju radnička prava.


Predsjednik NHS Krešimir Sever optužio je vlast i poslodavce da su napravili pakt kojim žele podjarmiti radnike, te poručio kako je dužnost sindikata povesti radnike u obranu sadašnjeg ZOR-a.




“Zaposleni, nezaposleni, umirovljenici i studenti moraju stati na branik sadašnjeg ZOR-a, jer ako ga sada ne obranimo za buduće generacije ostat će pometeno tržište rada, a radnici će ostati bez radnih prava. Ostat će na milost i ne milost poslodavaca”, rekao je Sever.


NHS i SSSH će nastaviti braniti prava radnika, dostojanstvo rada, tržište rada i pravičnu plaću. “Branimo sve ono što nam žele oduzeti. Nismo im dali to pravo na izborima, ne damo im ga, pa makar i s ulice”, kazao je Sever, što su prosvjednici burno pozdravili.


Optužio je SDP da je “izdao socijaldemokraciju, radnike i narod”, te ustvrdio da su robovi u Rimskom carstvu imali više prava nego današnji radnici. Istaknuo je da neće prihvatiti zahtjeve za radom do 56 sati tjedno, izbacivanje otpremnina iz ZOR-a, mijenjanje odredbi o sudskom raskidu radnog odnosa, te izmjene instituta otpremnina.


Predsjednik SSSH Mladen Novosel napao je ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da je “samo na papiru ministar rada, a u stvarnosti je zaštitnik poslodavaca koji ne poštuju zakone i ne prihvaćaju osnovne ljudske vrijednosti”.


Istaknuo je da dvije sindikalne središnjice žele spriječiti fleksibilizaciju radnih odnosa kojom bi se, uz ostalo, poslodavcima omogućilo da raspoređuju radno vrijeme kako žele, a da radnici “rade kao mazge i zaborave na plaćeni prekovremeni rad”.


Nikada nećemo trgovati s pravima radnika, naglasio je Novosel poručivši da su im “uzeli tvornice i plaće, ali im neće uzeti radničko dostojanstvo”.


Nakon toga Sever i Novosel su Mrsiću ponovno predali svoje zahtjeve vezane uz izmjene ZOR-a, a iste zahtjeve su potom predali i u sjedištu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), ispred kojeg su također održali prosvjed.


Prosvjednici su nosili sindikalne zastave SSSH i NHS, te parole “Financijski otkaz – nož u leđa radnicima”, “Očuvanje ZOR-a = očuvanje radnih mjesta”, “Bolje Pravilnik o radu nego financijski otkaz”, kao i veliku sliku podignutog srednjeg prsta s porukom “Monetizirajte ovo”.


Poslodavci protiv sindikalnih ultimatuma


 Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je danas da je prosvjed sindikata protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) neprimjereni pritisak na Vladu i poslodavce s ciljem opstruiranja argumentirane rasprave i socijalnog dijaloga, te nametanja sindikalnih ultimatuma.


HUP u priopćenju ističe da još uvijek nikakav prijedlog izmjena ZOR-a nije usvojen niti upućen u zakonsku proceduru, a socijalni dijalog, koji je pokrenut u svrhu pripreme zakonskog prijedloga, naprasno su prekinuli sindikati koji ne žele argumentiranu raspravu o mogućim rješenjima već isključivo bezuvjetno prihvaćanje njihovih zahtjeva. Stoga je današnji sindikalni prosvjed zapravo prosvjed protiv socijalnog dijaloga i argumentirane rasprave, tvrde poslodavci.


“Od sindikata očekujemo da štiti prava radnika na odgovoran i konstruktivan način, te kroz dijalog i iznošenje valjanih argumenata, a ne prijetnjama i ucjenama. Stoga ih pozivamo na nastavak socijalnog dijaloga”.


Iz teške ekonomske situacije nema izlaska bez stvaranja povoljnijeg i konkurentnijeg okruženja za poslovanje i oporavak gospodarstva, a po ocjenama svih domaćih i stranih stručnjaka postojeći ZOR jedna je od bitnih prepreka jačanju konkurentnosti i stvaranju povoljnijeg okruženja za investicije i poslovanje, naglašava HUP.


Zato su nužne izmjene ZOR-a koje će omogućiti fleksibilnije i realnim okolnostima na tržištu prilagođenije poslovanje, te time doprinijeti uspješnijem poslovanju i poticanju novog zapošljavanja. Neupitno je da ZOR treba osigurati primjerenu razinu zaštite radnika, ali ona mora biti u suglasju sa stvarnim mogućnostima i potrebama poslodavaca.


Postavljanje ultimatuma i prosvjedi šalju poruku o nespremnosti na promjene, kao da hrvatskom društvu nije u interesu rješavanje krize, stvaranje uvjeta za oporavak gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje životnog standarda građana. Bez promjena osuđeni smo na daljnje urušavanje i negativne trendove, poručuje HUP.


Zar opet robovi? Ne!


Petstotinjak sindikalaca okupilo se jutros ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava na prosvjedu protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).


Pod parolom “Zar opet robovi? Ne!” čelnici SSSH Mladen Novosel i NHS Krešimir Sever doveli su prosvjednu povorku sastavljenu od sindikalnih povjerenika pred zgradu Ministarstva gdje glasnim zviždanjem izražavaju nezadovoljstvo predloženim izmjenama ZOR-a kojima se, po njihovu mišljenju, uvodi daljnja fleksibilizacija radnih odnosa i smanjuju radnička prava.


Novosel je izjavio Hini da su nakon prekida tripartitnih pregovora u petak očekivali da će ministru rada Mirandu Mrsiću “proraditi razum” pa će shvatiti da zahtjevi koje su mu u petak postavili sindikati nisu ultimativni već “minimalni i razumni”. No, nakon toga s ministrom više nisu imali nikakvih kontakata.


Novosel i Sever napustili su prije tjedan dana pregovore tripartitne radne skupine o izmjenama ZOR-a jer nisu prihvaćena njihova četiri ključna zahtjeva. Bez toga neće nastaviti pregovore, a priključili su im se predstavnici ostalih dviju sindikalnih središnjica, Hrvatske udruge radničkih sindikata i Matice hrvatskih sindikata.


Sindikati ne prihvaćaju uvođenje financijski uvjetovanog otkaza niti izmjene u reguliranju otpremnina, te traže pojednostavljenje odredbi o rasporedu radnog vremena i zadržavanje dosadašnjih odredbi o sudskom raskidu radnog odnosa.


“Na današnjem prosvjedu upozorenja Mrsiću ćemo još jednom uručiti naše zahtjeve, a to mu je zadnja prilika da shvati da njegov prijedlog izmjena ZOR-a nije u korist radnika i građana, već isključivo u korist pojedinih interesnih skupina. To su, prije svega, poslodavci koji ne poštuju zakone i financijske institucije koje konstantno pritišću našu Vladu i Vlade cijele Europe da snižavaju radnička prava”, rekao je Novosel.


Prosvjednici nose sindikalne zastave SSSH i NHS te parole “Financijski otkaz – nož u leđa radnicima”, “Očuvanje ZOR-a = očuvanje radnih mjesta” i “Bolje Pravilnik o radu nego financijski otkaz”.


Bilo kakva daljnja fleksibilizacija radnih odnosa može ići samo kroz kolektivne ugovore, poručuju prosvjednici koji se bez prihvaćanja sindikalnih zahtjeva neće vratiti za pregovarački stol.


Nakon završetka prosvjeda pred Ministarstvom sindikalci će se, kako su najavili, uputiti pred sjedište Hrvatske udruge poslodavaca.