Sundikalisti zadovoljni

Sever: Odaziv na sindikalnu inicijativu ’67 je previše’ u Zagrebu ‘više nego dobar’

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Građane je na davanje potpisa, tvrdi, posebno potaknuo revolt zbog tv reklame koju je platilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kako bi »plašilo vlastiti narod« nekakvim troškom od 45 milijardi proračunskih kuna »ako referendum prođe«



ZAGREB Na prvi dan prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv mirovinske reforme Krešimir Sever iz sindikalne inicijative »67 je previše» istaknuo je u subotu zadovoljstvo odazivom građana, koji je, kaže, u Zagrebu »više nego dobar«, a nešto je slabiji jedino u istočnoj Slavoniji zbog vremenskih uvjeta.


»Konkretne podatke još nemamo, ali po informacijama s terena odaziv je više nego dobar«, izjavio je Sever Hini te ponovio uvjerenost da će se u dva tjedna uspjeti prikupiti više od 373.568 potpisa, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma za vraćanja dobne granice na 65 godina za odlazak u punu mirovinu.


Diljem Hrvatske od danas do 11. svibnja otvoreno je oko 300 štandova na 200 lokacija na kojima građani mogu dati svoj potpis za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.




Sever kaže da je slabiji odaziv jedino u istočnoj Slavoniji gdje pada kiša pa je teže prikupljati potpise, ali što se tiče samog raspoloženja građana – ono je više nego povoljno, a u sindikalnoj inicijativi više su nego zadovoljni.


Građane je na davanje potpisa, tvrdi, posebno potaknuo revolt zbog tv reklame koju je platilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kako bi »plašilo vlastiti narod« nekakvim troškom od 45 milijardi proračunskih kuna »ako referendum prođe«.


»Ljudi su ih pročitali i komentiraju te ministrove poruke dok daju potpise na štandovima. Upravo im je to zastrašivanje bio jedan od motiva da daju potpis za referendum jer – što je previše, previše je«, rekao je Sever.


Po njegovim riječima, kontraproduktivno je podcjenjivati intelekt građana, prodavati »svoje stvari« prijeteći strahovima – da će se urušiti sustav i da su to opasne namjere. To, kaže, pripada nekom drugom vremenu.


Građani, ističe, nisu glupi i ne treba se na taj način postavljati, već vlast treba pitati svoje građane što misle o nekom pitanju. »Zaboravili su da vlast proizlazi iz naroda i da su građani u pravu«, poručio je Sever.


Ponovno je ustvrdio da su upozorenja iz resornog ministarstva od 45 milijardi kuna troška i smanjivanju mirovina, ako prođe referendum, obična obmana jer se pri tom izračunu uzeo u obzir samo dio parametara koji je obrađen onako kako odgovara vladajućima.


Argument su mu projekcije Eurostata, po kojima će 12 zemalja u Europi, uključujući Hrvatsku, idućih desetljeća imati lagani pad udjela troška mirovina u BDP-u. Tu su i projekcije Europske komisije koje govore da će Hrvatska 2040. godine imati udio troška mirovina u BDP-u 8,3 posto (danas je 10,3 posto), a 2070. 6,8 posto.


Sindikalna inicijativa »67 je previše« u ponoć je na Trgu bana Jelačića počela prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.


Prikupljanje potpisa do 11. svibnja organiziraju tri sindikalne središnjice – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata. Sindikati traže da se granica za odlazak u starosnu mirovinu vrati na 65 godina, dob za stjecanje prava na prijevremenu mirovinu bude 60 godina, a penalizacija zbog prijevremene mirovine smanji s 0,3 na 0,2 posto.