Krenula nova runda pregovora

Sindikalci prije novog sastanka u Banskim dvorima: ‘Jedna riječ može zaustaviti štrajk. Koeficijent’

Hina

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić ustvrdio je kako sindikate nitko nije uspio razjediniti tijekom mjesec dana – pa neće niti danas. Rekao je i da od prvog trenutka vjeruje da će Vlada popustiti, ali i da se štrajk sigurno nastavlja ukoliko danas ne dođe do dogovora



Predstavnici sindikata obrazovanja u štrajku došli su u nedjelju u 15 sati u Banske dvore na nastavak pregovora s Vladom poručivši da je ključna riječ koja može zaustaviti štrajk – koeficijent.


Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako sindikati očekuju i vjeruju da Vlada danas ima ponudu za koju smatraju da je dovoljno dobra da se učenici sutra vrate u klupe. »Kakva je, vidjet ćemo«, kratko je dodao.


»Ključna riječ koja može zaustaviti štrajk je – koeficijent«, poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.


Sindikati su složni, štrajk se nastavlja ako danas ne bude dogovora




Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić ustvrdio je kako sindikate nitko nije uspio razjediniti tijekom mjesec dana – pa neće niti danas. Rekao je i da od prvog trenutka vjeruje da će Vlada popustiti, ali i da se štrajk sigurno nastavlja ukoliko danas ne dođe do dogovora.


Pregovori se nastavljaju u nedjelju nakon što je trosatni sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata u obrazovanju u petak prekinut bez dogovora.


Današnjem sastanku, uz premijera Andreja Plenkovića, sudjeluju i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar financija Zdravko Marić.


Blaženka Divjak uoči sastanka rekla je da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja te je apelirala na sve sudionike da danas bude dan konačnog dogovora, a Zdravko Marić nije želio davati izjave.


U petak je objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.


Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od 3 posto od 1. prosinca 2019. i 1 posto od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1 posto od 1. prosinca 2020., ali ovo posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.


Sindikati su bili izjavili da su taj put razgovarali i o koeficijentima složenosti poslova, čije je povećanje za 6,11 posto glavni sindikalni zahtjev.


Ako ni danas ne dođe do dogovora ponedjeljak će biti 36. dan štrajka.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je u petak pregled stanja za 15 dana nadoknade nastave, u kojem naglašava da će škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, trebati skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.