Nada još postoji

Sindikat pomoraca traži nastavak potrage za posadom, Plenković odgovorio na apel Miškićeve obitelji

Portal Novilist.hr

Foto Facebook, Vedran Karuza

Foto Facebook, Vedran Karuza

Činjenica je da tri splavi nisu pronađene, da se u tim splavima može preživjeti jedan dulji vremenski period i da nada još uvijek postoji, rekao je Neven Melvan



Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Nenad Melvan komentirao je za N1 prekid potrage za pomorcima koji su nestali nakon potonuća Bourbon Rhodea, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. U međuvremenu je pokrenuta i peticija.


– U ovom slučaju potragu svakako treba produžiti na neko dodatno vrijeme. Činjenica je da tri splavi nisu pronađene, da se u tim splavima može preživjeti jedan dulji vremenski period i da nada još uvijek postoji.


Mislim da bi period od nekih dodatnih desetak dana trebalo ostvariti, bez obzira na troškove, bez obzira na probleme koje iziskuje. Nada sigurno još postoji, ne samo u obitelji. Ta nada realno još može postojati dok postoji neki postotak šanse, treba nastaviti potragu.




Svi brodovi koji plove tim područjem, što uključuje i ribarske brodove, bit će obaviješteni o činjenici da je potraga još uvijek u tijeku i da moraju obratiti pozornost na more, stalno motriti i tražiti te ljude.


Mi očekujemo malo veći opseg, da se zrakoplovstvo uključi, da se područje nastavi istraživati zrakoplovima jer je riječ o ogromnom području koje je veličine kao dvije do tri Republike Hrvatske, kazao je Nenad Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.


Plenković: Izražavam empatiju i razumijevanje


Premijer Andrej Plenković odgovorio je na apel obitelji nestalog pomorca.


– Vidio sam poruku, izražavam prije svega empatiju i razumijevanje članovima obitelji nestalog pomorca, ono što znamo, znamo da smo cijelo vrijeme u kontaktu sa francuskim vlastima.


Naše veleposlanstvo u Parizu je na dnevnoj bazi više puta i tražilo informacije, dobivalo, prosljeđivalo o svim elementima koji su se dogodili oko potonuća broda.



Područje koje je pretraživano snagama francuskog i američkog zrakoplovstva u smislu površine veliko je kao dvije Hrvatske. Nažalost ta se nesreća dogodila praktički na sredini Atlantskog oceana.


Imamo informaciju da je potraga tim sredstvim stala, ali to ne znači da bilo koji komercijalni brod koji će proći tim područjem nema obvezu motriti.


U stalnoj smo komunikaciji s obitelji i francuskim vlastima, nastavit ćemo to, međutim, kažem, ovaj pothvat koji je napravljen bio je, koliko shvaćam, najveća potraga takvih razmjera na tako velikom području do sada, komentirao je premijer Plenković apel obitelji nestalog pomorca.


Za njim i njegovim kolegama potraga je i službeno obustavljena.


Pokrenuta peticija


“Molimo da potpišete peticiju za nastavak potrage za našim kapetanom Miškićem i članovima posade, koju tvrtka Bourbon želi obustaviti”, objavljeno je u Facebook grupi ‘Bourbon Rhode Rescue’ na kojoj je peticija podijeljena.


Zasad broji više od četiri tisuće potpisa, a broj konstantno raste.


Peticiju možete potpisati OVDJE.