Otvoreno pismo

Sindikat upozorava na apsurde u državnom Clubu Adriatic: ‘Povećavamo kvote za uvoz stranih radnika, a još imamo i svojih’

P. N.

Sporna je i situacija što Vlada RH povećava kvotu za uvoz radnika u turizmu, što kroz svoju tvrtku (Club Adriatic) isplaćuje plaće radnicima koji ne rade, što tim radnicima ne omogućuje da rade i što tvrtka koja je u 50% vlasništvu RH Prosperus-Invest ne može otvoriti objekte koje mu je država dala na upravljanje jer nema radnika



Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije medijima se obratio otvorenim pismom kojima, kako navode, upozoravaju na apsurdnu situaciju u Clubu Adriatic d.d. Zagreb, u vlasništvu države.


Priopćenje prenosimo u cijelosti.


Club Adriatic d.o.o. Zagreb tvrtka je u 100%-tnom vlasništvu Države čija prodaja, usprkos donesenim odlukama, nije uspjela jer je strateški investitor odustao od kupnje. I to nije najgore što se moglo desiti, jer se u nekretninama u vlasništvu Cluba Adriatic u Baškom Polju odvija poslovanje. Problem je u Selcu i u TN Perna, s hotelom Komodor i kampom Orebić. Naime, do konca listopada 2017. tim je nekretninama upravljao Club Adriatic, kada je Odlukom Vlade, odnosno ministra Gorana Marića, prestao upravljati.




Radnici koji su radili u tim objektima ostali su radnici Cluba Adriatic, a Vlada im je svojom odlukom ukinula i mjesto rada i radno mjesto. Do sredine ožujka radnici su u Clubu Adriatic koristili sate iz preraspodjele i godišnji odmor za prethodnu, ali i za 2018. godinu, očekujući da bi se prodajom Cluba Adriatic mogao riješiti i njihov status. Međutim, to se nije desilo pa su oni i dalje ostali zaposlenici Cluba Adriatic, bez radnog mjesta, koji uredno dobivaju plaću i ne rade jer nemaju gdje raditi. Uprava Društva je u skladu sa Zakonom pokrenula prvi korak u postupku otkazivanja njihovih ugovora o radu i pokrenula savjetovanje s Radničkim vijećem te dobila suglasnost Radničkog vijeća za provođenje postupka otkazivanja ugovora o radu radnicima za čijim je radom prestala potreba uslijed donašanja Odluke Vlade RH da se nekretnine koje su u vlasništvu RH ne daju na upravljanje Clubu Adriatic. U međuvremenu, direktor Cluba Adriatic Karlo Čulo imenovan je22.05.2018. za člana Uprave Jadrana d.d. Crikvenice i cijeli postupak se obustavlja.


Istovremeno s provođenjem natječaja za prodaju Cluba Adriatic, CERP neposrednom pogodbom pod nama nepoznatim uvjetima te iste nekretnine koje su izuzete od upravljanja Clubu Adriatic daje na upravljanje Prosperus -Investu. I u ovom momentu nije nam sporna Odluka kojom se daje na upravljanje ili možda zakup te nekretnine. Da li je zakonito ili ne, neka prosuđuju institucije.


Sporna je situacija što Prosperus-Invest traži radnike koji bi radili u navedenim nekretninama; što radnici koji su radili u tim nekretninama ne rade iako dobivaju plaću, što ti radnici žele raditi u tim nekretninama i kod novog poslodavca Prosperus-Investi; što im Club Adriatic ne daje otkaz kako bi im omogućili raditi; što im Club Adriatic isplaćuju plaće iako ne rade i što Club Adriatic ima osigurana sredstva za isplatu otpremnina tih radnika. 


Sporna je i situacija što Vlada RH povećava kvotu za uvoz radnika u turizmu, što kroz svoju tvrtku (Club Adriatic) isplaćuje plaće radnicima koji ne rade, što tim radnicima ne omogućuje da rade i što tvrtka koja je u 50% vlasništvu RH Prosperus-Invest ne može otvoriti objekte koje mu je država dala na upravljanje jer nema radnika.


Apsurdna situacija i, da nije tragično, bilo bi smiješno.


Radnici samo žele raditi, većina bi se odrekla otkaznog roka čime bi Club Adriatic uštedio značajna sredstva koja bi mogla upotrijebiti za povećanje plaće svojih radnika. Ovako, država zbog svoje neučinkovitosti i tromosti, sprečava radnike da legalno rade, prisiljava i njih, ali i kompanije koje ih žele legalno zaposliti da rade na crno, čime oštećuju državni proračun pa se pitamo tko je tu lud, a tko zbunjen.


Ovakva situacija nikome ne odgovara, ni radnicima koji bi radom zaradili više, ni ProsperusInvestu koji zbog nedostatka radnika ne može otvoriti objekte; ni Clubu Adriatic jer plaća radnike koji ne rade; ni Državi jer će ti isti radnici za nekoliko mjeseci doći na Zavod za zapošljavanje i na teret državnog proračuna.


Obraćali smo se Ministarstvu državne imovine, nažalost bez uspjeha; unatoč obećanju Državnog tajnika danom na sastanku gotovo prije mjesec dana da će problem rješavati prioritetno, ništa nije učinjeno.


Svemu tome ne doprinosi ni činjenica što traje „potraga“ za novim direktorom Cluba Adriatic kojeg bi trebao imenovati NO temeljem odluke UV CERPA, a na temelju prijedloga Ministarstva turizma. Obzirom na složenu proceduru, a znajući „brzinu“ kojom državne institucije rješavaju probleme, moglo bi se desiti da prođe sezona prije nego se radnicima omogući legalan rad. 


I zato opravdano u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije se kritički osvrćemo na odluku Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH o povećanju kvote za uvoz stranih radnika za rad u turizmu, jer nisu iscrpljene sve mogućnosti rada naših radnika, za što je Club Adriatic pravi primjer, a vjerujem da ih ima podosta takvih.


Predsjednik Sindikata


Bruno Bulić, v.r.